Lagbanner
Truppen mot Wales och Paraguay

Truppen mot Wales och Paraguay

I EM-kvalets jämnaste grupp har nu Slovakien återerövrat andraplatsen. Placeringen är dock allt annat än stabil i vad som har blivit ett riktigt getingbo - varför tre poäng i Trnava när Wales gästar är av yttersta vikt för Pavel Hapals manskap. Här är truppen som förbundskaptenen har tagit ut, där även tre nypensionerade ikoner på sätt och vis åter figurerar...

Det har blivit mer eller mindre omöjligt att förutse hur grupp E i kvalet till EM 2020 kommer att sluta. I topp finns, på förhand föga överraskande, Kroatien men bara en poäng bakom vilar både Slovakien och Ungern. Med en match mindre spelad återfinns Wales där bakom, ett Wales som i sin tur har tre poäng upp till andraplats. 
Rörigt, eller hur?

Faktum är nämligen att Kroatien, trots sin favoritstämpel, haft en märklig resa under kvalet. Innan man kom till Trnava i september hade det gått knackigt men när det sedan stod 4-0 på resultattavlan tänkte nog de flesta att trenden hade vänt och att de riktiga Kroatien som så många blev förälskat i under VM hade hittat hem. Men istället för att i efterföljande kamp köra över Azerbajdzjan skulle gruppjumbon plocka sin första poäng i en match som slutade 1-1. 

Grupp E:s utgång kommer därför med största sannolikhet att avgöras i de två sista omgångarna. Varje poäng är därför av stor vikt när det endast återstår tre matcher för slovakisk del. Näst ut är Wales, ett lag som slovakerna fick syna nederlag emot senast efter en försvarsmiss som ledde till det enda målet i Cardiff. Seger mot Ryan Giggs lag sätter Slovakien i ett mycket fint utgångsläge, medan en förlust ny kan vara förödande. Truppen som Pavel Hapal har valt ut ser ut som följer:
 



Målvakter: Martin Dúbravka (Newcastle United), Matúš Kozácik (Viktoria Plzen), Marek Rodák (Fulham), Dominik Greif (Slovan Bratislava)

– Samma kvartett som senast. Ett gäng som Hapal inte vill sära på för att inte rubba kemin som har varit mycket god. Given etta är fortsatt Dúbravka som dock har haft det tufft i Newcastle som blöder rejält i Premier League. Lämna vill han dock inte, trots att han fortsatt är hårdbevakad av andra klubbar runt om i Europa.

Försvarare: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Lubomír Šatka (Lech Poznan), Kristián Koštrna (DAC Dunajská Streda), Milan Škriniar (Inter), Dávid Hancko (Sparta Praha), Róbert Mazán (CD Tenerife), Martin Valjent (RCD Mallorca), Norbert Gyömbér (Perugia)

– Hapal har gjort en del ändringar på backsidan. Denis Vavro är avstängd och missar matchen mot Wales, men står dessutom uppskriven bland reserverna. Har haft det tufft i Lazio och har egentligen inte övertygat i landslaget heller. 
– Hancko och Pekarík är tänkta backar på kanten, förutsatt att Pekarík kan hålla sig frisk. Varken veteranen eller Hancko har det dock särskilt lätt i sina respektive klubblag. 
– Róbert Mazán har det desto bättre på Teneriffa. Backen gjorde mål och assist nyligen och har mått bra av att ha blivit utlånad från Celta Vigo. Även Valjent är given för sitt Mallorca och lär växa fram till en startspelare i landslaget inom några år om det fortsätter i samma riktning. Samma gäller Lubomír Šatka som håller på att slå sig in i sin nya klubb Lech Poznan.
– Kristián Koštrna är ny och Norbert Gyömber är tillbaka i landslaget. Även den sistnämnde får regelbunden speltid från start i Serie B och är nog den mest tänkbara kandidaten till att starta bredvid Škriniar.
– Interbacken är en stor anledning till varför laget endast har släppt in två mål och inte förlorat en enda poäng i inledningen av Serie A. Blir visst bara bättre och bättre.

Mittfältare: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Ján Greguš (Minnesota United), Juraj Kucka (Parma), Matúš Bero (Vitesse), Marek Hamšík (DL Yifang), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Ondrej Duda (Hertha Berlin), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Róbert Mak (Zenit St Petersburg), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk)

– Mittfältssidan är exakt likadan som senast.
– Juraj Kucka har haft problem med skador och har därför inte riktigt kunnat slå sig in i Parma. 
– Lobotka får regelbunden speltid och gjorde bland annat 90 minuter i Celta Vigos kryss mot Atletico de Madrid. Var planens gigant mot Ungern senast och har fortsatt en högsta nivå av världsklass. Om både han och Marek Hamšík är i form, är det en ren fröjd att se dessa herrar dominera på mittfältet.
– Hrošovský styr och ställer i mittfältet hos den belgiska mästaren Genk. Borde få chansen oftare i landslaget, framförallt med tanke på hans kompetens. Konkurrensen är förvisso stor, men bör exempelvis gå före Juraj Kucka. 
– I Tyskland fortsätter Bénes att få förtroende successivt medan Duda har haft det något tuffare med poängproduktionen. I grunden dock två mycket bra spelare, där framförallt Bénes inte är alls långt ifrån att få sin stora chans i landslaget.
– I Amerikas förenta stater är både Rusnák och Greguš fortsatt tongivande spelare i sina respektive klubblag. Real Salt Lake-mittfältaren Rusnák har tio mål och fem assist såhär långt - medan Greguš i sitt Minnesota har noterats för 12 målgivande passningar.
– Róbert Mak, som har fått hoppa in i Zenit på senare tid, gjorde på mindre än kvarten han fick spela ett mål och en assist nyligen. Skulle må bra av ett klubbyte, framförallt då han har haft fin form på senare tid.
– Haraslín har tagit för sig rejält i landslaget och har också haft god form i Lechia Gdansk. Lär säkerligen hoppa in mot Wales. Samma sak gäller Matúš Bero som noterats för både mål och assist sedan han kom tillbaka från skada. Har fått lite för lite chanser i landslaget.

Anfallare: Pavol Šafranko (Sepsi OSK), Róbert Boženík (MŠK Žilina), Michal Duriš (Anorthosis Famagusta)

– På anfallssidan är Pavol Šafranko och Michal Duriš iskalla i sina klubblag. Given där är självklart unge Boženík som dessutom hängde in avgörandet mot Ungern senast. Fortsätter att briljera för sitt Žilina och kommer med all sannolikhet att lämna den inhemska ligan senast nästa sommar. Har Slovakien äntligen hittat sin anfallare?
 

Tre dagar efter den viktiga kampen mot Wales kommer det slovakiska landslaget att premiärspela på nya Tehelné Pole. Arenan som är tänkt att agera nationalarena framöver har redan fått vara skådeplatsen för ett flertal Slovantriumfer - och när den efter tio är åter välkomnar det slovakiska landslaget är det med stil. Gruppspelsmotståndaren från VM 2010, Paraguay, kommer nämligen på besök när det ska firas ett 80-årsjubileum. I augusti 1939 spelade nämligen det slovakiska landslaget sin första internationella match någonsin då Tyskland stod som motståndet. Slovakerna vann mötet med 2-0 - just på gamla Tehelné Pole - som rivdes 2013.

Senast huvudstaden fick se sitt landslag på den anrika arenan var i november 2009 när USA gästade. Mötet slutade 1-0 efter att Marek Hamšík gjort mål på straff - vilket förövrigt är senast som det slovakiska landslaget fick en chans från elvameterspunkten...

Utöver de historiska faktorerna är mötet med Paraguay även stort ur en viss spelaraspekt. Tre ikoner, som aldrig riktigt fick ett värdigt avslut på sin landslagskarriär, ska hyllas och står därför med bland reserverna i Pavel Hapals trupp. Ikonerna är förstås Martin Škrtel, Tomáš Hubocan och Adam Nemec som samtliga annonserade sitt avsked inför kvalet det nuvarande till EM 2020.

Införrapporter kommer i vanlig ordning i anslutning till matcherna.

Veríme.
Slovensko do toho!


Missa inte att spana in samlingssidan med allt du behöver veta om Slovakien i EM-kvalet! Du finner den här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2019-10-07 08:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM