Lagbanner

Historisk seger för Trnava - besegrade RSC Anderlecht

Matej Oravec blev stor hjälte när Spartak Trnava tog en historisk seger på torsdagskvällen. I premiären av Europa League-gruppspelet plockade laget samtliga tre pinnar - när belgiska RSC Anderlecht besegrades med uddamålet.

Det skrevs fotbollshistoria på Anton Malatinskýstadion i "Lilla Rom" på torsdagen. Inför fullsatta läktare, fyllda av entusiastiska supportrar med hopp om att få se sitt lag slå igenom ute i fotbollseuropa, tryckte Matej Oravec in det som skulle visa sig bli det enda målet i matchen mot den belgiska giganten och storfavoriten från Bryssel. Trnava besegrade RSC Anderlecht med 1-0 och har redan från den första omgången tystat kritikerna.

Det var nämligen aldrig något totalt utspel eller en myriad av målchanser från gästernas sida. Faktum är att Anderlecht enligt UEFA:s officiella statistik inte hade ett enda (!) skott på mål, utöver en ramträff, under hela matchen. Trnava var å andra sidan inte heller någon offensiv dröm, men gjorde jobbet över hela banan i sin roll som underdog. 



Det är målen som räknas - och det var Trnava som lyckades med den fundamentala uppgiften. I matchens 78:e minut, efter den andra raka hörnan på kort tid, måttade Erik Grendel ett inlägg djupt ner mot den bortre stolpen. Väl där vann Matej Oravec en trängd duell och nickade in målet som fick Bili Andeles hemmaborg att explodera i eufori.

Trots en fin möjlighet för bortalaget i det absoluta slutskedet, när Ognjen Vranjes bröt sig loss och sköt i burgaveln, höll Trnava undan stadigt och kunde till slut också inkassera en viktoria. De tre inkasserade poängen blev därmed historiska för Trnava och för slovakisk fotboll, då man för första gången under Slovakiens självständighet vunnit en match i ett Europagruppspel.

Trnava blir helt klart att räkna med i den fortsatta fighten den här säsongen. Den 4:e oktober ställs laget mot den turkiska storklubben Fenebahce på bortaplan - i en allt annat än en enkel uppgift.
 Men de vita änglarna - de är inte rädda för någonting.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-09-20 23:45:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM