Slovakiska EM-guiden | 2024
Det slovakiska herrlandslaget kliver in i sitt tredje raka europamästerskap. Här följer i vanlig ordning allt du behöver veta om ”repre” inför sommarens fotbollsfest i Tyskland.
--- Inledning
--- Vägen till mästerskapet
--- Genrepen
--- Truppen och analys
--- Gruppen
--- Spelschemat
--- Sammanfattning
Inledning
Det lilla landet i hjärtat av Europa har genom åren växt in i sin fotbollskostym. När 2024 års upplaga av EM ska gå av stapeln i juni månad är Slovakien ett av de 24 landslag som figurerar - och gör det dessutom för tredje mästerskapet i följd.
Men det har knappast varit någon rak och enkel väg som lett fram till att den lilla fotbollsnationen återigen får visa upp sig bland Europas giganter. Generationsskifte, otaliga förbundskaptener och plattmatcher är bara några faktorer som präglat den turbulenta tid som herrlandslaget upplevt under de senaste åren. När Francesco Calzona kom in och tog över rodret var det många som höjde på ögonbrynen. En ”technical coach” från Napoli som aldrig haft rollen som huvudtränare skulle från ingenstans ta över ett landslag i gungning - och utöver att förutsättningarna var tuffa fick italienaren också en mindre lyckad start i Nations League. Med förluster mot såväl Kazakhstan som Azerbajdzjan ledde till att rösterna för hans omedelbara avgång blev allt högre. Mitt i allt klev Marek Hamšík, som lagt karriären på hyllan inför EM-kvalet, in i en slags comeback och fick lagmoralen att lyfta innan han återigen tog plats på tränarbänken som lagledare.
Förbundet, som för första gången i landets självständiga historia tagit in en utländsk förbundskapten, behöll dock kylan i stormen av vilt protesterande supportrar och tidigare landslagsikoner. Och dryga året senare kunde Calzona ge fingret till tvivlarna samtidigt som skumpan vaskades på innerplanen i Bratislava när ännu ett mästerskap var säkrat.
Vägen till mästerskapet
Inledningen av kvalet inleddes någonstans på samma vis som Nations League slutade. Hemma på Anton Malatinský-stadion togs just Luxemburg emot i en match som hemmalaget knappast dominerade. Skandalstrikern Gerson Rodrigues skapade oro i det slovakiska försvaret och det var inte alltför omöjligt att den lilla BeNeLux-nationen skulle få med sig viktorian från Trnava. Mötet slutade 0-0 och en hel nation begravde ansiktet i sina händer.
”Inte igen”.
Men som så många gånger förr kom därefter lyftet. Resultatet tillika kallduschen mot Luxemburg visade sig bli en engångsföreteelse och bara några dagar senare kom första segern när Bosnien & Hercegovina gästade huvudstaden Bratislava. Róbert Mak och Lukáš Haraslín såg till att säkra segern redan i första halvleken i en match som kunde ha slutat med betydligt högre siffror - och därefter tog man också full pott mot såväl Island som Liechtenstein innan storfavoriten Portugal stod på andra sidan.
Portugal städade av EM-kvalspelet på lättast möjliga sätt, men det var med slovakerna de hade störst problem. I det första mötet på Tehelné Pole var de blåklädda stundtals det mer drivande och chansskapande laget, men Bruno Fernandes delikata fullträff till 0-1 i slutet på första halvlek var det enda målrasslet som supportrarna fick se under den kyliga septemberkvällen.
Kvalet i grupp J i stort handlade givetvis om portugiserna, som redan tidigt visade att man blir omöjliga att rubba. Även om Slovakien även i returen stod upp väl, när man blev det första lag att spräcka deras nolla i vad som slutligen blev 3-2, var gruppsegern klar tidigt och slovakerna fick fortsatt hålla sig till målet att avancera från andraplatsen. En utmaning som skulle bli nervkittlande ända in i det sista.
Inför den åttonde omgången av tio stod nämligen Luxemburg på andra sidan ånyo. Ett Luxemburg som gjort sitt bästa kval någonsin och som hade hugg på att kvalificera sig till ett mästerskap för första gången i landets historia. Med premiärmatchen i bakhuvudet var det inte ett alltför stort favoritskap som Calzonas mannar klev in med - och matchbilden lutade återigen mot att Luxemburg skulle få med sig en ordentlig skräll. Efter att en straff och utvisning dömdes bort av VAR och ett flertal vassa möjligheter sumpades från hemmalagets sida kom till slut ett förlösande mål från gästerna när David Duriš stack upp och styrde in David Hanckos inlägg.
Avancemanget var i praktiken klart, då det krävdes ett platt fall i de två återstående omgångarna samtidigt som Luxemburg skulle orka hämta sig från förlusten mot slovakerna. För första gången kunde man dessutom säkra en mästerskapsplats på hemmaplan, när Island kördes över med 4-2 efter bland annat två drömbaljor signerade Lukáš Haraslín. Kvalet avslutades sedermera med en tämligen behaglig viktoria borta mot Bosnien med 2-1, vilket innebar att Slovakien vann totalt sju matcher, kryssade en och förlorade två.
Genrepen
De sista förberedelserna inför sommarens fotbollsfest inleddes med den ultimata uppvärmningen.
En hemmamatch i Österrike mot världens sämsta fotbollsnation, San Marino...
Calzona fick då istället anledning att experimentera med såväl diverse strategier som spelare. Mötet slutade inte helt överraskande med en klar seger (4-0) men lämnade en hel del att önska. Det var också efter denna rafflande drabbning som truppen definitivt spikades och den verkliga slutliga utmaningen skulle komma. Hemma i Trnava tog slovakerna emot Wales, som kom från en usel insats mot Gibraltar (0-0) och som missade EM-äventyret efter att ha förlorat på straffar mot Polen i en playoff-final.
Slovakerna tog kommandot från start och sköljde mer eller mindre över motståndet från de brittiska öarna. Öppningsmålet dröjde dock till slutsekunderna av den första halvleken när Juraj Kucka avlossade från distans - och i den andra kom ytterligare tre fullträffar signerade Bozeník och Bénes samt ett självmål från gästernas Ampadu. På Anton Maltinskýstadion visade Slovakien upp en mycket fin sida, men att dra några alltför stora växlar av genrepen vore samtidigt ett misstag. Att möta världens sämsta fotbollsnation och därefter ett Wales i blek form är svåra måttstockar, men samtidigt visade slovakerna stundtals upp en fin fotboll och att man kom samman väl som ett kollektiv.
Truppen och analys
Nedan följer Francesco Calzonas slutliga trupp samt betyg, satta utifrån det slovakiska landslagets mått.
MÅLVAKTER
MARTIN DÚBRAVKA
35 år – Newcastle United (ENG)
Betyg: ++++
Givna ettan i det här landslaget. Har varit förpassad till bänken efter Nick Popes intåg i Newcastle, men visade sig under målvaktskollegans skada vara en mycket god ersättare. "Hecos" prime har dock passerat, men kan fortfarande nå en väldig hög högstanivå. Ryktas bort från Newcastle under sommarfönstret och kan därför komma att lägga in den där extra nivån under EM-slutspelet.
MAREK RODÁK
27 år – Fulham FC (ENG)
Betyg: +++
Rodák har haft en märklig tid i Fulham. Tagit upp London-laget från Championship dubbla gånger där han också var ligans bästa målvakt men fick sedan, likt Dúbravka, endast se matcherna från bänken (förutom cupspel). Har nu äntligen lämnat laget och lär söka efter en arbetsgivare som ger honom förstaposten - och precis som sin målvaktskollega i landslaget lär han maxa sina insatser om han får chansen.
HENRICH RAVAS
26 år – New England Revolution (USA)
Betyg: +
En doldis i landslagssammanhang som har hamnat på andra sidan Atlanten via spel i de lägre divisionerna i England samt i högstaligan i Polen. Ett intressant namn för framtiden, trots sina 26 år, men som vi dock med all sannolikhet inte kommer att få se något av i mästerskapet.
BACKAR
PETER PEKARÍK
37 år – Hertha Berlin (GER)
Betyg: ++
Den ”evigt unge” Peter Pekarík gör sitt fjärde mästerskap och kommer från en säsong med ytterst begränsad speltid. Ses dock som en stor ledare i omklädningsrummet och lär också starta de flesta matcher på sin vänsterbacksposition. Har inte riktigt samma fart som tidigare, men har dock en fin inläggsfot som ofta skapar oro i motståndarnas försvar.
DENIS VAVRO
28 år – FC Köpenhamn (DEN)
Betyg: +++
Vavro är tillbaka i FCK och har det gjort det bra sedan sin comeback. Startar i majoriteten av matcherna för den danska giganten i såväl ligan som i Champions League. Har förstås en bra bit upp till mittbackskollegan Škriniar, men på en bra dag är han oerhört stabil där bak och har också ett bra skott när tillfället ges.
ADAM OBERT
21 år – Cagliari (ITA)
Betyg: +
I landslaget väldigt oprövad, men har också hamnat i skuggan av tidigare tränare. Adam Obert startade knappt en tredjedel av matcherna i italienska Cagliari, men visar stor potential och spås bli ett fint namn på mittbackspositionen i framtiden. Stark i luftrummet och i det defensiva arbetet. Dock något ojämn.
NORBERT GYÖMBER
31 år – Salernitana (ITA)
Betyg: ++
Påtal om ojämnhet finner vi här truppen kanske mest ojämna spelare - som dock ständigt är återkommande i landslaget. På en bra dag är han felfri, men har samtidigt en lägstanivå som får en att vilja slita sitt hår. Har haft en skadedrabbad säsong, men var i övrigt ofta förekommande i startelvan i Salernitana under den gångna säsongen.
MILAN ŠKRINIAR
29 år – Paris Saint-Germain (ITA)
Betyg: +++++
Milan Škriniar gjorde sin karriärs sämsta drag när han som lagkapten lämnade Inter för att ta klivet till PSG. Har varit skadad en del under säsongen, men var till en början ordinarie på mittbackspositionen - därefter har han dock inte varit sig lik och blivit förpassad till frysboxen vid flera tillfällen. En gång i tiden en av världens bästa mittbackar, men har efter flytten till den franska huvudstaden tappat mycket. Kommande mästerskap får ses som någon slags revansch för Milan och en Škriniar i form är omöjlig att ta sig förbi.
VERNON DE MARCO
31 år – Hatta (UAE)
Betyg: ++
Argentinaren skaffade sig ett slovakiskt medborgarskap under sin tid i Slovan Bratislava där han var en stor ikon. Har sedan dess flyttat till den arabiska halvön och Hatta. Fin med bollen och stark, passar bäst in som mittback samt eventuellt som defensiv mittfältare.
DÁVID HANCKO
26 år – Feyenoord (NED)
Betyg: +++++
Hancko har genom åren växt och blivit en av Slovakiens bästa spelare. Snabb, bra med bollen, fin på huvudet, vass spelförståelse och strålande defensivt. En komplett vänster-/högerback som vi lär se i någon europeisk toppklubb inom kort.
SEBASTIAN KOŠA
20 år – Spartak Trnava (SVK)
Betyg: +
Sju minuter A-landslag har Koša under bältet, men som 20-åring är han en av den slovakiska ligans bästa backar. Kommer säkerligen även att växa in i det slovakiska landslaget med tiden, men får nog nöja sig med ett inhopp i slutminuterna på sin höjd.
MITTFÄLTARE
TOMÁŠ RIGO
21 år – Baník Ostrava (CZE)
Betyg: +
Unge Tomáš Rigo nätade direkt i sin debut (förvisso mot San Marino), men är som 21-åring ordinarie i tjeckiska Baník Ostrava. Har producerat tre mål och två målgivande passningar den här säsongen. En teknisk och snabb central mittfältare som har en god överblick för spelet. Ingen startspelare, men lär få en hel del inhopp.
ONDREJ DUDA
29 år – Hellas Verona (ITA)
Betyg: ++++
Ondrej Duda känns redan som en veteran trots att han inte passerat 30. Formen har pendlat, men han har under året varit en hyfsat tongivande spelare på Hellas Veronas mittfält. Ett mål och fyra assist har han mäktat med under säsongen, och är med sin spelskicklighet och sitt fina skott en stor tillgång på det slovakiska mittfältet.
LÁZSLO BÉNES
26 år – Hamburger SV (GER)
Betyg: +++
Lázslo Benes har äntligen fått ett större förtroende under den nye förbundskaptenen och har en utomordentligt fin säsong bakom sig. 13 mål och 11 assist placerade honom i toppen av HSV:s interna poängliga och han spelade också näst flest matcher i laget. Har verkligen blommat ut och kommer med sitt tunga skott och fina teknik bli intressant att följa under mästerskapet.
PATRIK HROŠOVSKY
32 år – Genk (BEL)
Betyg: ++
Hrošovský kliver in sin femte raka säsong i belgiska Genk där han är given på det centrala mittfältet. Stabil mittfältsmotor med god blick för spelet, men som inte riktigt har fått det att stämma i landslaget, där konkurrensen på hans position ofta placerat honom långt bak i ledet. En oerhört nyttig och uthållig backup till Lobotka eller Kucka, men ingen startspelare framför varken de två sistnämnda eller Duda.
JURAJ KUCKA
37 år – Slovan Bratislava (SVK)
Betyg: +++
37 år, men det är inte helt omöjligt att Juraj Kucka finns med även vid nästa mästerskap som Slovakien avancerar till. Utsedd till slovakiska ligans bästa spelare och besitter fortfarande en stor styrka och ett fantastiskt skott. Ledare även i omklädningsrummet och kommer nog att starta samtliga matcher.
MATÚŠ BERO
28 år – VfL Bochum (GER)
Betyg: +++
Haft stora skadeproblem i sin tid i Bochum där han startat drygt hälften av matcherna. Sticker inte ut på någon specifik egenskap, men är är en stark kämpe med hög arbetskapacitet som ofta kan stoppa upp kontringar på mittfältet.
STANISLAV LOBOTKA
29 år – Napoli (ITA)
Betyg: +++++
Har sprungit om Škriniar och får nu ses som landslagets bästa spelare. Startar i princip samtliga matcher på Napolis centrala mittfält och har vuxit mer och mer för varje år. Var en av Napolis bättre spelare under lagets bleka säsong och besitter en oerhört fin bollkontroll samt ett passningsspel av hög klass. Den givna motorn på Slovakiens mittfält.
FORWARDS/YTTRAR
TOMÁŠ SUSLOV
22 år – Hellas Verona (ITA)
Betyg: +++
Tomáš Suslov hade säkert blivit en slovakisk stjärna om det inte vore för den stökiga attityden. Har nu mognat en aning och då också växt som spelare. Fortsatt hög potential med sitt fina skott och kvicka fart, i kombination god teknik. Lär få chansen från start vid något tillfälle.
RÓBERT BOZENÍK
24 år – Boavista (POR)
Betyg: +++
Ordinarie anfallare i portugisiska Boavista och har under säsongen mäktat med nio mål framåt samt två målgivande passningar. Var tänkt att bli forwarden som skulle göra målen för Slovakien, men har haft det tufft på den fronten då det endast kom ett under EM-kvalet. I genrepet mot Wales kom till slut en fullträff - egentligen två (bedömdes som självmål) - och kanske har han funnit en perfekt form inför mästerskapet. Ryktas dessutom bort från Boavista och har tidigare placerats i Sevilla.
LUBOMÍR TUPTA
26 år – Slovan Liberec (CZE)
Betyg: +
Sex matcher totalt för landslaget och har inte riktigt visat framfötterna än. Gjorde dock sex mål och bidrog med sju assist under den gångna säsongen i Slovan Liberec men är placerad långt ner på hierarkin på anfallsposten och på ytterkanten.
LUKÁŠ HARASLÍN
28 år – Sparta Praha (CZE)
Betyg: ++++
En gigant i landslaget senaste åren med flera mål och målgivande passningar. Skador har satt stopp för hans framfart, men trots det har han levererat 11+5 i topplaget Sparta Praha under säsongen. En snabb ytter, med fin teknik och ett vasst skott. Påminner om Vladimír Weiss, minus den stökiga och icke-älskvärda attityden. Given etta på kanten i min bok.
DAVID STRELEC
23 år – Slovan Bratislava (SVK)
Betyg: ++
Anfallaren som försökte och försökte, men aldrig riktigt fick det att stämma. Spåddes bli en stortalang, men är nu tillbaka i Slovan Bratislava där han under senaste säsongen noterats för över 20 poäng i diverse liga- och cupspel. Lite av en måltjuv som ofta är på rätt plats vid rätt tillfälle när han väl är i form.
DAVID DURIŠ
25 år – MŠK Zilina (SVK) -> Lån: Ascoli (ITA)
Betyg: ++
Lånades ut till Ascoli från Zilina och har där gjort det helt okej. Duktig och snabb med bollen samt har ett fint skott. Noterats för 12 matcher i landslaget under vilka han har hittat nätet en gång. En fin spelare att använda som inhoppare, men lär inte ses som en naturlig startspelare.
LEO SAUER
18 år – Feyenoord (NED)
Betyg: +
Om man ska peka ut en talang i det slovakiska landslaget är Leo Sauer given. En av de yngsta spelarna i turneringen och där den stora styrkan ligger i snabbheten. På den lilla speltiden han har fått i Feyenoords A-lag har han gjort det bra, med två mål och fyra assist. Några inhopp lär vi definitivt se, men får endast en etta i betyg för den lilla erfarenhet han har av landslagsspel.
IVAN SCHRANZ
30 år – Slavia Praha (CZE)
Betyg: +++
En hel del skador har satt käppar i hjulen för Schranz den här säsongen. Det har dock blivit ett gäng mål i framförallt Slavias Europaspel den här säsongen och 30-åringen kommer säkerligen att bidra mycket med sitt fina skott och fart på kanten i mästerskapet.
Redaktörens elva:
Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Vavro, Hancko – Haralsín, Lobotka, Kucka, Suslov – Duda – Bozeník
Fransesco Calzonas trupp är i grunden hyfsat väntad - förutom avsaknaden av två namn. Martin Valjent får fortsatt kalla handen i landslagssammanhang, detta trots att han i spanska Mallorca under många år varit en av de mest tongivande och uppskattade spelarna. Calzona förklarade det hela under en presskonferens tidigare i juni:
– Efter förra säsongen hade han en rätt allvarlig skada som tvingade honom till en operation. Vi diskuterade givetvis hans fysiska status och kom då överens om att det är bättre att han stannar i Mallorca. Det finns ingen anledning till att diskutera något annat kring varför han inte är med. Martin har alltid varit seriös och skött sig perfekt i landslaget och jag vet fortfarande att han är en fantastisk spelare.
Ett annat namn vars absens upplevs som betydligt större är Róbert Mak. Yttern som nyligen lämnade Sydney och Australien för spel i Slovan Bratislava har varit en tongivande figur i landslaget och fanns med i såväl EM 2016 som EM 2020. Trots det fanns han inte i Calzonas trupp, vilket ledde till en mindre konflikt som började redan under marsuppehållet.
– Han låter mig åka runt halva jordklotet för att sedan sätta en kniv i min rygg, sa Mak efter att endast ha fått spela sju minuter i landskamperna mot Norge och Österrike.
Initialt fanns Bratislavasonen med i den breda truppen och var nog på förhand tämligen ett givet namn när spelarlistan skulle spikas - men när laget nu har rest till Tyskland är det utan 33-åringen som gjort 16 mål i landslaget.
Förutom de två namnen är det för en utomstående ett anonymt slovakiskt landslag som kliver in i turneringen. Ett namn per lagdel sticker ut i ett annars jämnt manskap som säkerligen har stor tro på att avancera vidare från gruppen efter förra mästerskapets stora fiasko.
Gruppen
Slovakien lottades in grupp E från den tredje seedingspotten. På förhand ett tufft utgångsläge, men när lottningen var på plats hade slovakerna hamnat i en ytterst intressant och helt klart spelbar grupp - om än mästerskapets i särklass tråkigaste.
Belgien är den självklara favoriten och är också det lag slovakerna inleder mot på måndagskvällen. Likt Slovakien kliver nationen in i sitt tredje raka europamästerskap, men har tillskillnad från repre nått kvartsfinal de två senaste åren samt slutat tvåa respektive etta i sina grupper. Att de röda djävlarna från Belgien är topptippade i gruppen är det knappast någon tvekan om - och Slovakien måste vara rejält påkopplade för att kunna hota ett Kevin de Bruyne-lett och revanschsuget lag i premiären.
Ukraina tog sig till mästerskapet via playoff i en tuff grupp innehållandes bland annat kvalspecialisterna England samt de regerande europamästarna Italien. Väl i playoff slog man Bosnien respektive Island, bägge i Slovakiens grupp tidigare, med 2-1 och säkrade därmed en EM-plats för fjärde året i följd. Lagets bästa placering i detta sammanhang kom 2020, då laget nådde kvartsfinal genom att ha slagit ut Sverige i åttondelen.
Rumänien gör sitt första mästerskap sedan Frankrike 2016 och reste då hem utan en enda seger. När de nu kliver in i årets upplaga gör man det efter ett fint kval, där man bland annat landade före Schweiz och knep förstaplatsen med fem poängs marginal. Är Rumänien en utmanare om en avancemangsplats? Absolut, men Slovakien bör vara knapp favorit när dessa nationer drabbar samman.
Utöver favoriten Belgien kommer kampen om andraplatsen bli tight. Tre lag på en hyfsat jämn nivå där dock Ukraina har en större spets och som samtidigt har haft tuffast väg till mästerskapet. Slovakerna har knappast hamnat i någon dödens grupp och har tidigare visat att man hanterar starkare nationer väl. Att man dessutom inleder mot favoriten får endast ses som en fördel då skrällchanserna alltid är något större innan topplagen spelar upp sig. Fyra poäng brukar räcka för ett avancemang som en av de bästa treorna - och det är ett mål som är fullt rimligt i denna grupp E.
Spelschemat
17 juni – 18:00: Belgien - Slovakien (Frankfurt)
21 juni – 15:00: Slovakien - Rumänien (Düsseldorf)
26 juni – 18:00: Slovakien - Ukraina (Frankfurt)
Sammanfattning
Inte helt oväntat tippas Slovakien att hamna långt ner i den totala rankningen i årets mästerskap. Likadant var det 2016 och likadant var 2020. I år då?
Slovakerna får ofta slå i underläge och har vid många tillfällen knäppt kritkerna på näsan. I mästerskapssammanhang är VM 2010 och EM 2016 goda exempel och i årets upplaga är gruppen helt klart mer överkomlig. Även om truppen i sig kan ses som något anonym och svårgreppad bör man efter de gångna kvalet ses som en god kandidat till att plocka en avancemangsplats på förhand.
Starten är av yttersta vikt - och även om repre kammar noll mot Belgien gäller det att lämna Frankfurt med hedern i behåll och känslan av att varenda individ har gett allt ute på planen. Om så blir fallet kan det blir en rolig fotbollssommar att vänta för det slovakiska landslaget.
Veríme.
Slovensko do toho!
---- Tabell, statistik och matchfakta från EM 2024 finner du här.
Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2024-06-14 18:00:00