Slovakien - England
0 - 0

Heroisk insats gav en pinne mot England
Mållöst mot England gav Slovakien en slutspelsplats.

Vackert var det inte. Men nog så viktigt. Slovakien säkrade mer eller mindre en slutspelsplats på måndagsaftonen, när man fick 0-0 mot England i Saint-Étienne.

Det slovakiska herrlandslaget är i praktiken klart för slutspel i sitt första europamästerskap någonsin. På måndagskvällen drabbade man samman med den stora gruppfavoriten England, i en match där man behövde poäng för att ha en chans att ta sig vidare från den jämna grupp B. Slovakerna hade även vid en förlust en möjlighet att avancera, men i gruppspelets sista omgång visade man tydligt att man ville ha den där poängen - mot ett massivt pumpande England.

I Saint-Étienne fick vi nämligen se en väldigt ensidig tillställning. De rödklädda engelsmännen tokdominerade tillställningen, medan slovakerna endast ett fåtal gånger kom upp i försök till att skapa farligheter mot Joe Hart. Halvlekens vassast målchans hade Leicester Citys Jamie Vardy, som blev helt fri med Matúš Kozácik, som dock bjöd på en strålande räddning. Viktoria Plzen-målvakten visade på nytt en enorm skicklighet och var det stora utropstecknet bakom det slovakiska krysset på måndagen.

Domarduon i kvällens match var tämligen osynlig. Men en situation mellan Ryan Bertrand och Peter Pekarík på offensiv planhalva, slovakiskt håll sett, blev mycket omdiskutabel. Den engelske backen delade ut en ful armbåge mot Hertha Berlin-yttern, som började blöda kraftigt och fick lämna planen en längre stund. En solklar utvisning som domaren missade - då Pekarík inte ens fick frispark. Bertrand fortsatte att spela aggressivt och fick i den andra halvleken slutligen en varning.

Den första halvleken förblev mållös, trots en hel del farliga chanser för Roy Hodgsons manskap. Kozácik storspelade och slovakerna fick med sig 0-0 in i den andra.

Halvlek nummer två blev desto mindre händelserik. Det slovakiska försvaret agerade exemplariskt och det skapades inte alls lika många farligheter från engelsmännen. I den andra hade slovakerna dessutom ett vasst läge, när Vladimír Weiss kom i samma position som mot Ryssland senast. Efter en snabb fint hittade han luckan mellan benen på en engelsk försvarare - men Joe Hart var snabbt nere och begravde bollen i sin famn.
 Bytena som Ján Kozák valde att göra var av defensiv karaktär, medan Hodgsons ersättare var desto mer offensiva. Inbytte Dele Alli hade redan efter bara några minuter på banan ett jätteläge från nära håll. Martin Škrtel gjorde dock en repris på sin räddning från VM 2010 mot Italien, när han stötte bort bollen på mållinjen.

Det slovakiska försvaret hade det svettigt men gjorde en heroisk insats på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. Det är precis detta försvar man har stoltserat med tidigare, och kommer att bli livsviktigt när man nu kliver in i ett slutspel. Ett slutspel som var målet för slovakerna på förhand - men där man nu självklart kommer att sikta högt.

Slovakisk samlingssida (matchinfo etc) för EM 2016 hittar du här.