Lagbanner
2016-06-11 18:00

Wales - Slovakien
2 - 1

Dålig första bäddade för förlust i premiären
Marek Hamšík brände jätteläge i första.

Dålig första bäddade för förlust i premiären

Ingen viktig premiärtrea för de slovakiska fotbollsherrarna mot Wales.

Stämningen var påtaglig på Nouveau Stade de Bordeaux när två EM-debutanter, i form av Wales och Slovakien, drabbade samman på lördagskvällen. Gareth Bale var namnet på mångas läppar inför mötet - och självklart skulle världens dyraste fotbollsspelare också presentera sig direkt i inledningen.

Ján Kozáks lag inledde matchens första minuter med ett bra tempo. Marek Hamšík fick ett jätteläge när han gjorde bort hela det walesiska försvaret, men just när bollen höll på att glida in i mål flög en uppoffrande back från det walesiska laget fram och stötte undan faran. Fin start för det slovakiska laget, som dock tio minuter in fick en rejäl kalldusch. Patrik Hrošovský orsakade en frispark på egen planhalva - en frispark som Real Madrid-stjärnan tog hand om. Precis som i sin landslagsdebut mot Slovakien i 2006, skulle hans första mästerskapsmål komma på samma sätt - och mot samma land. Matúš Kozacíks agerande var långt ifrån det vi har sett innan, då Viktoria Plzen-keepern bedömde bollbanan helt fel och såg hur bollen flög in i nätmaskorna bakom.

Matchen igenom var en hetsig historia. Frisparkar dömdes - och inte dömdes - konstant. Till exempel var både Joe Allen och Martin Škrtel illa ute utan att få några vidare konsekvenser. Den förstnämnde bjöd på en ful tackling mot Marek Hamšík men klarade sig utan ett kort - medan den slovakiske backen drog en armbåge på Aaron Ramsey i eget straffområde - även där utan någon åtgärd.

Slovakerna gjorde en av sina sämsta halvlekar på väldigt lång tid. Man hade stora problem med att kontrollera bollinnehavet och skapade inte några som helst farliga lägen framåt. Men i slutet av de första 45 ryckte man upp sig - något man också tog med in i den andra.
 I nästkommande 45 var det nämligen Slovakien för hela slanten. Ján Kozák visade återigen prov på sin briljanta coaching, när han bytte ut Duriš mot Nemec och Hrošovský mot Duda. Den sistnämnde hade knappt hunnit känna på gräset innan han skulle få in kvitteringen i det walesiska nätet, med en distinkt vänsterfot i Danny Wards vänstra hörn. Slovakerna var i extas och hade fått in en rättvis kvittering - som skulle bädda för en period då man totaldominerade.

De blåklädda var nämligen som ett helt nytt lag i den andra halvleken och det tycktes bara vara en tidsfråga innan nästa slovakiska mål skulle komma. Men då kom istället kalldusch nummer två. På ett läge där de rödklädda hade ett tillfälligt kommande i den 81:a minuten dök Aaron Ramsey upp, och på något märkligt vis fick fram bollen till Robson-Kanu som i sin tur petade in bollen bakom Kozácik.

Förtvivlade slovaker forcerade sedan för en kvittering och var så nära som ett stolpskott strax innan stopptid. Inbytte Adam Nemec fick till en klockren nick som studsade i virket och ut i banan. Någon kvittering kom dock inte för slovakisk del, som fick sämsta tänkbara start i europamästerskapet. Nu gäller det för Kozák och hans tränarstab att få spelarna att prestera så som man gjorde i den andra halvleken, för att kunna rå på lag som Ryssland och England. Annars blir man ett av de första lagen att få lämna Frankrike.

Slovakisk samlingssida (matchinfo etc) för EM 2016 hittar du här.

Jeden národ, jedno srdce, jeden sen

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-06-11 20:18:28
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM