Mållöst mot Ukraina - EM mycket nära
Mållöst i ödesmötet - EM ännu ej säkrat, men mycket nära.

Ödesmatchen på ett fullsatt och kokande Štadión Pod Dubnom i Žilina slutade mållöst - ett resultat som gör att Slovakien i praktiken är klara för EM nästa sommar.

Det blev ingen planstorming. Det blev inget firande på torget. Men det blev stående ovationer.

På ett fullsatt och fullständigt kokande Štadión Pod Dubnom i Žilina, hade slovakerna chansen att vid seger avancera till EM 2015. Men så blev det inte. I en jämn och relativt underhållande match, delade Slovakien och Ukraina på poängen, vilket innebär att Slovakerna - i praktiken - är klara för EM nästa sommar.

Det var gåshud med snudd på tårar när "Nad tatrou sa blyska" (nationalsången) dånade från högtalare och läktare i Žilina. De vitklädda slovakerna har gjort ett fullständigt strålande EM-kval och förtjänade att på hemmaplan få fira in direktavancemanget på tisdagskvällen. Förutsättningarna var klara och samtidigt som man såg fram emot ödesmötet, var det många som var oroliga. När man hade samma läge i kvalet till VM 2010 - när man hemma på Tehelné Pole i Bratislava mötte Slovenien - var nervositeten tydlig hos slovakerna. Avancemanget kunde säkras, men istället blev det förlust med 2-0 och drömmen om VM tycktes vara svåråtkomlig. Men precis som detta kval, var man värda att ta sig till mästerskapet, vilket man också gjorde efter 1-0-segern borta i ett snöigt Polen.

Men allt vad nervositet heter existerande inte på den gröna mattan i Žilina. Slovakerna spelade ansvarsfullt och aggressivt, framför allt i den första halvan av halvlek nummer ett men även i de avslutande 45. Ukraina hade inte ett skott på mål under hela halvleken, medan slovakerna ständigt oroade gästernas försvar, men utan att riktigt skapa en farlig målchans.

Istället var det bortalaget som skulle skapa matchens första chans, när man stack upp på kontring och överraskade sitt vitklädda motstånd. Stjärnan Yevhen Konoplyanka avancerade in i straffområdet och placerade bollen strax utanför Matúš Kozáciks vänstra stolpe.

Den första halvleken slutade 1-1 vad det gäller vassa målchanser. I matchens 17:e minut kom Slovakiens, när bollen studsade upp till Marek Hamšík som fick iväg en riktigt drömträff på volley. Bollen såg ut att segla in bakom Andrej Pyatov, som dock gjorde en vacker räddning och styrde ut till hörna.

Andra halvan av den första halvleken, var det Ukraina som var det mer spelförande laget, men utan att skapa några riktigt kvalificerade målchanser.

Halvlek nummer två började tungt för hemmalaget. Högerbacken, Peter Pekarík, försökte sig på något alldeles för spektakulärt. När bollen var nära att dimpa ner på gräset strax utanför straffområdet, valde Hertha Berlin-försvararen att slängnicka hem till målvakten Kozácik. Även om nicken blev lyckad, blev fallet desto mindre framgångsrikt. Pekarík tog sig för axeln och efter någon minuts behandling bars han ut på bår och ersattes av Kornel Saláta. Tufft för tränare Kozák, som var tvingat till ett tidigt byte - och dessutom på en försvarare.

Matchen svängde åt bägge håll men utan att bjuda publiken på några alltför dramatiska målmöjligheter. Gästerna i blått skapade till slut en riktigt farlig chans, när Artem Kravets bröt sig fri i straffområdet. Dynamo Kiev-anfallaren stördes dock av Tomáš Hubocan och såg sitt skott smita förbi strax utanför stolpen. Hade avslutet kommit ett steg tidigare, hade Kozácik fått det jobbigt.

Slovakerna hade en bra period under akt två i halvleken. Pressen var tung mot det ukrainska straffområdet och det tycktes länge hänga ett mål i luften. Publiken manade på sitt manskap, men istället fick gästerna och Konoplyanka ett bra läge. Sevilla-spelaren tryckte sig in i straffområdet och föll, men lurade inte den engelska domaren, Martin Atkinson. En varning delades istället ut och slovakerna slapp, som tur var, en ny ödesstraff emot sig.

Slutskedet av matcherna tillhörde slovakerna, men några mål blev det inte. Att Martin Škrtel och Juraj Kucka var tillbaka syntes tydligt, då de bägges styrka och spelintelligens lös igenom. Škrtel vann i princip varje duell och Kucka var även han stark i de rörigare situationerna. Försvaret i helhet gjorde en stark insats tillskillnad från när man togs emot av Spanien i lördags.

– Vi ville vinna. I slutet på matchen pressade vi vårt motstånd rejält. Men ett kryss är bra. Ukraina är ett bra lag, så vi får väl vara nöjda, sade en aningen besviken förbundskapten Ján Kozák efter matchen.

Mållöst blev det, men några sura miner från de fullsatta läktaren förekom inte. Istället applåderades landslaget ut med stående ovationer, vetandes att man i oktober kan säkra EM-slutspelet genom att besegra Vitryssland. För att hamna på den trista tredjeplatsen behöver man förlora mot Vitryssland samt Luxemburg, samtidigt som Ukraina måste vinna mot Spanien (och Makedonien). I praktiken är man alltså klara för spel i EM i Frankrike nästa sommar.

Kvalets första kryss är ett faktum, vilket betyder att slovakerna bibehåller sin andraplats med tre poäng framför Ukraina. Spanien besegrade Makedonien med 0-1 på bortaplan och har mer eller mindre säkrat en direktplats.

Nästa match för slovakerna blir alltså mot Vitryssland den 9:e oktober. Därefter väntar kvalets sista match, när man möter Luxemburg på bortaplan den 12/10.