Lagbanner
Pavel Hapals första trupp – Stoch tillbaka i landslaget

Pavel Hapals första trupp – Stoch tillbaka i landslaget

Efter två års frånvaro är Miroslav Stoch tillbaka i det slovakiska landslaget. På tisdagen presenterade Pavel Hapal sin första landslagstrupp som slovakisk förbundskapten - en trupp som utöver Stochs namn inte innehöll allt för många överraskningar.

Efter EM 2016 meddelande dåvarande förbundskaptenen Ján Kozák att Miroslav Stoch tillsvidare inte kommer att spela i det slovakiska landslaget. När Pavel Hapal tillträdde tidigare under hösten började genast spekulationerna kring den skicklige, men ack så kontroversielle, ytterns vara eller icke vara i landslaget - och på tisdagen bekräftades det som de allra flesta väntade sig. Slavia Prag-spelaren, som haft en kalasform i den tjeckiska ligan, får åter dra på sig den slovakiska dressen.

Miroslav Stoch har genom åren regelbundet prytt löpsedlarna. Bråk, fyllekörningar och diverse andra skandaler involverandes alkohol i ohälsoamma mängder har varit ett återkommande problem hos den forne Fenerbahce-spelaren, vilket också var anledningen till Kozáks beslut om att uteslutningen efter EM i Frankrike.

Men det destruktiva och stundtals skandalösa beteendet har också tagit uppmärksamheten från det faktum att Stoch under åren varit en spelare av hög kaliber. Med sitt fenomenala skott, som gav honom Ferenc Puskas-priset 2013, bländande teknik och fräna snabbhet var han en underhållande spelare att följa på planen, framförallt under sin tid i den turkiska ligan. Numera huserar yttern i Slavia Prag där han har fått en nystart som knappast gått undgått den insatte - framförallt inte Pavel Hapal. I den tjeckiska ligan har han varit hyllad gång på gång - och efter 14 spelade ligamatcher har han noterats för sju mål och tre målgivande passningar. 

Över två år efter sitt senaste framträdande är yttern tillbaka. Pavel Hapal, som tämligen omgående efter sitt tillträdande fick besvara frågan om Stochs existens i landslaget, har valt att ge 29-åringen ytterligare en chans och förhoppningsvis har Nitrasonen lärt sig ett och annat sen senast.

– Jag satte mig ner med "Mino" i Prag och vårt samtal var konstruktiv där han uttryckte att han vill representera landslaget och ser fram emot det. Det är jag glad över och jag tror på att han kommer att kunna bidra till det slovakiska laget lika mycket som han gör i Slavia Prag, sade förbundskapten Hapal under tisdagens presskonferens. 

Utöver Miroslav Stochs återkomst har Pavel Hapal inte bjudit på några allt för stora överraskningar. Stommen är den samma, även om det finns en handfull namn som framförallt har samarbetat med den tjeckiske förbundskaptenen under hans U21-tid. 

Pavel Hapals första trupp ser ut som följer:

Målvakter
Martin Dúbravka (Newcastle United)
Matúš Kozácik (FC Viktoria Plzen)
Marek Rodák (Rotherham United FC)

Kommentar: Martin Dúbravka är fortsatt den givna ettan i landslaget. Plockade med sitt Newcastle säsongens första seger under helgen och är fortsatt en nyckelfigur i The Toon Army. Matúš Kozácik är en solid backup och som tredjealternativ finns 21-årige Marek Rodák, som fanns med i Hapals lag under U21-EM 2017

Backar
Peter Pekarík (Hertha Berlin)
Erik Sabo (Hapoel Beer Seva)
Martin Škrtel (Fenerbachce)
Milan Škriniar (Inter)
Denis Vavro (FC Köpenhamn)
Tomáš Hubocan (Olympique Marseille)
Dávid Hancko (AC Fiorentina)

Kommentar: FC Köpehamns Denis Vavro är åter med i landslaget. Backen har gjort det stabilt hos den danska giganten och skulle ha fått chansen i landslaget betydligt mycket tidigare. I övrigt återfinns inga större överraskningar, mer än att Martin Škrtel? uppges ha blivit övertalad av Hapal att fortsätta landslagskarriären. Lagkaptenen är en ytterst viktig del i repre - men frågan är hur länge hans velande kommer att fortsatta och när han till slut väljer att avsluta karriären. Lubomír Šatka, som var ett av de sju namn som var inblandade i incidenten som föregick Ján Kozáks avsked, finns inte med i laget. Detta då han i förra veckan blev misshandlad efter ett nattklubbsbesök och inte kommer att vara tillgänglig för spel förrän efter årsskiftet. Peter Pekarík uppges vara helt frisk efter sin knäskada trots att han har varit frånvarande i sitt klubblag Hertha Berlin.

Mittfältare
Stanislav Lobotka (Celta Vigo)
Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzen)
Ján Greguš (FC Köpenhamn)
Juraj Kucka (Trabzonspor)
Matúš Bero (Vitesse)
Marek Hamšík (SSC Napoli)
Ondrej Duda (Hertha Berlin)
Albert Rusnák (Real Salt Lake)
Róbert Mak (Zenit St Petersburg)
Vladimír Weiss (SC Al-Gharafa)
Miroslav Stoch (Slavia Prag)

Kommentar: Mittfältssidan är sig lik. Utöver redan nämnde Miroslav Stoch är lagdelen intakt och innehåller inga nya namn. Matúš Bero och Albert Rusnák har fortsatt haft fin form i sina respektive klubblag, medan Juraj Kuckas form - främst i landslaget - har varit dalande under en längre tid vilket gjort honom allt mer ifrågasatt. Ondrej Duda är fortsatt glödhet i tyska Bundesliga, medan Stanislav Lobotka har haft vissa skadebekymmer i sitt Celta Vigo.

Anfallare
Adam Nemec (FC Pafos)
Michal Duriš (Anorthosis Famagusta)
Adam Zrelák (1. FC Nürnberg)

Kommentar: Adam ?Zrelák har återigen fått chansen - och inte enbart då han länge jobbat med Hapal i U21-landslaget. I tyska Nürnberg har formen börjat bli allt vassare och kanske har Slovakien äntligen hittat en sann målskytt igen. På anfallspositionen har förbundskaptenen också samtalat med veteranen Erik Jendrišek - som även han har börjat finna formen i grekiska Xhanti:

– Vi noterade såklart att han (Erik Jendrišek) gjorde mål igår och vi har samtalat med honom. Vi valde dock Adam Zrelák som har inlett bra i Bundesliga - och där vi känner att vi vet vad vi kan förvänta oss.

Slovakien spelar om att förbli kvar i liga B i UEFA Nations League. Laget har fortsatt allt i egna händer, men måste ta minst fyra poäng för att sluta tvåa. Hemma i Trnava den 16:e november ställs slovakerna mot Ukraina och tre dagar senare är det åter dags för derby när Tjeckien väntar i Prag.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-11-06 20:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM