Lagbanner
2017-09-01 20:45

Litauen - Skottland
0 - 3

Skottland behåller drömmen om VM
Stuart Armstrong en av målskyttarna för Skottland

Skottland behåller drömmen om VM

VM-kvalet är i full gång och även om en plats i nästa års stora mästerskap ser ut att vara långt borta så är det långt ifrån kört. På fredagskvällen besegrades Litauen på bortaplan med segersiffrorna 3-0.

Hoppet om en plats i nästa års fotbolls-VM lever i allra högsta grad efter storvinsten med hela 3-0 mot Litauen på LFF Stadium i huvudstaden Vilnius.

Målskyttar för Skottland blev Celtics mittfältsgigant Stuart Armstrong, Liverpool-backen Andrew Robertson och Crystal Palace-anfallaren James McArthur. Den sistnämnda blev även utnämnd till matchens lirare.

Man inledde målskyttet i den 25:e matchminuten genom Armstrongs mål medan Robertson ökade på till 2-0 ledning innan halvlek. Med drygt tjugo minuter kvar av matchen kom det avgörande och sista målet genom McArthur.

Matchens inledning var fartfylld och jämn och det skapades chanser åt båda håll, men när målen började komma så tog Skottland över mer och mer. Vinsten innebar att man tog revansch efter snöpliga 1-1 mot Litauen på Hampden Park för drygt ett år sedan.



Gordon Strachans skotska fotbollslandslag parkerar förnärvarande på en tredjeplats med 11 poäng inspelade på 7 matcher. Gruppen toppas av England med 17 poäng medan Slovakien ligger tvåa med 15 poäng.

Noterbart är att i startelvan bestod ut av 7 st spelare från den skotska ligan, 6 st Celtic-spelare och en Hearts-spelare. Vanligtvis brukar ju startelvan innehålla en klar majoritet av spelare från de engelska ligorna.

Det återstår tre matcher innan VM-kvalet är över och för Skottlands del väntar två hemmamatcher på raken i form av Malta (4:e september) och Slovakien (5:e oktober) och avslutningsvis en bortamatch mot Slovenien (8:e oktober).

Ettorna från varje kvalgrupp går vidare till VM 2018 i Ryssland, medan åtta av nio grupptvåor gör upp de resterande platserna i varsitt playoff-möte i bäst av två matcher. Den sämsta grupptvåan av alla nio kvalgrupper får ingen chans att spela playoff.

Skottlands fotbollslandslag innehar 58:e plats på FIFA-rankingen. Senast man deltog i ett mästerskap var år 1998 i Frankrike-VM. Då slutade man sist i gruppen och hamnade bakom Brasilien, Norge och Marocko. Man tog en enda poäng och den var mot Norge (1-1).

Vi alla med Skottland-sympatier hoppas att nån gång i framtiden återse Skottland i ett mästerskap. Om inte till VM 2018, så senast till EM 2020.

Come on Scotland!

Robert Wahlström2017-09-02 16:45:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland