Lagbanner
Svenskar i Skottland- del 2: Lennart "Lenny" Wing

Svenskar i Skottland- del 2: Lennart "Lenny" Wing

Det blev bara tre säsonger i Dundee United under slutet av 60-talet, men han kom att älskas, hyllas av såväl tränare som fans och invald i klubbens Hall of Fame. Detta är spelaren som sades kunna nicka hårdare än vissa kunde skjuta.

Den 20 oktober 1964 mötte Dunfermline ÖIS i Inter Cities Fairs Cup, göteborgarna förlorade med 2-4, men yttern Örjan Persson och försvararen Lennart Wing hade imponerat. Jerry Kerr, dåvarande manager för Dundee United, hade fått upp ögonen för dessa två spelare och kom att först värva den hårt arbetande, samt tekniska Örjan inför säsongen 1964/65. 

Men snart kom Wing att göra sin landsman sällskap.

Den 16 januari var ytterbacken gäst hos klubben borta när United borta på Easter Road besegrade Hibernian med 4-3, därefter tog det inte lång tid. Tränaren flög ett par dagar senare till Sverige för att övertala brandmannen att flytta till Dundee och bli fotbollsproff. Lennart blev lockad av erbjudantet och tog då tjänsteledigt från sitt jobb för att pröva lyckan i Skottland.

Han tog direkt en plats i startelvan och gjorde in fösta match mot St Mirren den 23 Januari 1965 och förblev som startande vänsterback resten av sin tid i klubben.Den första säsongen hade börjat tung, men han lyckades hjälpa klubben, tillsammans med de andra skandinaviska värvningarna, att gå från att nästan åka ur till att hamna I mitten av tabellen.

Nästa säsong gjorde man succé när slutade ¨på en femte plats, vilket innebar att laget för första gången kom att få spela ute i europa. Under denna säsongen, 1965, lyckades man även med bedriften att förnedra ärkerivalen Dundee, genoma att besgra dem I derbyt med 5-0 på bortaplan, vilket blev känt som ”Dens Park Massacre of ’65”.

Samma säsong blev även Lenny, som han kom att bli känd som av Arabs, lagets straffskytt och kom att göra sju mål ,varav fyra var på straff. Han blev även tillsammans med Örjan den första landslagspelaren i klubben och gjorde sammanlagt sju landskamper för Sverige under sin sejour i United.
 
Säsongen därpå, 1966-67, är känt som ett av klubbens mest framgångsrika år. Lennart var högst delaktig när man rättvist vann totalt med 4-1 mot Barcelona, (2-0, 2-1). Ett resultat som chockade europa och man gjorde även en hedersam insats mot Juventus, vilka man vann över med 1-0, dock förlorade man borta med 3-0.
 
Likt sin landsman Örjan blev han inte kvar i laget efter denna fina säsong. Hans kontrakl gick ut och han valde då att återvända hemåt till Göteborg och  Örgryte, eftersom han inte kunde begära mer tjänsteledigt. Han återgick till sitt arbete som brandman och det blev aldrig något mer proffsäventyr utan endast fotboll på deltid i ÖIS, innan Lennyhan avslutade karriären i Kungsabacka BI och IF Väster. 
 
Trots den korta tiden i klubben blev han ihågkommen av Arabs och har även blivit invald i klubbens Half of Fame och Kerr var mycket imponerad av svensken, vilken han ansåg vad den bästa skandinaven i the Terrors.
  
"Wing var tveklöst den bäste av dem jag hämtade över. Han var en spelare som hade allt. Jag minns att han kunde nicka bollen hårdare och längre än de flesta andra spelare kunde skjuta den!"

 
Dundee United:  1964-67
Matcher:86 matcher
Mål: 9 mål
Position: Vänsterback (Vänster halva)
Invald i Half of Fame: Januari 2011


Del 1: Örjan Persson

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2011-12-05 16:01:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland