EL: Trencín höll undan - men ingen rättvisa för Slovan
Savicevics (bild) och Mohas missade superlägen kostade Slovan en playoff-plats.

AS Trencín fortsätter i Europa League-kvalet efter totalt 5-1 mot holländska storklubben Feyenoord. För Slovans del är äventyret över - trots flera supermålchanser - mot österrikiska Rapid Wien.

Trencín - Feyenoord: 4-0, 1-1
Trencín vidare till Europa League-playoff

Efter 4-0-segern i rond ett var AS Trencín med ena foten i ett Europa League-playoff. Men det var trots allt holländska storklubben Feyenoord som stod för motståndet - och borta på De Kuip i returen förstod nog de flesta att matchbilden skulle bli en annan.

Det började också oroligt för slovakerna. Redan efter åtta minuter tryckte Eric Botteghin in 1-0 för holländarna - och de allra flesta slovaker fick säkerligen en vibb från Artmedia Petrzalkas dubbelmöte mot Celtic i Champions League-kvalet 2005. Då vann Petrzalka den första matchen med 5-0 men vara bara marginaler från att förlora med minst lika stora siffror i returen. Dock klarade man sig med hjärtat i halsgropen efter en 4-0-förlust på Celtic Park.
  Men den oron infann sig inte särskilt länge. Det dröjde nämligen inte ens en minut innan Antonio Mance - hattrickhjälte från förra matchen - bröt sig igenom på vänsterkanten och hittade luckan intill Kenneth Vermeers första stolpe.

Målet i den nionde minuten var också det sista målet i matchen. Lagkapten Robin van Persie och hans Feyenoord skapade sina möjligheter, men var aldrig nära på att hota Trencíns totala ledning. Slovakiens just nu hetaste lag är därmed sensationellt vidare till Europa League-playoff, där nu cypriotiska AEK Larnaca står för dörren. Ricardo Moniz manskap inleder, precis som denna omgång, på hemmaplan den 23:e augusti.

Slovan Bratislava - Rapid Wien: 2-1, 0-4
Slovan ute ur Europa League

Det var inte mycket sportsligt prat inför returen i Wien mellan hemmalaget Rapid och gästande Slovan Bratislava. Det handlade snarare om den osportslighet som österrikisk polis samt Rapid Wien själva visade upp, då de gång på gång satte käppar i hjulen för de slovakiska supportrarna. Först meddelade österrikisk polis - bara tre (!) dagar före avspark - att de förbjuder den specialbeställda och fullbokade tågtransport som var tänkt att gå mellan Bratislava och Wien.
   De uppemot 2000 supportrarna fick istället styra om och ta sig till Wien på egen hand, vilket framförallt skapade stora finansiella och praktiska problem. Som om det inte vore nog, drog man också i sista stund ner på antalet tillgängliga biljetter till bortasektionen från de utlovade 1500 till 1000. Med anledning av detta, som gjorde såväl klubbens ledning som supportrar rasande, har nu Slovan lämnat in ett officiellt klagomål till UEFA. Då bortalagets sektion (ej övrig sittplats) har rätt till 5% av arenans kapacitet, bröt den österrikiska klubben mot reglerna och kommer med största sannolikhet också att straffas.

Men nu till matchen.

Det dröjde inte länge innan hemmalaget fick jubla när Christoph Knasmullner tryckte in 1-0 redan i den 3:e matchminuten. Slovan var något stela i inledningen, men åt sig in i fighten allt mer medan Rapid blev allt mer passiva framåt. Ett bortamål hängde i luften, men den första halvleken slutade med en österrikisk uddamålsledning.

I den andra skulle tempot höjas - och det rejält. Både Rapid och Slovan skapade sina jättemöjligheter, men de båda målvakterna storspelade och bjöd på en hel drös svettiga räddningar. För slovakernas del var det så kallade infarktové chvilé ("infarktmoment", slovakiskt uttryck) i matchens 68:e minut - och det med all rätt. Slovan fick två 1000%-iga lägen i följd som man inte förvaltade. Först när bollen spelades in snett inåt bakåt till inbytte Vukan Savicevic som sköt rakt på målvakten Richard Strebinger - och sedan när Moha blev helt ren på returen, skottfintade men sköt utanför. I retrospektiv var det just detta klockrena dubbelläge som kostade Slovan matchen.

En brytning på mittplan i den 79:e minuten öppnade upp för ett tre-mot-ett-läge för hemmalaget vilket innebar 2-0, men Slovan var vid den ställningen fortsatt bara ett mål från att ta matchen vidare med tanke på segern senast. Något sådant blev det dock inte, när en chansning i försvaret blev till 3-0 för Rapid och i matchens slutsekunder fullbordade Knasmullner sitt hattrick när han satte fyran. Matchen slutade med helt ologiska 4-0 och totalt 5-2 till Rapid Wien som därmed avancerade vidare till play off. Där ställs man mot rumänska FCSB, som efter att den första matchen slutat mållöst besegrade Hajduk Split med 2-1 på hemmaplan.

Någon revansch fick inte Slovansupportrarna och Europa-äventyret är över för huvudstadslaget för den här gången. Kvar i Europa League-playoff är dock formstarka AS Trencín, som ännu inte förlorat en enda match, samt Spartak Trnava som kommer från den tredje omgången i Champions League-kvalet. Bili Andele möter slovenska Olimpija Ljubljana, som slog ut finska HIJK med hela 7-1, och startar i den slovenska huvudstaden.