Lagbanner

Omstruktureringen av den skotska fotbollen - en fars i ett obegränsat antal delar

Mathias Hellsten går igenom veckans försök att omstrukturera skotsk fotboll. Där allt som alla hade önskat låg på bordet, men ändå lyckades sjabblas bort.

Under väldigt lång tid har det pågått diskussioner om en omstrukturering av skotsk fotboll, som varit på väg ut i idrottens ödemarker under väldigt lång tid. Olika idéer har stötts och blötts, och till slut har man ändå kommit fram till någon form av förslag.

På det hela taget var det fråga om riktigt bra förslag. Det (i många sammanhang utskällda) skotska fotbollsförbundet har gjort undersökningar bland klubbar och fans om hur man vill att en eventuell omstrukturering skulle se ut. Det man kommit fram till att de flesta vill ha är:

  • Ett bättre högstasystem, som styrs av en enda organisation. 
  • Bättre ekonomisk spridning och ett mer rättvist ekonomiskt system.
  • Större möjligheter för andra klubbar att ta sig upp i ligasystemet.
  • Bättre stadia överlag.

Det är överlag rätt sunda idéer. Den nuvarande situationen med det professionella systemet uppdelat mellan SPL och SFL orsakar en massa onödig byråkrati och skapar idiotiska låsningar mellan de två organisationernas klubbar när de har olika intressen.

Det ekonomiska systemet har haft en väldigt stor slagsida åt storklubbarna. Nu tillhör jag en av dessa storklubbars supporters, men det måste ändå sägas: den ekonomiska centraliseringen i skotsk fotboll har lett till att Rangers och Celtic tidigare kunnat konkurrera ute i Europa. Egentligen är det ganska fantastiskt, om man ser till hur litet Skottland faktiskt är. Visst är fotboll stort i Skottland, men Skottland är egentligen inte så stort i fotboll. Ändå har man kunnat hävda sig internationellt. Myntets baksida, å andra sidan, har varit att skotska ligan i stort sett varit en tävling mellan två klubbar. Och nu när Rangers åkt ner har till och med den tävlingsaspekten försvunnit. Och frågan är om det är värt det för att ha våra lag i Europa - ja, självklart tycker vi Rangers- och Celtic-fans att så är fallet - men sanningen är ju den att vi har tappat i Europa. Med undantag från sista säsongen då Celtic lyckades fantastiskt bra så har de senaste årens Europa-äventyr varit en smula farsartade för skotsk fotboll. Så en decentralisering kan vara på sin plats. I alla fall om man ska se till skotsk fotbolls bästa och inte till Rangers eller Celtics bästa.

Det mer gräsrotsvänliga ligasystemet som man har velat ha, handlar om möjligheten för mindre klubbar att ta sig upp i systemet. Nu finns visserligen en hel hög divisioner i proffssystemet. Men därefter är dörren stängd. Det finns hela drösar mer intressanta blåbärsklubbar som spelar i höglandsligor, ungdomsligor och amatörligor. Ingen av dem har någon möjlighet att ta steget till att bli mer professionella, eftersom det är omöjligt att öppna den låsta dörren. 

Omröstningen
Måndagen den 15 april gjordes en omröstning bland de skotska Premier League-klubbarna. Förslaget som kom upp var just de saker som man kommit fram till att alla ville ha: 
  • En sammanslagning av SPL och SFL.
  • Rättvisare ekonomisk spridning.
  • Ett pyramidsystem som gör det möjligt för klubbar i höglands- , junior- och amatörsystemen att ta sig upp om man har ambitionen och förmågan.

Men så fanns också ett förslag om en omstrukturering av ligasystemet som får var och en som blir tillfrågad att undra om det inte brunnit i huvudet på någon någonstans. Man föreslog det så kallade 12-12-18-systemetDen går kort ut på att de tre högsta divisionerna (SPL, Championship och Second Division) efter 22 omgångar splittras upp i tre grupper om åtta lag som flyttas runt så att egentligen ingen i dagsläget har någon klar bild av hur det skulle bli. Jag kan inte säga att jag helt förstår hur det kommer se ut exakt. Det sägs att man prövade systemet i Schweiz en säsongen innan man kastade det i historiens slaskhög som oanvändbart.

Omröstningen slutade i alla fall med ett nej till det liggande förslaget, eftersom St Mirren och Ross County betackade sig. Ännu ett nederlag för de styrande i skotsk fotboll, och genast utlöstes en stor kalabalik i media. St Mirren och Ross County har anklagats för att rösta egoistiskt, skotsk fotboll till förfång, därför att det står tämligen klart att de båda klubbarna definitivt aldrig skulle få vara med och tävla om några fina priser i 12-12-18-systemet. Man kan visserligen påpeka att de knappast är med och tävlar under nuvarande system heller, men det är nästan litet småsint. Nästan.

Man kan också säga att klubbarna lyssnade på sina fans och rakryggat stod emot pressen från ligaledningen och bör salutseras för detta. Hade Rangers varit kvar i SPL hade jag inte velat att man röstade för ett förslag med 12-12-18-systemet heller.

En farsartad hantering
Men som vanligt - utmärkande för efterspelet från förbundets och ligans sida är att det hela är farsartat. Så är det i och för sig alltid, så det var ju inget att förvånas över.

Av alla de saker som alla inblandade önskat sig, fanns i stort sett allt på bordet. Den enda stötepelaren var det märkliga 12-12-18 systemet. 

Men hade man från styresmännens sida varit kapabla till vettiga beslut, hade man satt sig ned ett tag och funderat litet. Sedan hade man kommit fram till att man kan ta bort det förhatliga spelsystemet från förslaget och lägga fram det igen vid första bästa tillfälle. Man hade gått klubbar och fans till mötes. Man hade säkerligen fått igenom förslaget. För första gången på jag vet inte hur många år - eller är det decennier - hade man tagit ett steg som varit positivt för skotsk fotboll. Eller åtmistone ett steg som stämt överrens med vad klubbar och fans tyckt att man ville ha.

Men så är det då dags för ledningen att uttala sig, genom SPL:s VD Neil Doncaster. 

"Jag är extremt besviken å skotsk fotbolls vägnar", säger han. "Dessa förslag är precis det supportrar säger att de vill ha: och nu är det kört."

Det var vad han sa: "they've now been lost." Inte: "they've now been delayed." Utan: "they've now been lost." 

Doncaster har just påpekat precis vad alla vill ha, men nu är det förbi? Varför ska det vara förbi?

Om den här karln nu är värd de 240 000 pund han sägs dra in på sitt VD:skap varje år, så hade hade han förstås gjort som jag beskrev ovan. Han hade strukit 12-12-18 och lagt fram förslaget en gång till. Men nu tycks det inte som om det kommer hända någonting på ett långt, långt tag.

Så fortsätter sagan om världens kanske mest missskötta fotbollsland..

Mathias Hellsten2013-04-20 04:06:59
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland