SPARTAK TRNAVA TILL EUROPA LEAGUE
FC Spartak Trnava till Europa League.

För första gången i Slovakiens sjävständiga historia är FC Spartak Trnava klart för Europaspel. Detta efter att ha slagit slovenska Olimpija Ljubljana med totalt 3-1 i playoff.

FC Spartak Trnava blir Slovakiens enda lag i Europa-gruppspel kommande höst och vinter. En efter en har de slovakiska klubbarna åkt ut, men starkast kvar, efter att först ha gått till den tredje omgången i kvalet till Champions League, stod till slut Bili Andele

Många trodde att förlusten mot Röda Stjärnan i CL-kvalets tredje omgång skulle suga musten ur Radoslav Latals manskap. Mötet gick till förlängning där serberna drog det längre strået och för Trnavas del innebar det att man istället föll ner till play off-spel till systerturneringen. Slovenska Olimpija Ljubljana stod för dörren och Spartak skulle redan från start visa att man inte alls hade något försämrat självförtroende. 2-0 slutade mötet i Slovenien och allt var som upplagt för en fest hemma i Lilla Rom och på Anton Malatinskýstadion i returen på torsdagsaftonen.

Det var inte den mest attraktiva fotbollen. Men det spelade säkerligen mindre roll för de flesta slovakiska suppotrarna, då det var Spartak och dess fans som fick jubla högst. Efter 12 minuters spel satte sig nämligen hemmalaget i ledningen. Jakub Rada måttade in ett inlägg till Boris Godal, som i en lobbnick lurade målvakten Aljaz Ivancic som var chanslös. Godal fick revansch efter straffmissen hemma i Trnava senast, när han brände en straff i matchens slutsekunder mot Röda Stjärnan.

We follow Spartak everywhere

Ljubljana, som efter förlusten mot Sparak senast sparkade tränare Aleksandar Linta, hade inte mycket bud på chanser i offensiven - samtidigt som Trnavaförsvaret hade god kontroll på gästernas försök till attacker. Just därför kom det som en kalldusch när Kingsley Boateng snyggt petade bollen till Nik Kapun som placerade in kvitteringen i den 42:a minuten.

Trnavas mål till 1-0 innebar att Ljubljana var tvunget att göra tre. Kvitteringen sent in i halvleken var en mental viktig sådan för slovenerna, som därmed var två mål ifrån att vända på mötet och "stjäla" slovakernas plats i ett Europa League-gruppspel.
   I den andra 45-minutaren steppade bortalaget nämligen också upp framåt, men återigen var Trnavas defensiv ytterst solid. Närmast ett mål var Dino Stiglec som ohotat fick dra iväg ett tungt skott från position strax utanför straffområdet i den 72:a minuten. Martin Chudý i Trnava-målet bjöd på en svettig räddning - en räddning som dessutom var en av de viktigaste i karriären.

Trots en hel del fördröjningar, inkastade bengaler från Ljubljanafans och sex minuters tilläggstid, behöll Trnava lugnet. Olimpija kom aldrig till några farliga målchanser och de svartröda kunde efter 97 spelade minuter äntligen fira. För första gången (under Slovakiens självständighet) hade FC Spartak Trnava nått Europa-gruppspel - och det är något lagets förtjänar i allra högsta grad.

Lottningen av gruppspelet sker imorgon klockan 13:00 i Monaco.

Mäktiga scener när lagen äntrade planen.