Lagbanner
2021-06-22 21:00

Kroatien - Skottland

Två nationer med slutspelsdrömmar möts
Gilmour klappas om efter insatsen mot England. Nu är han corona-smittad.

Två nationer med slutspelsdrömmar möts

Ett covid-drabbat Skottland tar emot Kroatien när gruppen avgörs på Hampden Park.

En gruppspelsmatch återstår för det skotska landslaget. Efter en kortare resa söderut till Wembley är Skottland åter på hemmamark när Steve Clarkes mannar nu ska ta sig an Kroatien på Hampden Park. Premiärförlusten mot Tjeckien följdes senast upp med en imponerande poäng mot ärkerivalerna England. Det var ett betydligt mer beslutsamt och organiserat Skottland som tacklade matchen i London, jämfört med den tunga torsken i Glasgow några dagar dessförinnan.

Läget kunde ha varit bättre för Skottland men faktum är att man fortsatt har möjlighet att avancera vidare ur gruppen, antingen som tvåa eller som en av de bästa treorna – beroende på andra resultat förstås. En seger mot Kroatien skulle i alla fall göra avancemang möjligt. Vid oavgjort kan både Skottland och Kroatien räkna bort vidare spel i turneringen. Båda lagen behöver följaktligen vinna.

Mot Kroatien kan vi räkna med att Clarke, i största mån som möjligt, ställer upp likt matchen mot England. Man kommer att försöka stänga igen bakåt med en djupare backlinje och ett tajtare innermittfält, samtidigt som det mesta anfallsspelet utgår från kapten Andy Robertsons vänsterkant. Draget att flytta ned Scott McTominay i trebackslinjen och intåget från en osäker Kieran Tierney var betydelsefullt och jag har svårt att se någon förändring där nu. Högerwingback Stephen O’Donnell, till vardags i Motherwell, har startat de senaste två och lär agera högerback när Robertson far fram i offensiven samtidigt som Tierney tar klivet ut för att täcka igen ytan.

Varken Che Adams, Lyndon Dykes eller Ryan Christie har imponerat längst fram, vilket kan göra att Kevin Nisbet utmanar om en startplats som anfallare. Enligt det senaste lär dock Adams och Dykes starta, precis som mot England. Ett stort avbräck i den skotska truppen är att Billy Gilmour, som blev utsedd till matchens lirare på Wembley, har insjuknat i corona. Risken finns att fler spelare kan ha smittats, även om resultaten under måndagen bara visade att Gilmour var smittad, då många spelare umgåtts flitigt den senaste tiden. Bland annat hade Robertson nyligen lagt upp bilder på Instagram (bilden är nu borttagen) där han spelat pingis med såväl Gilmour som John McGinn. Förhoppningsvis slipper Skottland några fler fall. Gilmours frånvaro betyder att Clarke antingen flyttar upp McTominay på mittfältet igen och sätter in Liam Cooper i backlinjen, eller att Stuart Armstrong återtar startplatsen på mitten som han gjorde mot Tjeckien. Jag tror på det sistnämnda.

I det kroatiska lägret har mungiporna varit åtdragna sedan turneringen börjat. Efter den inledande uddamålsförlusten mot England fick VM-tvåan nöja sig med 1-1 mot Tjeckien efter en VAR-straff mot Dejan Lovren och en kvittering av Ivan Perisic. Kroatien kommer givetvis att vara det spelförande laget på Hampden Park och avancemang var något man på förhand hade räknat med för Kroatien innan EM. Förbundskapten Zlatko Dalic har inför matchen mot Skottland klagat på skottarnas hemmafördel och uttryckt en rädsla för covid-19 sedan Gilmour smittats. Enligt Dalic är det kroatiska lägret livrädda för att smittas och han menar att risken är att fokus hamnat på annat håll än själva matchen i sig.

Oavsett vad vore det en enorm missräkning för Kroatien om man inte slog Skottland och därför är man favoriter under tisdagskvällen. Marcelo Brozovic förväntas starta efter att ha varit petad mot Tjeckien och ersätter därmed Andrej Kramaric på mittfältet. Luka Modric får därmed en något offensivare roll på mittfältet än mot Tjeckien. Josip Brekalo lämnar plats för Nikola Vlasic som vänsterspringare. Framåt ryktas det om att Ante Rebic, som underpresterat, kommer att petas som lagets spets. Istället startar Dinamo Zagreb-strikern Bruno Pektovic som ersatte Rebic i halvtid mot tjeckerna. Dejan Lovren kommer, trots debaclet senast, att starta i mittlåset tillsammans med Domagoj Vida.

Potentiella startelvor:

Kroatien (4-2-3-1): Livakovic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Gvardiol – Brozovic, Kovacic – Perisic, Modric, Vlasic – Petkovic

Skottland (3-5-2): Marshall – McTominay, Hanley, Tierney – O’Donnell, McGregor, Armstrong, McGinn, Robertson – Dykes, Adams

Matchfakta:
När: 22/6, 2021
Tid: 21.00
Var: Hampden Park (Glasgow, Skottland)
TV: Sportkanalen, Cmore

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2021-06-21 21:05:04
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland