U21: Galna avslutet på Island - målvakten (!) avgjorde

Slovakiens U21-landslag är fortsatt med i racet om att kvalificera sig till EM 2019. Detta efter att ha besegrat Island med uddamålet - i en match som bjöd på tre mål på stopptid och där målvakten Marek Rodák blev en högst oväntad hjälte.

Kvalet till U21-EM i Italien och San Marino 2019 är inne i sitt slutskede Förbundskaptenen Adrían Gula siktar på att återupprepa Pavel Hapals avancemang till 2017-års mästerskap i Polen, där slovakerna bara var ett mål ifrån att ta sig vidare till slutspelet, och efter tisdagens batalj med Island lever drömmen i allra högsta grad.

Mötet på i Reykjavik, som Slovakien kom till efter att i förra veckan slagit den kommande värdnationen Italien med 3-0, var av yttersta vikt för båda lagen. En andraplats - vilket innebär playoff - stod på spel bakom ett Spanien som i praktiken varit klart för mästerskapet sedan länge.
   Glädjevrålen och kallduscharna skulle avlösa varandra på tisdagen. Efter att Island tagit ledningen i den 33:e minuten och Slovakien kvitterat tio minuter in i andra halvlek, skulle mötet få ett smått galet slut och avgörande. T?omáš Vestenický var nog ganska säker på att han hade blivit hjälte när han i den 90:e matchminuten nickade in 2-1-målet bakom Aron Snaer Fridriksson som fick se slovakerna jubla vilt för det, vad de trodde, var den livsviktiga trean. Tre minuter senare kom dock den kallaste av duschar. Hemmalaget fick straff och Albert Thor Gudmundsson kunde, med satt sitt andra mål för dagen, behärskat rulla in 2-2 från elvameterspunkten.

En poäng åt vardera lag hade varken gynnat islänningarna eller de tillresta slovakerna och just därför gav bortalaget precis allt ända in i det sista. Och det skulle ge resultat.

Målvakter har agerat hjältar förut, men då oftast för sina räddningar eller andra defensiva insatser. Marek Rodák däremot, hör numera till den lilla klick burväktare som har avgjort en match genom att göra mål. På ett inlägg som måttades in efter en hörna från höger klev den Fulham-tillhörande målvakten fram och med en nick såg till att ge Slovakien de där tre blytunga poäng.

– Det var en fantastisk match. Du kan ha jobbat och följt fotboll hur länge som helst, men något sådant här upplever du kanske bara en gång, sade förbundskaptenen Gula på presskonferensen efter mötet och fortsatte:

– Superb insats av killarna. En krigarinsats av sällan skådat art - de lade sig inte ner trots alla tuffa situationer och motgångar.

Slovakien innehar just nu andraplatsen med en poängs marginal ner till trean Nordirland. I nuläget är man precis utanför de fyra bästa tvåorna, men endast på grund av sämre målskillnad. De två kvarstående matcherna, mot Estland och Nordirland, spelas 13:e respektive 16:e oktober.