Lagbanner

-

Inför Luxemburg: Žilina-stadion slutsåld

Inför Luxemburg: Žilina-stadion slutsåld

Štadión pod Dubnom i Žilina är slutsåld, när gruppledande Slovakien tar sig an Luxemburg i den femte EM-kvalomgången.

Fyra segrar av fyra möjliga. Det slovakiska herrlandslagets facit i kvalet till EM 2016 är minst sagt imponerande. Segrar mot Makedonien, Vitryssland, Ukraina och inte minst - Spanien, har givit Ján Kozaks manskap förstaplatsen i grupp C och Eiffeltornet börjar sakta skymta i horisonten.

Den slovakiska framgången har inte bara givit glädje till spelarna, ledningen och ekonomin. Det slovakiska folket har slutit upp likt på den gamla goda tiden och många ser att hoppet om att nå ett första EM som självständig nation, lever i högsta grad. Även om det fortfarande är många poäng kvar att spela om, har landslaget aldrig tidigare haft en inledning av denna sort i något av de föregående kvalspelen. Förbundskapten Kozák är dock försiktigt med att ta ut någon seger i förskott och menar på att det krävs drygt 21 poäng för att en plats i nästa års mästerskap ska säkras. Slovakerna ligger just nu i topp på 12 poäng och ska under fredagskvällen ställas mot jumbon Luxemburg hemma i Žilina. Seger där, och om man är uppe på 15 stabila pinnar.

Enligt det slovakiska fotbollsförbundet ska Štadión Pod Dubnom vara slutsåld. Bortasektionen som erbjöds till Luxemburg-supportrarna har släppts, då det inte fanns något intresse från gästernas håll. Därmed kommer publikantalet att öka än mer, och enligt uppgifter kommer arenan alltså att fyllas upp till de drygt 12 000. Mot ett lag som Luxemburg.

Pressen kommer att vara stor på slovakerna när de äntrar gräset på fredagskvällen. Efter fyra tunga segrar väntar motstånd av avsevärd sämre karaktär och det är just då som repre brukar falla. Att föra spelet har inte alltid varit det mest optimala och även om segrarna har kommit, har det varit med marginal.
  Förutom när man togs emot av Luxemburg i en träningsmatch i februari 2011.
Då skrällde nämligen hemmalaget i snöovädret, när man segrade med 2-1.

Adam Nemec, New York City FC-anfallaren som spelar i anfallet tillsammans med David Villa, minns förlustmatchen väl.
- Förlusten mot Luxemburg bör glömmas. Det finns många fall där det har bevisats att outsidern kan slå favoriten och det ska vi inte tillåta denna gång. Vi har förberett oss väl på detta möte och på fredag ska vi ta tre pinnar.

Sedan Kozák tog över har man dock varit disciplinerade och inte underskattat sitt motstånd, något också de flesta spelarna samt förbundskaptenen säger i intervjuerna före drabbingen.
- Vad det gäller Luxemburg, har jag stor respekt för oavsett motstånd vi möter. Luxemburg spelar organiserat och kan överraska, men vi har samtidigt ett mål. Och det är att vinna, sade Kozak under en presskonferens i veckan.

Samtidigt som Slovakien tar emot Luxemburg, möts Spanien och Ukraina för första gången. De två lagen som, tillsammans med Slovakien, slåss om topplaceringarna och som har full pott, utöver deras respektive förluster mot slovakerna.

Ján Kozaks trupp mot Luxemburg, samt mot träningsmatchen mot Tjeckien på tisdag, ser ut som följer:

MÅLVAKTER
Ján Mucha (PFC Arsenal Tula)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Martin Dúbravka (Esbjerg fB)

FÖRSVARARE
Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín)
Martin Škrtel (Liverpool)
Ján Durica (Lokomotiv Moskva)
Tomáš Hubocan (Dinamo Moskva)
Lubomír Michalík (FC DAC 1904 Dunajská Streda)
Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava)
Dušan Švento (1. FC Köln)

MITTFÄLTARE
Ján Greguš (FK Jablonec)
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Juraj Kucka (Genoa FC)
Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzen)
Róbert Mak (PAOK)
Stanislav Šesták (VfL Bochum)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Ondrej Duda (Legia Warszawa)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)
Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

ANFALLARE
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Adam Nemec (New York City FC)
Martin Jakubko (FK Amkar Perm)

Kommentar:
Målvakter: Matúš Kozácik har varit en av huvudanledningarna till Slovakiens framgångar under hösten. Given förstakeeper och har dessutom en stabil Ján Mucha som backup, och även i Martin Dúbravka finns det sparkapital.

Försvarare: Det slovakiska försvaret har agerat exemplariskt under kvalet såhär långt. Stabilt, aggressivt och viljestarkt. Martin Škrtel, Ján Durica, Peter Pekarik och Tomáš Hubocan lär starta - och stabilare än så, kan det knappast bli.

Mittfältare: Mittfältet är en salig blandning av kloka spelfördelare, kvicka yttrar och stabila defensiva pjäser. En mittfältare att hålla ett extra öga på, är Viktor Pecovsky. Žilina-spelaren har gått från en outsider till slovakiska ligans bäste spelare och har i landslaget gjort få misstag sedan hans relativt sena debut i 2012. 31-åringen lär, tillsammans med Kucka och Hamšík, starta och på ena kanten återfinner vi, med största sannolikhet, Róbert Mak. I övrigt finns Ján Greguš med för första gången och tillgängliga är även Patrik Hrošovský, Ondrej Duda, Miroslav Stoch och Stanislav Šesták. Ett visst frågetecken finns kring Vladimír Weiss som har haft skadebekymmer.

Anfallare: Anfallet har länge varit slovakernas akilleshäl. Spelare som Jendrišek och Šesták har tappat stinget och målen görs numera mest av mittfältare. De tre anfallarna Kozák har valt att ta ut är Adam Nemec, Martin Jakubko och Michal Duriš. Tidigare har man använt sig av en anfallare och kan mycket väl göra det även under fredagen, och i sådana fall är Adam Nemec favorit.

Mötet mellan Slovakien och Luxemburg har avspark klockan 20:45 på fredagen och döms av schweizaren Stephan Studer.

Inget lag skall undeskattas, men efter fyra starka insatser på raken talar det mesta för att gruppledarna plockar med sig en stabil seger. Förhoppningen är att kunna rycka ifrån tredjeplatsen, som just nu innehas av Ukraina, och såvida man segrar mot de lag man bör vinna mot, är spel i EM ett faktum. Nu håller vi tummar och tår för en behaglig seger på fredagskvällen och hoppas på att åskådarna i Žilina bjuds på det stabila spel, som vi har fått se under hösten.

Veríme.
Slovensko do toho!


SLOVAKIEN – LUXEMBURG
EM-KVAL - GRUPP C
27 mars 2015, 20:45
Štadión pod Dubnom, Žilina
TV: RTVS 1 (Slovakien), Kanal 9 Play Premium (Sverige)

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2015-03-26 18:11:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM