Lagbanner
Nya datum för playoff-spelet - fullspäckad höst väntar?

Nya datum för playoff-spelet - fullspäckad höst väntar?

I spåren av coronakrisen har nu playoff-spelet fått nya datum - igen. Efter att först ha blivit flyttat från mars till juni står det nu klart att fighterna om de kvarvarande platserna till EM nästa sommar kommer att gå av stapeln i höst - då också Nations League drar igång.

Det var under UEFA:s videokonferens på onsdagen som beslutet kom. Lagen som avancerat till playoff efter fjolårets kval ska få chansen att, redan i höst, slåss om de sista platserna till EM nästa sommar. Matcherna har sedan tidigare flyttats från mars till juni på grund av coronakrisen, som fortsatt härjar i stora delar av världen, vilket innebär att även höstens datum kan komma att ändras senare under året.

För Slovakien är fokuset riktat mot Irland på hemmaplan i det första mötet den 8:e oktober. Vid en eventuell seger väntar vinnaren mellan Bosnien & Hercegovina och Nordirland i en final på bortaplan den 12:e november - och huruvida matcherna kommer att spelas med publik beslutas först under sensommaren eller tidiga hösten.

Förutom playoff-spelet ska också UEFA Nations League gå av stapeln under hösten. Pavel Hapals mannar ställs på nytt mot ärkerivalen Tjeckien, kvalbekantingen Skottland samt Israel. Datum för detta är ännu inte helt spikat.
– Vi kommer naturligtvis att ta Nations League på stort allvar, framförallt då det kommer att funka som en slags förberedelse inför de allra viktigaste matcherna - playoff till EM, sade Pavel Hapal, i en intervju på det slovakiska fotbollsförbundets hemsida, och fortsatte:

– Det är viktigt att vi är motiverade tidigt in på vår första samling. Jag vill inte underskatta matcherna i Nations League, men för oss är det framförallt EM som är målet. Men detta system som UEFA nu har presenterat ser jag som positivt för oss.

Trots glädjen av att sporten i allmänhet och fotbollen i synnerhet på många håll i världen har återupptagits, har givetvis publikens icke vara skapat en märklig stämning på arenorna. I ligor där vi i vanliga fall fått bevittna magisk atmosfär och fullsatta läktare, har nu gått och blivit kyrkogårdar där röster från spelare ekar mellan de tomma stolsraderna. Och även de stora matcherna framstår mer som försäsongsfighter eller rent av träningar utan publikens ständiga tryckskapande. Hur pandemisituationen ser ut framåt hösten vet ingen, men att åskådarna är en av de absolut viktigaste delarna av sporten råder det inga som helst tvivel om. Hapal själv hoppas få se ett fullsatt Tehelné Pole i november.
– Det är en sorgligt att se i de ligor som återupptagits när det spelas inför ett par personer eller inför helt tomma läktare. Jag hoppas och tror verkligen att vi har en bättre situation i höst.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-06-17 20:15:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM