Lagbanner
Celtic i topp, Rangers i topp, samt en massa tjat och gnäll
Realistiska titelutmanare? Kanske.

Celtic i topp, Rangers i topp, samt en massa tjat och gnäll

I väntan på Rangers återkomst är allt som vanligt i the Scottish Premiership. Inga överraskningar. Celtic är i topp.. Men vem vet, the Dons kanske kan utmana? Oavsett är gnälligare än någonsin hos de regerande mästarna och riktar allt för mycket fokus på fel saker.

Rangers toppar Championsip efter tio omgångar, man har vunnit samtliga matcher, har en överlägsen målskillnad med 33 gjorda mål och endast 6 insläppta. Såvida inte succetränaren Warburton lämnar för Aston Villa, som det  har ryktats, lär Rangers med lätthet äntligen ta sig upp i Premiership, då det verkligen kommer bli intressant igen med skotsk fotboll.

Celtic har det även gått rätt bra för, förutom att man gjorde bort sig i Champions league kvalet,  vilket var ett kvitto på hur betydligt sämre laget har blivit sedan deras största rival försvann. Transferpolitiken har varit klasklar, att köpa de bästa spelarna i sin division för att säkra en ligatitel. Detta har lett till sämre kvalité inom truppen, bra bredd och topp i skotska lag mätt, men det är inte som förut när man värvade spännande utländska talanger, och kunde ta sig ut i Europa. Nu ser vi spelare som Armstrong, Commons, Mackay-Stevens, Ciftci och Griffiths som de offensiva krafterna. Inga spelare som ger en chans att gå vidare i ett Champions League-kval.

Aberdeen hakar dock på. Efter 11 matcher har Celtic 26 poäng och Aberdeen 24, Hearts en bra bit därifrån med 20. Men under de tre senaste omgångarna förlorade ligatvåan tre raka matcher, något de inte kan fortsätta med ifall ska skrälla.

Tyvärr, trots en bra start från the Dons, så kan man redan nu se att Celtic kommer att vinna den Skotska ligan än en gång, förmodligen utan några större svårigheter i slutändan. Fast man kan hoppas på att den ovanligt goda formen i början på säsongen från Aberdeen kan upprepas. Såvida inte deras lag köps sönder av just ligaettan under nästa övergångsfönster  likt de gjorde med Dundee United som försöker kämpa sig kvar i ligan efter att ha förlorat sina bästa spelare tilll Glasgow-laget. Sist i ligan med endast 5 poäng.

Jag förutser att Celtic blir mästare i år, med Aberdeen som tvåa, trean blir svår att gissa, men dock tror jag att Ross County kan överraska.

Celtic spelar förresten i Europa League, där de ligger dessa på andra plats i sin grupp. Man ska snart möta Molde som leder, med 4 poäng på två matcher, medan the Hoops har två oavgjorda, och efter dem finner vi Ajax, med lika många poäng, och sist ser vi Fenerbahce med endast en oavgjord. Men tyvärr så bryr jag mig inte om denna turnering, vilken men gäspar sig igenom fram till finalen, den enda gången som det blir någorlunda intressant. Vinner man Europa League så blir man någorlunda glad och efter några veckor har alla glömt vad som hänt. Även som Celtic själva vinner så lär inte deras supportrar sjunga sånger i deccenier om händelsen, likt de gör kring finalen mot Inter från 1967.

Det var det om resultat och ligaplaceringar, inget att bli upphetsad över. Dock kan det bli mycket, väldigt mycket, intressant i fall Abderdeen kan hitta tillbaka till sin tidigare form och utmana på allvar. Jag hoppas så, det hade definitvit ökat intresset i landet när ett annat lag, kvittar egentligen vilket det är, som kan bryta Celtics svit och vara det första laget, förutom Celtic/Rangers, på 30 år att vinna en ligatitel. Senast var just Abderdeen, vilka hade Alex Ferguson som tränare. 

Trots att Celtic är på god väg mot sin femte raka titel, så gnälls det ändå i den gröna delen av Glasgow. Det gnälls över förlorade cuper (då det enda man vill se är en trippel varje säsong), gnälls över brist på champagne fotboll, brist på stämning på läktarna (vad konstigt när skotska ligan är som en träningstunering), på Deila, domare, och så vidare. Men det finns inget som Celticfansen tjatar och gnäller mest om än Rangers, deras fans, tränare, religion och om att de är ett zombielag.

Det måste nog vara närmare 60-70% av alla samtalsämnen och diskussioner som berör just deras blåa granne. För det mesta tjatas det om att de är döda, de finns inte, de är zombies och att de är löjliga som tror att de fortfarande heter Rangers. Men konstigt då att Celticfansen fokuserar så mycket på en klubb de inte erkänner är Rangers, vilka de flesta bara benämner vid namnet Sevco.

Stämningen kring ämnet Rangers är lika hett som när de fortfarande var i högstadivionen, så att folk säger att de är döda är rent av larvigt. De behandlar dem just likadant sedan tidigare. Om de verkligen tycker att deras rival har upphört, prata inte mer om det, glöm dem, gå vidare. Men det kan dee inte. Den hatiska stämningen har trappats upp och protestanter önskas döda. En till och med drog sig så långt att han önskade att det var protestanter som Hitler satte i koncentrationsläger.

Arrogansen och hatet har helt klart ökat i Skottlands just nu största klubb. Klubben själva, med ledning inblandad,  ser sig som kungar över Skottland och begär sig bli behandlade därefter. Det finns även en splittring mellan extremsocilaistiska Green Brigade och övriga fansen, vilket har skett sedan man inte längre har någon intressant ligarival att ena sig emot. Då vänder man blickarna innåt och börjar kritisera.

Aberdeen har man dock gett sig på, skrattat åt och påpekat hur mycket samlag stadens befolkning har med får. Denna besatthet vid får från Celtics håll måste bero på en undanträngd sexuell fantasi.

Nej, den här överlägsenheten i ligan har inte gjort dem lyckligare. Man har blivit uttråkad och endast kunnat se fram emot Champions League, en turnering man inte klarar av att kvala in till längre. Lag som MFF och Maribor borde man kunna slå, men inte längre. Man är för dåliga och det är bara en tidsfråga innan ligatiteln hamnar i någons annans händer, vilket kommer bli Rangers inom någon säsong, eller kanske just Aberdeen lyckas innan dess.

Många viftar bort detta som en löjlig teori. Rangers kommer inte ha en chans, inget annat lag i skotska ligan har resurser att utamana. Men klubben vet förhoppningsvis bättre och deras strategi på transfermarknaden vittnar om detta. Man ser att den enda chansen att fortsätta dominera mot inhemska lag är att ta deras bästa spelare, istället för att satsa på ett utländskt namn. Men när Rangers går upp så har dessa inhemska spelare ett alternativ att gå till, och de blå har en större fanbas inom Skottland och Storbrittanien än sina grannar. En sak som spelar roll.

Om något annat lag kommer få ordning på sin ekonomi, på ett sätt att de kan behålla sina spelare, samt värva smart så är man inte långt ifrån att utmana om en titel. För gapet mellan Celtic och de övriga är betydligt mindre än på många, många år.

Detta är rena spekulationer från min sida. Vad jag då vet med säkerhet är det kommer vara en lång gnällig säsong från Celtic fram till en förmodad femte raka ligatitel. Men om nio omgångar, då vet vi vi om Abderdeen på allvar kan utmana. För är de inte långt bakom efter 20 omgånar, då kommer det bli en riktigt intressant fortsättning på säsongen.

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2015-10-22 14:45:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland