Videohörnan

Under denna samlingssida finner ni videor från de mäktigaste ögonblicken i slovakisk fotbollshistoria samt aktuella mål (högst upp i artikeln) från slovaker runt om i världen. Sidan uppdateras sporadiskt. Tips på händelser/videor? Länka i forumet!

– Död länk? Skriv i forumet, alt. ett mail till lukasclandl [a] gmail.com
_____________________________________________________________________

VIDEOARKIVET

15 oktober 2008

Slovakien – Polen 2 - 1

Slovakernas resa till VM 2010 blev en tuff sådan. I gruppen med "storebror" Tjeckien, Polen, Slovenien och Nordirland var slovakernas chanser på förhand inte så värst stora, men trots det lyckades repre kamma hem gruppen framför slovenerna som slutade tvåa. Efter en vinst mot Nordirland i premiären, förlust mot Slovenien och bortavinst mot San Marino, väntade Polen hemma på Tehelné Pole. En match där slovakerna såg ut att gå mot en förlust men som via en viss Stanislav Šesták vände och vann på en minut.

1 april 2009

Tjeckien – Slovakien 1 - 2

"Storebror" Tjeckien stod för motståndet i samma kval som ovan, när Slovakien skulle gästa Štadion Letná i huvudstaden Prag den första april 2009. Efter att ha tagit ledningen via Šesták kvitterade Jankulovski, men vid en snabb kontring sent in i matchen satte Erik Jendríšek 2-1 för gästerna.

9 september 2009

Nordirland – Slovakien 0 - 2

Nordirland på bortaplan var en svår motståndare. Slovakerna hade förvisso tämligen enkelt besegrad samma lag med 2-1 i premiären, men hade en betydligt tuffare kamp framför sig i returmötet. Efter en ytterst stabil insats, där bland annat Vladimír Weiss sprang åttor runt försvararna (se 1-0-målet), gick man segrande ur striden med 2-0 - och VM var nära.

___________________________________________________________________

17 oktober 2009

Polen – Slovakien 0 - 1

17 oktober 2009. Detta är ett datum som de flesta slovakiska supportrar har lagrat i huvudet. I en snöigt Chorzow verkade Gudarna vilja göra det så jobbigt som möjligt för slovakerna. Kallt, halt, jävligt. Hela tillställningen doftade ångest. Men redan efter tre minuter skulle vi få jubla. Ett jubel som ekade runt om i hela Europa.

Njut.

15 juni 2010

Nya Zeeland – Slovakien 1 - 1

Slovakerna hade avancerat till VM i Sydafrika. Även om det inte blev en vinst var mötet med Nya Zeeland Slovakiens första VM-framträdande som självständig nation. Och det första VM-målet gjorde dessutom Róbert Vittek, som totalt skulle sätta fyra baljor i turneringen.

______________________________________________________________________________

24 juni 2010

Slovakien – Italien 3 - 2

Slovakien var så gott som borträknade från att avancera till slutspelet i VM 2010. Efter 1-1 mot Nya Zeeland och 0-2 mot Paraguay ställdes mot de regerande mästarna Italien i den tredje och sista gruppspelsomgången. Trots att oddsen inte talade för någon skräll visade slovakerna från minut ett att man ville vinna matchen - vilket man också gjorde. 1-0 blev så småningom 2-0 och efter ett nervkittlande slut vann man med 3-2 efter att ha haft en 3-1-ledning. Slovakerna var det första laget på över 40 år att göra tre mål på Italien, som skickades ut ur turneringen.

6 september 2013

Bosnien & Hercegovina – Slovakien 0 - 1

Segern i sig är förvisso ingen större triumf, men denna vinst var något av starten av det nya Slovakien. Ján Kozák hade tagit över rodret efter katastrofduon Griga & Hipp och direkt visade Kozák att han kommer att ta detta landslag långt. Slovakerna hade gjort två urusla kval, men hade trots allt chansen att placera sig i toppen om man skulle besegra Bosnien samt Grekland. Något avancemang blev det som bekant inte, men Ján Kozák hade tidigt visat att hans Slovakien kommer vara att räkna med i framtiden.

9 oktober 2014

Slovakien – Spanien 2 - 1

Slovakien var det första laget att besegra Spanien i kvalsammanhang på över åtta år. Efter en stark första halvlek hade man ledningen med 1-0 efter att Juraj Kuckas frispark från långt håll suttit bakom Iker Casillas. I den andra halvleken matade spanjorerna på och efter en misstänkt offside kvitterade man i slutminuterna. Miroslav Stoch fick dock sista ordet, när han efter en snabb kontring nickade in det avgörande 2-1-målet strax innan tilläggstiden visades upp.

12 oktober 2015

Luxemburg – Slovakien 2 - 4

Drygt ett år efter Spanien-succén hade Slovakien ett drömläge. Man hade uppemot tre matchbollar i sin jakt på en plats i 2016 års mästerskap (och kunde dessutom förlita sig på andra lags resultat) och för att göra det extra spännande gjorde man processen så lång som möjligt... Det var åtminstone så det upplevdes.
  I den sista matchen för kvalet togs laget emot av Luxemburg och efter en första halvlek där man hade en stabil 3-0-ledning släppte slovakerna i den andra in två mål - ett på ett långskott som styrdes och ett på straff. Marek Hamšík satte sedan den definitiva spiken i kistan som innebar 4-2, samtidigt som Spanien gjorde sitt jobb och besegrade Ukraina. Slovakerna kom därmed tvåa i gruppen, tre poäng ner till Ukraina (som tog sig vidare via play-off senare) och fem poäng upp till Spanien. Det första europamästerskapet som självständig nation, var ett faktum.

"17 steg på vägen mot Frankrike"

29 maj 2016

Tyskland – Slovakien 1 - 3

Bara några veckor från europamästerskapet i Frankrike, ställdes Ján Kozáks mannar mot de regerande mästarna Tyskland i Augsburg. På förhand - givetvis en tuff bortamatch, där tyskarna hade ett gäng nyckelspelare på skadelistan, men som samtidigt ställde upp med ett mycket starkt lag. Efter ett tidigt straffmål från Mario Gomez fot, lyfte slovakerna genom ett drömskott av Marek Hamšík och ett nickmål av Michal Duriš innan paus, för att sedan avsluta målskyttet genom Juraj Kucka. En ny bragd mot en regerande mästare, gav slovakerna rejält med energi till det stundande EM-slutspelet.

15 juni 2016

Ryssland – Slovakien 1 - 2

Ryssland hade slagits förut. Men i EM 2016 hade man kniven mot strupen efter den snöpliga förlusten mot Wales i premiären - därför var en seger ett måste för att ha chans att ta sig vidare till slutspel. Med ett mäktigt antal slovaker (undertecknad på plats) i ryggen, hejades "falkarna" fram och besegrade Ryssland med 2-1, efter fantastiskt vackra mål av Vladimír Weiss och Marek Hamšík.