2021-06-22 21:00

Kroatien - Skottland
3 - 1

Skottland är ute ur EM – Kroatien tog sig vidare

23 års väntan på ett mästerskap och respass i gruppspelet. Skottland lämnar dock turneringen med flaggan i topp.

Skottland fick aldrig lämna de brittiska öarna i årets mästerskap, redan i gruppspelet tog det slut. Efter två förluster hemma på Hampden Park och ett kryss mot England på Wembley tackar skottarna för sig. En liten tröst var att man, i kvällens match mot Kroatien, hittade nätet och fick registrera ett mål i turneringen. 3-1 till Kroatien skrevs slutligen slutsiffrorna till. Så här ställde lagen upp:

Kroatien (4-2-3-1): Livakovic – Juranovic, Lovren, Vida, Gvardiol (71’) – Kovacic, Brozovic – Perisic (81’), Modric, Vlasic (76’) – Petkovic (71’)
Inhoppare: Andrej Kramaric (71’), Borna Barisic (71’), Luka Ivanusec (76’), Ante Rebic (81’)

Skottland (3-5-2): Marshall – McTominay, Hanley (33’), Tierney – O’Donnell (84’), McGinn, McGregor, Armstrong (70’), Robertson – Dykes, Adams (84’)
Inhoppare: Scott McKenna (33’), Ryan Fraser (70’), Kevin Nisbet (84’), Nathan Patterson (84’)

Likt matchen mot Tjeckien öppnade Skottland energiskt i Glasgow. En halvchans av John McGinn efter ett inlägg, som Livakovic boxade undan strax före Che Adams, öppnade höjdpunkterna för matchen. Efter lite mer än kvarten spelad skulle dock Kroatien hittade nätmaskorna för andra gången den här turneringen. Perisic vann nickduellen mot O’Donnell på bortre, efter ett flackt inlägg av Juranovic, och hittade in till Nikola Vlasic vid straffpunkten som bara rullade in bollen bakom Marshall i målet. Grant Hanley klev av för Skottland efter en dryg halvtimme och ersattes av Scott McKenna. Den sistnämndes första aktion i matchen ledde också till Skottlands enda gula kort. Bara en sådan sak.

Kroatien började, efter målet, diktera spelet mer och mer och främst genom matchens lirare Luka Modric som visade vilken klass han kan hålla. Marshall fick bland annat parera ett par skott från mittfältarens fot. Skottland hade emellertid ett gäng bra chanser och halvchanser även de i första halvlek och man anföll, som vanligt, mestadels från Robertsons vänsterkant. På den andra kanten hade O’Donnell ständigt stora problem med Perisic. I den 42:a minuten skulle dock Skottland kvittera genom Callum McGregors högerdoja. Det kroatiska försvaret fick aldrig riktigt bort Robertsons inlägg och i kalabaliken dök Celtic-spelaren McGregor upp, strax utanför straffområdet, och slog in Skottlands första mästerskapsmål sedan 1998.

Glädjescener efter McGregors mål som var Skottlands första i ett mästerskap på 23 år

De rödvita öppnade den andra halvleken bäst och hade ett par riktigt farliga lägen de första tio. Skottland gick mestadels på kontringar genom inlägg, ett sådant var McGinn relativt nära att förvalta i den 58:e minuten när han blev knockad av Livakovic. Fyra minuter senare var det emellertid Kroatien som på nytt tagit ledningen – denna gång efter ett drömmål av Modric. Efter ett längre boxplay framför det skotska straffområdet klev Modric fram med yttersidan och snyggt dundrade in 2-1 till Kroatien. Ett av de snyggare den här turneringen.

Förbundskapten Steve Clarke försökte, efter bästa förmåga, förändra matchbilden med att ta in Ryan Fraser och bytet fick en kort effekt då Skottland åter skapade några halvbra målchanser. Kroaterna var dock numret större i den här matchen och satte spiken i kistan i den 77:e minuten efter Modrics hörna från vänster som skarvades in i borta av Ivan Perisic. Särskilt nära var det aldrig att Skottland skulle få in en reducering efter det och respasset från årets äventyr var ett faktum.

EM är över för Skottland för denna gång. Det var 23 år sedan man deltog i ett mästerskap senast och under hela turneringen har det verkligen lyst om spelarna. De har, sannerligen, gjort det de har kunnat. Det har varit energi, kraft och inställning men mot lag av detta slag blev det lite väl mycket. Hampden Park-publiken applåderade ändock sitt tappra hemmalag som lämnar turneringen med flaggan i topp. Förhoppningsvis dröjer det inte lika länge innan man åter får delta i ett mästerskap av denna kaliber.