Lagbanner

-

Inför: Slovakien - Makedonien
Slovakerna har inte förlorat på över ett år - kan sviten förlängas på söndagen?

Inför: Slovakien - Makedonien

Halvlek i kvalet till EM 2016 i Frankrike är över. Nu är det återigen dags för landslagsfotboll, där Slovakien har ett utgångsläge som få ens vågade drömma om på förhand.

Att inneha fem segrar av fem möjliga efter halva kvalspelet, vågade somliga inte ens drömma om när kvalgrupperna till EM i Frankrike lottades fram. Framför allt inte då förstaseednationen var Spanien, som trots ett uselt världsmästerskap i Brasilien, var en given mardrömsmotståndare.

Men all den där oron skulle snabbt visa sig vara förgäves - åtminstone sett till efter fem omgångar. Ukraina besegrades på bortaplan, Spanien på hemmaplan. Tuffa bortamatcher i Vitryssland och Makedonien avslutades sedan i våras med en klar 3-0-seger hemma mot Luxemburg. Alla fem nationer har såhär långt besegrats, men trots det - står Ján Kozak och hans landslag - för den tuffaste hösten någonsin. 

Slovakernas fulla pott har givit dem ett försprång på tre pinnar framför Spanien som, efter seger mot Ukraina, i sin tur har tre pinnar ned till tredjeplatsen och de "gul-blå". Slovakien kan ta sig till EM, så länge man slår lagen som ligger bakom toppnationerna och har alltså "råd" att förlora mot både Spanien och Ukraina. Målet med kvalet är dock självfallet att gå för poäng och segrar även mot topplagen - något man tydligt har bevisat dessförinnan att man klarar av. Först ut, innan det återigen väntar ett längre uppehåll, är en hemmamatch mot Makedonien.

Makedonerna har haft det tufft i kvalet. Bara en seger har det blivit på fem matcher och det ska nu mycket till för att laget ska ha en chans att plocka en topp 3-placering framför formstarka Slovakien, topptippade Spanien och revanschlystna Ukraina.

Ján Kozaks manskap är dock ett ödmjukt sådant inför de kommande mötena, och det är ingen som tror att det är en enkel uppgift som man står inför. Historiskt sett har man haft tufft för "lättare" motstånd, då man ogärna för spelet och pekas ut som förhandsfavoriter. I senaste mötet med Luxemburg visade man dock vart skåpet skulle stå och segrade med säkra 3-0 - ett slutresultat som kunde ha varit större.

Vad det gäller truppen ser laget på förhand stabilt ut. Det stora minuset är självklart Ján Duricas skada, som gör att mittbacken inte kommer till spel under söndagen. Inte heller Stanislav Šestak kommer att finnas tillgänglig.
– Sådana här spelare fattas givetvis i detta kollektiv - men fotbollen medför skador och det får vi acceptera. Samtidigt ska man inte haka upp sig för mycket på det. Vi spelar som ett lag och jag har flera kandidater som kan ersätta. Vi hade ett liknande fall mot Ukraina. Då löste det sig galant, något som jag tror det också kommer att göra denna gång, sade förbundskaptenen under presskonferensen inför mötet.

I övrigt finns det spelare som har mindre skadeproblem, något som dock inte ska hindra dem från spel. Detta rör bland annat Adam Nemec och Dušan Švento samt målvakten Matúš Kozácik.

Ett nytt ansikte i den slovakiska truppen, är Arsenal Tulas Lukaš Tesák. 30-åringen har imponerat rejält på den slovakiska förbundskaptenen och lär därmed göra sitt första framträdande i det slovakiska landslaget någonsin.

Ján Kozaks trupp mot Makedonien:

Målvakter: 
Ján Mucha (FC Arsenal Tula)
Matúš Kozácik (Viktoria Plzen)
Ján Novota (SK Rapid Wien)

Försvarare:
Peter Pekarík (Hertha BSC)
Martin Škrtel  (Liverpool FC)
Lukáš Tesák (FC Arsenal Tula)
Tomáš Hubocan (Dinamo Moskva)
Lubomír Michalík (DAC 1904 Dunajská Streda)
Kornel Saláta (Slovan Bratislava)
Dušan Švento (1. FC Köln)

Mittfältare: 
Viktor Pecovský (MŠK Žilina)
Ján Greguš (FK Jablonec)
Juraj Kucka (Genoa FC)
Patrik Hrošovský (Viktoria Plzen)
Róbert Mak (PAOK)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Ondrej Duda (Legia Warszawa)
Michal Duriš (FK Mladá Boleslav)
Miroslav Stoch (Al Ain FC)
Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)

Anfallare:
Adam Nemec (New York City FC)
Martin Jakubko (FK Amkar Perm)
Filip Hološko (Caykur Rizespor) 

Möjlig startelva mot Makedonien:
Kozácik – Pekarik, Škrtel, Michalík, Hubocan – Pecovský, Kucka – Weiss, Hamšík, Stoch – Nemec

Ján Kozak och hans Slovakien har inte förlorat på över ett år. Något som tränaren är stolt över.
– Det är många som hyllar oss. Och vi är givetvis glada. Jag ser det som att vi är ett manskap som har lyckats väl som kollektiv och jag känner att det vore skönt och framför allt viktigt att bibehålla denna svit ytterligare. Makedonien är ett lag vi kan vinna mot och om det fortsätter på samma spår som det har gjort, blir jag mycket nöjd, avslutade förbundskaptenen.

Slovakiens makabra svit kan under söndagsaftonen alltså hålla i sig. I sådana fall innebär det att chanserna att nå ett första europamästerskap som självständig nation, höjs ytterligare - och självförtroendet inför den tuffa hösten boostas. Låt oss nu tillsammans hålla tummar och tår för att en seger ska ros i hamn. Vi tror. Vi hoppas.

Veríme.
Slovensko do toho!


SLOVAKIEN – MAKEDONIEN
EM-KVAL - GRUPP C
14 juni 2015, 20:45
Štadión pod Dubnom, Žilina
TV: RTVS 1 (Slovakien), Kanal 9 Play Premium (Sverige)

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2015-06-13 19:51:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM