Lagbanner
2016-06-26 18:00

Tyskland - Slovakien

Inför: Tyskland – Slovakien
De slovakiska fansen har varit trogna sitt lag. Blir det den sista matchen man får se - eller kommer resan att fortsätta?

Inför: Tyskland – Slovakien

Slutspelet i EM 2016 är igång och Slovakien är ett av de 16 lag som finns med i den slutliga och avgörande kampen om pokalen. Lottningen blev dock av den tuffare arten. I åttondelsfinalen ställs man nämligen mot de regerande världsmästarna - storfavoriten Tyskland i Lille.

Marek Hamšík, Michal Duriš och Juraj Kucka. Där har vi namnen som hittade nätet på WWK Arena i Augsburg för drygt en månad sen, när slovakerna besegrade de regerande mästarna Tyskland med 3-1. Slovakerna gick in i sitt första europamästerskap som självständig nation, fyllda av självförtroende, förhoppningar, men också ödmjukhet efter ett gäng starka resultat i genrepen.

Efter ett godkänt gruppspel som gav laget en placering som turneringens bästa trea, avancerade man vidare till slutspelsfasen och en åttondelsfinal. Utöver tituleringen som "turneringens bästa trea", var slovakernas placering inte något man hurrade allt för mycket över. I det första slutspelshindret åkte man nämligen på den absoluta nitlotten, då man ställs mot, just det - de regerande världsmästarna Tyskland.

"Vi ska inte vara rädda"
Så sent som för dryga månaden sedan knäckte Ján Kozáks mannar den tyska maskinen, när man i ett regnoväder gick segrande ur en tuff bortastrid med 3-1. En match som inte var den mest välspelade på grund av underlaget, men som samtidigt gav slovakerna precis det självförtroendet man behövde inför mästerskapet. Joachim Löw mönstrade inte sitt bästa lag i Augsburg, men spelare som Sami Khedira, Mario Gomez och Mario Götze m.fl. fanns med bland de besegrande örnarna. Många menar på att den tyska förlusten har motiverat Die Mannschaft än mer inför söndagens åttondelsfinal och att man nu har en betydligt mer respektfull syn på söndagskvällens motstånd.

De slovakiska spelarna är väl medvetna om den tyska giganten. Ttrots att man lyckades bräcka den inför mästerskapet, visar man ödmjukhet inför drabbningen - samtidigt som det dock inte existerar någon rädsla.
De har ett suveränt lag, som vi trots allt lyckades slå på deras hemmaplan - vilket återigen visar vad vi har för kvalité. Därför ser jag ingen anledning till att vi ska vara rädda, men samtidigt måste man visa ödmjukhet. Det lär inte bli samma spelare på söndag som det var senast. Vi vann mot Ryssland, vilket också är ett lag av hög kaliber, och mot England släppte vi inte in något mål. Varje match är annorlunda. Jag tror att vi kommer att ge precis allt och att detta inte blir vår sista match för mästerskapet. Vi kommer att respektera storheten hos vårt motstånd, men vi får inte glömma att visa vad vi har för styrkor, sade lagkapten Martin Škrtel i en intervju med slovakiska Sme.


Martin Škrtel var en av de starkt lysande slovakiska stjärnorna mot England senast. Foto: Gabriel Kuchta - SME

"Vi har inte sagt vårt sista ord"
Som så många gånger nämnt, har slovakerna visat sin bästa sida när man ställs mot starka motstånd. Samtidigt som man har haft ett solitt försvarsspel har man lyckats chocka motståndarna med sina kontringar och sitt skickliga spel på mittfältet - något som inte minst Spanien och Tyskland har fått känna på tidigare. När man nu ställs mot Tyskland är det många som föga överraskande på förhand har räknat bort det slovakiska manskapet. Men slovakerna själva ger inte upp så lätt.
Tyskland har många bra offensiva spelare. Mesut Özil, Mario Götze och Julian Draxler är bara några. Men vi kan inte fokusera endast på dessa, då laget i sig är världens kanske bästa. Vi får hoppas på att vår tränare lägger upp rätt sorts taktik, sade Hertha Berlin-backen Peter Pekarík och fortsatte: Hjärta, kämpaglöd och uppoffringar är sådant som vi inte får glömma om vi vill få ett bra resultat. Jag vill tro att avancemanget till åttondelsfinalen inte är det sista vi har att säga detta EM. Vi vill ännu längre.

Det tyska laget har såhär långt i turneringen inte släppt in ett mål. Manuel Neuer har spikat igen butiken fullständigt och framåt har han fått se sitt lag göra lika många mål som slovakerna - tre stycken. Det tyska försvaret har inte haft allt för mycket att oroa sig över under gruppspelet, vilket förhoppningsvis inte blir fallet på söndagen. Det slovakiska laget gick för poängen i måndagens match mot England, vilket ledde till att de offensiva chanserna man skapade, kunde räknas på en hand. Nu måste dock Ján Kozáks lag gå för en seger och en av nycklarna till att göra mästerskapets kanske största bragd, kan vara just kontringsspelet.
  Under turneringen har vinnaren av grupp C stundtals haft problem vid de defensiva omställningarna. När man väl har tappat bollen, vilket inte hör till vanligheterna, har motståndarna genom snabba kontringar kunnat skaka om rejält, men som bekant utan att få resultat. Ukraina visade just detta i sin match, när man i första halvleken skapade en hel drös med sylvassa lägen mot världsmålvakten Neuer.

Ján Kozák har haft fortsatte problem med att hitta den ulitmate anfallaren. Återigen är det mittfältarna som gör målen för det slovakiska laget, där anfallare som Michal Duriš och Adam Nemec inte riktigt har fått spelet att stämma såhär långt. Den sistnämnde har dock gjort två helt klart godkända inhopp under turneringen, där han bland annat hade en nick i stolpen i slutskedet mot Wales. Just store, starke Nemec kan få chansen från start mot det tyska försvaret. Och den forne New York City-anfallaren, verkar vara väl föreberedd på det som många kallar för en omöjlig uppgift.
Jag har sett samtliga tyska matcher detta mästerskap. De är väldigt duktiga på att hålla i bollen och det är få som kommer upp i deras nivå. Vi vet att det blir de som kommer att föra spelet - det är vi förberedda på. Samtidigt har jag sett deras svagheter och självklart finns det recept på hur man ska kunna bräcka dem. Det kommer inte att bli lätt, det vet vi alla, men fotbollen är inte alltid så förutsägbar. Alla kan vinna mot alla, vilket vi har visat många gånger förr. Jag tror på oss. Vårt kollektiv har varit tillsammans nu i över en månad, vi alla tycker om varandra och klickar väldigt väl. I det finns det inga problem. Nu ska vi ge precis allt för att kunna vara kvar så länge som möjligt.

På frågan rörande att söndagens motstånd fortfarande inte släppt in något mål, svarade anfallaren såhär:
– Då är det dags nu.

För att kunna rå på ett världsmotstånd som Tyskland behövs - utöver allt vad uppoffringar och vilja heter - också en gnutta tur. Tyskarna har gjort fyra mål i turneringen, men har haft bud på betydligt fler. Det slovakiska försvaret har såhär långt agerat mer eller mindre exemplariskt i turneringen, framför allt när man fick 0-0 mot England senast. Offensiven är dubbelt så starkt hos tyskarna i jämförelse med engelsmännens, vilket kräver att slovakernas defensiva spel måste höjas ytterligare. Längst bak kommer Matúš Kozácik, som blev "Man of the Match" senast, att behöva ta allt och lite till för att bragden ska kunna bli ett faktum. Om tyskarna hamnar i samma fina stimm som när man förnedrade Brasilien inför deras publik i VM 2014 (seger, 7-1), lär processen bli kort på söndag.

Skadebekymmer – flera osäkra
Efter 0-0-mötet med England gick Slovakien från ett gäng friska nötkärnor till hela fem skador. Dušan Švento och Róbert Mak fick problem med baksida lår, Tomáš Hubocan med sin häl, Peter Pekarík med sitt brutna näsben och Miroslav Stoch åkte på ett virus. Inför söndagens drabbning ska samtliga skadedrabbade spelare ha tränat individuellt, där läget för vissa är värre än för andra. Dušan Švento, som redan inför mötet med engelsmännen hade problem, kommer med största sannolikhet inte att vara tillgänglig till söndagens möte. Muskeln är skadad och att sätta in honom i en match mot Tyskland vore en stor risk - både för laget, men också för honom själv.

Vad det gäller Róbert Mak är hans läge stabiliserat. Efter en röntgen har det visat sig att muskeln är hel och oskadd, men då han har över 3000 minuter fotboll bakom sig från säsongen, kommer med största sannolikhet PAOK-mittfältaren att börja på bänken. På hans plats kan en tillfrisknad Miroslav Stoch få chansen få start - vilket i sådana fall blir hans blott andra framträdande i europamästerskapet.

Peter Pekarík ska enligt uppgifter vara helt fit. 
Vi har "tillverkat" ett slags skydd med kinesiotejp, vilket inte påverkar andningen som en mask skulle göra. Han sa direkt att han inte vill ha en mask (som efter smällen i februari), utan endast något som skyddar hans näsa. Han kommer att se ut som en riktig indian som ska ut i krig. Vi ska hitta någon passande färg som skrämmer motståndarna, kommenterade Ján Batalík Pekaríks läge för Sme.


Peter Pekarík har brutit näsbenet två gånger det senaste halvåret. Foto: Gabriel Kuchta - SME

Tomáš Hubocans häl har återigen strulat. Efter ett snedsteg på dåligt underlag senast har den svullnat upp och det är ännu inte klart om den viktige yttern kommer att kunna starta. Om varken Švento eller Hubocan kommer att kunna spela, finns bland annat Milan Škriniar eller Norbert Gyömber tillgängliga på den, något ovana, positionen. 

Söndagsaftonens drabbning lär även den bli en mycket fysiskt ansträngande historia. Senast var det ett gäng utmattade slovaker vi fick se efter en heroisk insats, men i en åttondelsfinal mot Tyskland lär tempot skruvas upp ytterligare ett par snäpp. Att komma väl förberedda för en (minst) 90 minuter lång, fysiskt tungt kamp, är ytterligare en nyckel till att uppnå ett drömresultat.

Förbättrat gräs i Lille
Slovakernas enda seger i det här mästerskapet, kom mot Ryssland på Stade Pierre-Mauroy i Lille. En och en halv vecka senare åker man tillbaka till den nordvästra franska staden där det skrevs historia, för att drabba samman med turneringens stora favorit. Trots en väl genomförd match, där vi fick se två vackra mål, var underlaget på den relativt nybyggda arenan mycket dåligt. För att dölja planens alla brister, valde arrangörerna att spraya gräset med grön färg. Efter ett flertal klagomål har man nu beslutat att gräset ska bytas ut på arenan och till söndagens match kommer de bägge lagen förhoppningsvis att få en klart mer spelbar matta.
Tack gode gud. Det var en hel del som klagade. Den kommer säkerligen att höja kvalitén på spelet. Vi har spelat på alla möjliga underlag genom åren, så på det sättet är det ingen direkt sensation, men på ett EM bör underlagen inte vara något man klagar på, sade kapten Škrtel om underlagsbytet.


"Slovensko, heja, heja, heja Slovensko" Foto: Gabriel Kuchta - SME

Den största utmaningen i vår självständiga fotbollshistoria står för dörren. Vi har återigen tagit oss ur ett gruppspel, precis som i vårt första världsmästerskap i VM 2010. Nu ställs vi mot världens bästa fotbollsnation, som föga överraskande är turneringens stora favorit. Vi är på förhand borträknade. Fokuset är redan inställt på vilka Die Mannschaft kommer att möta i kvartsfinalen - om det blir Spanien eller Italien - tre lag som vi har slagit förut. Nu gäller det att visa hjärta som aldrig förr. Visa varför vi är där vi är. Visa att vi inte blir någon lätt nöt att knäcka. Att under 90 minuter försöka få matchen till en förlängning är en naiv tanke. Vi har visat våra offensiva styrkor förr och för att ha en chans, måste vi visa dem igen. Resan för Tyskland ska bli tuff - och helst av allt, ska den ta slut redan på söndag. Ideme.

Potentiell startelva:
Kozácik – Pekarík, Durica, Škrtel (C), Hubocan – Kucka, Hrošovský – Weiss, Hamšík, Stoch – Nemec

HÅLL KOLL PÅ:
– Matúš Kozácik: Man of the match när Slovakien fick 0-0 mot England. Har en högstanivå som är skyhög, då det oftast har varit han som agerat hjälte i slovakernas senaste triumfer. Kommer få mycket att göra på söndagen. Förhoppningsvis stänger han igen.
– Ján Durica: Durica är tillsammans med Škrtel en rutinerad och oerhört stark mittbacksduo. Gjorde en fantastisk insats senast och behöver nå minst den samma även mot Tyskland. Kvalitén har han, nu återstår det att se om han också har lite nödvändigt flyt.
– Miroslav Stoch: Har en förmåga att tända till mot de bättre motstånden. Sänkte Ryssland i kvalet till EM 2012, gjorde det samma mot Spanien i det senaste kvalet. Har ett fantastiskt skott (vann Ferenc Puskás Award 2012) - vore det inte magiskt om just han skickade oss till en kvartsfinal?

Jeden národ, jedno srdce, jeden sen

Veríme.
Slovensko do toho!


ÅTTONDELSFINAL
Tyskland – SLOVAKIEN
Datum: Söndagen 26 juni, kl. 18:00
Plats: Stade Pierre-Mauroy, Lille
TV - Sverige: TV4, start: 17:50
TV - Slovakien: RTVS 1, start: 17:20
Domare: Szymon Marciniak (POL)


– Intervju med undertecknad: "Jag fick gåshud vid nationalsången", hittar du här.
– EM-guiden - så bra är Slovakien, hittar du här.
– Slovakisk samlingssida för EM 2016 hittar du här

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-06-25 17:05:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM