Lagbanner

Tankar om Rangers vinst över Celtic

Och vad som kan hända nästa säsong (!), samt om varför du bör vara intresserad, kind of.

Så, 

Celtic förlorade mot Rangers i semifinalen i den skotska cupen. 2-2 efter fulltid+ extra time ledde till straffläggning där Rogic (som tidigare kvitterat till 2-2) missade sin straff och därmed är Rangers i final. En final med två lag från andradivionen ( den andra är Hibernian), vilket händer för första gången i historien. 

Vad betyder just en sådan här vinst, hur var matchen och vad kommer bli effekterna?

För det första är det en enorm seger och framgång för just Rangers, det kan nog inte vara mer skönt att efter alla problem lyckas slå Celtic och ta sig till en final. För Celtics del kommer det nog leda till Ronny Deilas avgång och en rejäl tankestund vad man bör förändra. Dels taktiken men även hur man värvar spelare, man kanske inte ska chansa på skadebenägna spelare...

Nu har de blåa bragging rights fram till deras möte i ligan under nästa säsong (ja Rangers kommer gå upp) och det är nog det som är mest surt för Celtic. Att man missar finalen är en sak, men att just åka ut mot det lag de har hånat under flera års tid, samt dödsförklarat, är inte roligt. De kommer för höra mycket hånfulla kommentarer under lång tid. Men roligt för skotsk fotboll och något som kommer att göra nästa Old Firm ännu mer laddat. Kul!

Hur var matchen? Tydligen bra, jag såg inte den utan följde den endast på SkySports på flygplatsen medan OB mötte Viborg på Europsport (satt på O'learys i CPH som bara hade den matchen). Fast det verkar att ha varit en underhållande match, med många målchanser, en mindblowing miss på öppet mål från Celtics Roberts, och generellt sett underhållande spel från båda lagen.

Synd att man missade en sådan match, men nåväl, det är ändå kul att det var så mycket känslor igen inom den skotska fotbollen igen. Detta var ett ordentligt derby, det största på de brittiska öarna. Något man nog kan konstatera objektivt sett.

Så börja ladda för det skotska ligaspelet säsong 2016/17 för den kan bli riktigt intressant, där tre lag kan potentiellt göra upp om titlen (Abderdeen, Celtic och Rangers). 

Det är just det som kan hända nästa säsong, ifall Abderdeen fortsätter att utvecklas och bli bättre, och Rangers skaffar några intressanta nyförvärv. Då blir det en spännande säsong som jag säkerligen kommer att följa intrenstivt, vilket jag inte har gjort de senaste säsongerna vilka har varit otroligt trista. Jag hade blivit försatt i koma om jag hade orkat kolla allt för mycket på eländet. Nästan lika tråkigt som den nuvarande säsongen i Frankrike, jo den är ju fruktansvärt dödande. 

Vilket leder oss till varför just du borde bli något exalterad över en skotsk säsong. I fotboll då alltså. Kanske.

Jo, för tänk på det. Två klubbar som kommer har runt 40-60 tusen på matcherna, tre lag intressanta lag som kan ta titeln. En som inte har gjort det sedan 80-talet, en som har kommit tillbaka efter några år i helvetet (alltså de lägre divisionerna) och en klubb med gröna ränder. 

Dessutom är den skotska ligan inte det där exemplet du drar till med för att beskriva en ojämn liga längre. Du kan i och för sig, med tanke på Celtics monopol, men den är inte unik. Bayern kommer ta sin fjärde raka titel, PSG kommer nog vinna ligan de närmsta 12 åren (därefter antar jag att ägarna inte orkar bryr sig), Juventus har även de vunnit säsong efter säsong och i Spanien är det Barca/Real, ibland kanske Ateltico. Så av toppligorna, förutom Premier league, finns det ingen liga där inte ett eller två lag har dominerat fullständigt under flera år. Så varför inte kika närmare på lite proto-brittisk fotboll! Om jag nu använde det ordet rätt.

Speciellt nu när vi kan få lite spänning. Annars är det bara att underhållas av bristande teknik, höga bollar, dåligt gräs, märkliga domslut och där fast food känns som rätt mat för en profesionell fotbollsspelare.

Nu ska jag få i mig någon feminin cocktail (vilka för det mesta är bättre än manliga).

Jens Olssonjpw.olsson@gmail.com2016-04-17 18:16:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland