Lagbanner
"Ideme domov" - Tehelné Pole är färdigbyggd

"Ideme domov" - Tehelné Pole är färdigbyggd

Tio års väntan är äntligen över. På onsdagseftermiddagen, den 12 december 2018, kom det officiella uttalandet om att anrika Tehelné Pole, den nya nationalarenan, står klar. Slovan Bratislava kan äntligen lämna Štadión Pasienky, ursprungligen tillhörandes stadsrivalen Inter Bratsilava, och äntligen flytta hem till återstarten av Fortuna Liga i mars nästa år. Slovan är hemma. Slovan je doma.

"Olé olé, Tehelné Polé"

Ekot av ramsan och länge mellan studsat mellan husfasaderna i den slovakiska huvudstaden. Sedan ŠK Slovan Bratislava lämnade Tehelné Pole för gott november 2009 lämnades ett tomrum hos varenda slovanista, som fick bevittna hur deras kära klubb på många sätt förlorade sin identitet. Laget flyttade till Štadión Pasienky, bara några hundra meter därifrån - en arena som genom åren tillhört en av de värsta rivalerna av dem alla, Inter Bratislava. Nu, 3303 dagar senare, presenterade klubben på sin hemsida att belasi äntligen flyttar hem. 

"Jag är överlycklig över att Slovan, som jag anser vara den bästa klubben i Slovakien med en mäktig historia, kommer att ha sin nya moderna arena på Tehelné Pole (området, red anm.). Förhoppningsvis kommer jag ha möjligheten att spela där en dag framöver."
– Marek Hamšík, lagkapten SSC Napoli, fd spelare i Slovan Bratislava.

Vägen till att den hypermoderna arenan nu står klar har dock varit allt annat än en promenad i parken. Turerna med finanser, ägare och de politiska frågorna var många och det dröjde fram till 2016 innan det första spadtaget togs, Sedan dess har dock ingenting stoppat dess framfart. Den 2:a mars 2019 äntrar Slovanspelarna Tehelné Poles matta på nytt inför 22 500 lättade åskådare inför en historisk match - där det dessutom är ärkerivalen Spartak Trnava som gästar.

– Tehelné Pole symboliserar något annat för varje supporter. De äldre skaran supportrar gick dit i tiotals år och har upplevt både internationella och slovakiska titlar. De yngre minns å andra sidan tillbaka till 2009 och de fina matacherna med den oförglömlig atmosfären. En sak har vi alla gemensamt - vi ser denna arena som vårt hem. Jag är utomordentligt lycklig över att vi ska få återvända till Tehelné Pole - och jag tror att våra fans känner likadant, kommenterade vicepresidenten Ivan Kmotrík den yngre för klubbens hemsida.

Arenan är i dagsläget klar till 99,9% - där det sista som återstår endast är ett certifikat från UEFA. UEFA ska ha inspekterat och hyllat arenan och dessutom, enligt klubbens president, lovat att öppna möjligheterna för att gästa UEFA:s Supercup (vinnaren av Champions League mot vinnare av Europa League) i framtiden. Då arenan även är landets nationalarena kommer det slovakiska fotbollslandslaget att figurera på Tehelné Pole. Enligt förbundet kommer dock EM-kvalets första hemmamöte mot Ungern med största sannolikhet att äga rum på Anton Malatinskýstadion i Trnava.

På Pasienkystadion, dit Slovan flyttade 2010, spelade laget 198 matcher; vann 132, spelade oavgjort 41 och förlorade 25. Målskillnaden slutade på 389-176. Laget har där firat tre ligatitlar och spelat sex matcher i UEFA Europa League-gruppspelet. Nu vänder Slovan till Tehelné Pole, där de alltid har varit hemma.

--- Se galleriet med färska bilder här (Sportinak) och här (SME).

Ideme domov!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-12-12 22:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM