Lagbanner

-
-

Tredje raka - till slut
Marek Hamšík gjorde sitt tolfte, respektive trettonde mål i landslagsdressen.

Tredje raka - till slut

Marek Hamšík blev tvåmålsskytt när Slovakien plockade tredje raka segern i EM-kvalet. Vitryssarna var en svår nöt att knäcka, men till slut kunde inhopparen, Stanislav Šestak, fastställa slutresultatet, 3-1 på stopptid.

Att Slovakien skulle inleda kvalet till EM i Frankrike 2016 med tre raka segrar trodde nog ingen. Ukraina var en bedrift, Spanien var ett mirakel och på söndagen togs man emot av ett vilt kämpande Vitryssland, som redan efter två omgångar höll på att bli borträknade.

Slovakerna har det, traditionellt sett, tuffare mot "sämre" nationer. Solitt försvar och sylvassa kontringar är slovakernas signum, något man trots allt också fick utnyttja även mot vitryssarna.

Den första halvleken bjöd på en rejäl press från slovakiskt håll. Hemmalaget "parkerade bussen", men redan efter bara några minuter kom två jättelägen för de blåklädda. Först bjöd Juraj Kucka, Vladimír Weiss och Jan Durica på en frisparksvariant. Den sistnämnde fick ett pet från Weiss varpå han fick till ett rejält skott mot målvakten, Yuri Zhevnov. Efterföljande hörna, såg ut att öppna målskyttet. Juraj Kucka fick bollen bara ett par meter från mål, men hans nick räddades på mållinjen av burväktaren.
  Några fler direkta fraligheter skapades inte i den första, och i den andra skulle även hemmalaget satsa framåt. Genast blev det ett mer öppnare spel, där slovakerna tog vara på hemmalagets offensiva räder och i matchens 65:e minut kom matchens första mål.

Vladimír Weiss kvicka fötter hittade Marek Hamšík med ett pass snett-inåt-bakåt, varpå Napoli-kaptenen fick till en perfekt träff. Bollen skruvades in i det bortre krysset, och Hamšík satte sitt tolfte mål i landslagsdressen.

0-1-målet gjorde dock att vitryssarna vaknade till rejält. Slovakerna såg chockade ut och hann inte riktigt ställa om till försvar. Svajigt var det för en stund och till slut utnyttjade också hemmalaget sina chanser. Den rutinerade lagkaptenen, Timofei Kalachev, stod relativt fri till vänster om Kozacík och kunde dunka in kvitteringen i den 79:e matchminuten. Efter kvitteringsmålet fick de vitklädda än mer energi framåt, men lyckades dock inte ta ledningen. 

Direkt efter målet plockade man in Miroslav Stoch - och givetvis blev det då att åka av.

Den forne Fenerbahce-yttern tog fart och lossade ett skott i stolpen - och returen tog Grande Marek hand om. 2-1 dunkade han upp i nättaket och slovakerna var ännu än gång i ledningen. Vitryssarnas energi var nu som bortblåst och på stopptid skulle Stanislav Šestak dessutom fastställa slutresultatet. Den inbytte skyttekungen från kvalet till VM 2010, blev fri med målvakten och placerade in 3-1 som var spiken i kistan.

Därmed plockade man sin tredje raka seger i EM-kvalet och befäster förstaplatsen med sina nio poäng. På andraplatsen finner vi Spanien med sex poäng och på plats tre är Ukraina, med lika många pinnar.

I november ställs man ännu en gång för ett tufft motstånd på bortaplan, då Makedonien väntar. Ett Makedonien som föll med 1-0 på bortaplan mot Ukraina under söndagen. Slovakerna har haft tufft mot Makedonien förr, men förhoppningsvis kan Ján Kozák, på nytt, mönstra det perfekta laget för att nationen ska plocka sin fjärde raka seger.

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas C. Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2014-10-12 22:53:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM