Lagbanner
Fortuna Liga i världstoppen - mest gynnsam för U21-spelare
Róbert Boženík - en av de hetaste slovakiska talangerna just nu - gjorde succé i Fortuna Liga förra säsongen. Nu har han slagit sig in i Eredivisie och klassikerklubben Feyenoord.

Fortuna Liga i världstoppen - mest gynnsam för U21-spelare

Fortuna Liga har under en längre tid haft lägst medelålder av samtliga ligor i Europa. Nu ligger man också i topp vad det gäller speltid för spelare upp till 22 år - i hela världen.

Under den förra säsongen var slovakiska Fortuna Liga fortsatt Europas yngsta sett till medelålder på lagens trupper. De tolv manskapen i högstaligan har tillsammans en medelålder på låga 23,6 - och föga överraskande ligger man därmed också i topp gällande speltid för spelare under 22 år.

Den schweiziska statistiksajten CIES har gjort en sammanställning över hur mycket speltid spelare upp till 22 år faktiskt får i respektive liga världen över. Fortuna Liga visar där återigen sin starka sida när det kommer till unga förmågor, då man hamnar högst upp på listan. U21-spelare utgör 29% av den totala speltiden.
   Bland de mer namnkunniga ligorna återfinns nederländska Eredivisie på en sjätteplats med 27,9%. Allsvenskan återfinns långt ner på listan där 11,7% av speltiden utgörs av U21-spelare - och i turkiska Süper Lig har de yngsta det tufft, då den siffran ligger på ynka 3,7%. Lägst i hela världen, enligt CIES.

Källa: CIES (se hela listan)

Klubbmässigt har Slovakien ett lag inom topp 20 i världen. I Dunajská Streda, som under de senaste åren ständigt varit ett av de yngre lagen i Fortuna Liga, utgörs speltiden av drygt 50% U21-spelare.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-05-11 18:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM