2020-11-15 15:00

Slovakien - Skottland
1 - 0

Andra raka för Slovakien - höll undan mot Skottland

Andra raka för Slovakien - höll undan mot Skottland

Štefan Tarkovics "nya" Slovakien fortsätter att leverera. På söndagseftermiddagen kom andra raka segern - efter en såväl defensivt som offensivt stark insats mot gruppledande Skottland. Trepoängaren innebär att hoppet om att lämna jumboplatsen fortsatt lever inför Nations League-gruppspelets sista omgång nästa vecka.

Det blev tack och lov ingen repris från oktober månads landslagsvecka. Då kom nämligen ett platt fall i Nations League efter avancemanget från semifinalen i playoffspelet - men på söndagseftermiddagen, med Štefan Tarkovic vid rodret, kom istället en seger efter torsdagens avancemangstriumf. Den första efter 90 minuter på nästan exakt ett år.

Redan efter två matcher med den nye förbundskaptenen är det ett annat slovakiskt lag vi har fått bevittna. Passiviteten vid en ledning har inte synts till, man vågar spela sig ur situationer på ett kreativt och smart sätt samt törs anfalla även vid ett övertag när motståndet växlar upp och jagar. Samtliga dessa faktorer fanns med på Anton Malatinskýstadion i Trnava på söndagen, när gruppledande och formstarka Skottland var på besök i ett möte där slovakerna var tvungna att vinna.

Hemmalaget inledde piggt och var mer bollförande än sitt tillresta motstånd till en början. Juraj Kucka fick hemmalagets första målchans - ett tungt avslut från strax utanför straffområdet, som den skotske burväktare Craig Gordon styre undan. Gästerna i vitt skulle dock äta sig in i matchen allt mer och tog sakta men säkert över spelet.
   Det slovakiska försvaret, med Milan Škriniar och Lubomír Šatka i mittlåset, fick jobba hårt men gjorde det samtidigt också solitt, precis som i Belfast under torsdagen. Flera avgörande brytningar gjorde att skottarna inte fick igenom sina avslut - men det fanns också tillfällen då bortalaget rann igenom och var så när på att spräcka Rodáks nolla. Efter dryga kvarten löste sig Oli McBurnie fri i straffområdet, men blev i sista stund hindrad av Lech Poznan-backen Šatka som bröt friläget till en hörna.

Trots det stundtala övertaget från gästerna var det slovakerna som skulle sätta sig i förarsätet. Efter halvtimmens spel avancerade Michal Duriš in i straffområdet, vände upp och spelade bakåt till Peter Pekarík. Hertha Berlin-backen, en av de bästa på planen på söndagen, hittade i sin tur ner till Ján Greguš centralt, som skickade iväg ett skott som styrdes via bortaförsvaret innan det hittade nätmaskorna bakom den Heart of Midlothian-målvakten.

Slovakien kontrollerade halvleken och den skotska pressen väl, men i slutskedet höll det på att bli ett snöpligt baklängesmål. Stuart Armstrong höll framme och bröt sig fri mot Marek Rodák, som reagerade något sent i sin utrusning och gav Southampton-strikern ett gyllene läge att kvittera. Ur den snäva vinkeln fick han dock inte bollen förbi mållinjen - och Fulhamkeepern, som annars var matchens spelare och som under sin korta landslagssejour har varit felfri, kunde andas ut efter sin smärre blunder.

I den andra var det inte längre Skottland som styrde matchbilden likt den första halvleken. Slovakerna kom ut starkt och hade en hel del fina möjligheter i sin offensiv - samtidigt som defensiven fortsatt stod upp väl när gästernas forcering efter en kvittering blev allt mer desperat. Rodák bjöd på ett par matchavgörande räddningar när han fick sträcka ut på såväl tunga skott utifrån som klockrena nickmöjligheter från nära håll. Košice-sonen visade på söndagen att han är värd ett bättre öde än det han just nu får uppleva i Fulham - och även att han går en mycket ljus framtid tillmötes.

Kollektivet Slovakien, från målvakten Rodák till strikern Duriš, fixade tre blytunga poäng på söndagsaftonen och hoppet om att lämna jumboplatsen och således slippa degradering till liga C lever fortsatt. Oavsett hur årets Nations League-äventyr slutar känns framtiden hoppfull för slovakerna, som snart kan börja förberedda sig för såväl ett VM-kval som ett EM-slutspel.

Chlapci, dakujeme.
Slovensko do toho!


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-11-15 17:45:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM