Lagbanner

-

Inför: Makedonien - Slovakien
Obeskrivlig eufori - hur länge fortsätter slovakernas segertrend? | Foto: SME.sk

Inför: Makedonien - Slovakien

Efter en osannolikt lyckad start på kvalet, ställs de slovakiska fotbollsherrarna nu för ännu en tuff uppgift. Borta i Skopje, väntar ett revanschsuget och hungrigt Makedonien i den fjärde omgången - i en match där underskattning är en synd.

Slovakien och Ján Kozák har tagit fotbollsvärlden med storm. I omgång ett av EM-kvalet besegrade man Ukraina på bortaplan med 1-0 för att en månad senare stå för en ännu större bragd. Spanien slogs med 2-1 på arenan där det tidigare vilade en tung förbannelse, men som nu är platsen där slovakisk fotbollshistoria har skrivits och fört folket till en enda stor euforisk massa.
 Som grädden på moset, avslutades det hela med en 3-1-seger borta mot ett vilt kämpade Vitryssland - vilket gav slovakerna en solid förstaplats i grupp C. Med sju möten kvar, är gruppen fortfarande vidöppen och någon gruppseger eller ett avancemang, har ingen ännu hurrat över. Vägen till europamästerskapet är lång och lagen som ska slås är i minst lika stort poängbehov som repre.

Och nästa anhalt - Makedonien och huvustaden, Skopje.

Makedonien och Slovakien har en hel del fotbollshistoria. Senast man möttes, var i det förra EM-kvalet där slovakerna segrade på hemmaplan med 1-0 medan returen i Makedonien slutade oavgjort. Men tidigare historia talar dock för att det blir en relativt enkel historia för slovakerna på lördagen, då man av sex möten har segrat fyra gånger och spelat oavgjort två. Målskillnaden vilar på 12-2. 

Men skrällar har skett förr och kommer att ske igen. Slovakien har fortfarande en mörk historia mot "sämre" nationer och det självförtroendet man i nuläget innehar, kan skälpa när man ställs mot motståndare av lägre kvalitet. Makedonerna, med Goran Pandev (bland många andra) i spetsen, behöver samtliga tre pinnar för att vara med i racet - ett utgångsläge som även vitryssarna var försatta i senast. En seger och två förluster har man på sitt konto just nu och kan bli än mer avsågade vid förlust på lördagen - något som slovakerna, självfallet, hoppas på.

Ján Kozáks trupp mot Makedonien:

Målvakter
Ján Mucha (FC Samara)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Ján Novota (SK Rapid Wien)

Backar
Peter Pekarík (Hertha BSC)
Martin Škrtel (Liverpool FC)
Norbert Gyömbér (Catania Calcio)
Ján Durica (Lokomotiv Moskva)
Lubomír Michalík (FC Kairat Almaty)
Tomáš Hubocan (Dinamo Moskva)
Dušan Švento (1. FC Köln)

Mittfältare
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Filip Kiss (Ross County FC)
Juraj Kucka (FC Janov)
Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzen)
Róbert Mak (PAOK)
Stanislav Šesták (VfL Bochum)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Ondrej Duda (Legia Warsawa)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)
Miroslav Stoch (Al-Ain FC)

Anfallare
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Adam Nemec (Union Berlín)
Filip Hološko (Caykur Rizespor)

Kommentar: Matúš Kozacík är en tung anledning till varför slovakerna är i topp. Målvakten har stått för ett gäng fenomenala insatser och räddningar och kommer, med allra största sannolikhet, att vakta kassen även mot makedonerna.

Vad det gäller försvaret, kommer det att vara sig likt. Pekarik, Škrtel, Durica och Hubocan bildar en solid försvarslinje, med eventuellt en Gyömber framför. Mittfältet kan även det vara sig likt, då Mak förmodligen, återigen, kommer att starta i stället för Stoch - sett till spelarnas senaste insatser. Övriga mittfältet består av Hamšík och Kucka på mitten, med Weiss på kanten. Anfallet är fortfarande en gåta, men Hološko eller Nemec är de hetare kandidaterna, om det inte blir Napoli-kaptenen som, precis som mot Spanien, startar längst upp.

Kozák har dock inte avslöjat någon laguppställning ännu - och det kan mycket väl bli en hel del överraskningar i hans startelva, när det väl kommer till kritan.

Veríme.
Slovensko do toho!


MAKEDONIEN – SLOVAKIEN
EM-kval
15 november 2014, 20:45
National Arena Filip II Macedonian, Skopje
TV: RTVS (Slovakien), Kanal 5 Play Premium (Sverige)

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2014-11-14 22:43:35
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM