Bursa Büyüksehir Belediyesi Stadium, 2023-03-28 20:45

Stark bortaseger som innebär att Kroatien toppar EM kvalgrupp D

Turkiet - Kroatien = 0-2 (0-2)
Kovacic 20' 0-1, 45'(+4) 0-2.

Matcherna mot Turkiet har kommit att bli riktiga derby som under inga omständigheter får missas. Och så var det även denna kväll i Bursa. Det var en match som innehöll allt du kunde önska dig.

Turkiet spelade offensiv fotboll, anfallsvåg efter anfallsvåg men Kroatien visade skicklighet och gjorde mål efter mål. Det är en skara av duktiga fotbollsspelare som Zlatko Dalic att tillgå, med en bred trupp som ger stora möjligheter. Måste applådera för Livakovic som gör strålande match och som skulle ha minst tre gulingar i andra halvlek för all världens tid han tog på sig vid utsparkarna, som publiken hade en del att säga om det.

//

Fansen på ”krokodil” arenan Timsah, var nära att jubla redan i femte minut när Brozovic slarvade med ett felpass och plötsligt kunde turkarna slå igenom kroatiska mittfältet med en snabb kontring som Cengiz Under avslutar med ett hårt avslut mot Livakovic.

En av världens bästa målvakter är fortfarande lika het som han var under VM 2022. Det var ett tidigt tecken på matchen att hemmalaget menade allvar.

Fram tills tjugonde minuten fanns det endast ett lag på planen, men det var en matchbild vi var vana att se under fotbolls VM. Dalic räknade med ett glatt hemmalag som skulle löpa i nittio minuter och därför var det viktigt att ha kylan och vänta på misstagen.

Och plötsligt kommer första målchansen som Josip Sutalo startar med en långboll mot Bayern spelaren Stanisic. Aktionen fortsätter med kombinationen Stanisic-Pasalic-Perisic som avslutningsvis lämnar bollen 10-meter från målet till Mateo Kovacic, som gör det han inte gjorde mot Wales, pangar in bollen i mål!

Ledning trots flera tappade bollar centralt i mitten, som kunde lett till underläge, men istället så leder vi! Det är klasskillnad på planen, Turkiet kan vara på bättre spelhumör, men Kroatien har byggt upp ett megabygge med självförtroende och erfarenhet med Modric som dirigent.

Som att det inte vore nog, bjöd turkarna på en del slarv när de tappade humöret mot halvlekens slut. Äntligen kunde man punktera matchen, fortuna vände oss ryggen mot Wales, men här kom 2-0 målet efter att Kovacic springer på en retur och gör två mål i en halvlek! Dubbelt upp av Kova!

Med vattnet över öronen var Turkiet tvungna att öppna andra halvleken aggressivt och det gjorde man bra, men bara till straffområdet. Kompakta och tuffa i försvaret, precis som under VM, Gvardiol med sin nye landslagskollega Sutalo.

Nu försökte Kroatien dra ner på tempot igen och hemmalaget var allt mer desperata, bl.a. försökte man få till en billig straffspark som domaren enkelt viftade bort.

Istället var det närmare 3-0 när Modric slog in ett inlägg och såg Pasalic komma fri i straffområdet. Men Atalanta anfallaren sätter inte 100% chans eller ska vi nämna att hemmamålvakten gör en otrolig räddning.

Att Kovacics andra mål var avgörande är ingen diskussion, men känslan var att det skulle räcka med ett mål för hemmalaget att tända liv i matchen igen och jag vill inte ens föreställa mig det scenariot. Typiskt så gör Livakovic en räddning på tilläggstid och då ska vi veta att det var kvar tre minuter att spela…

Domaren blåser av matchen efter sex långa minuter! Soyuncu och gänget stannar kvar på mittenplanen för att tjafsa med domaren, men det man inte inser att Kroatien just tagit en stor bortaseger som återställer läget i EM kvalgruppen D.

Summering
Rutinerad seger tänker jag skriva här med all rätt. Livakovic på topphumör betyder att målburen är låst. Försvarsministrarna Sutalo tillsammans med Gvardiol, den förste är 22 år gammal och den sistnämnde bara 20 år. Vilken framtid vi har på mittbackspositionen. Dalic vinner matchen taktiskt och senatorerna Modric, Perisic och Brozovic sliter in i det sista. En stor match av Mateo Kovacic som troligtvis är landslagets näste kapten när Luka tackar för sig. Riktigt skönt att gå med seger inför Juni månaden och nu kan alla tankar vara riktade mot semifinalen i Uefa Nations League!

Nästa match spelas den 14 Juni mot Nederländerna i Rotterdam.