Slovans CL-match flyttad - efter positivt coronatest
Ján Kozák, tränare Slovan Bratislava

Slovans CL-match flyttad - efter positivt coronatest

Det blir ingen CL-fight mellan färöiska KÍ och Slovan Bratislava på onsdagskvällen, då det sent under tisdagen kom uppgifter om att en fysioterapeut i Slovans stab testats positivt för coronaviruset. Matchen flyttas till fredag - med ett villkor som kan innebär en rejält försämrad chans för slovakerna att avancera vidare i kvalspelet.

Redan under förra veckan kom det uppgifter om att en spelare i Slovan Bratislava testats positivt för coronaviruset covid-19. Det kommande mötet mot Zlaté Moravce ställdes därmed in och det slovakiska huvudstadslaget fick istället sikta sig in på det nalkande första mötet i Champions League-kvalet på onsdagen. Väl inför avfärd testades samtliga övriga spelare och ledare negativt för att säkerställa en säker resa mot Färöarna, men under tisdagen kom uppgifter om att det trots allt fanns smitta ombord. När färöiska myndigheter genomförde testning på plats visade det sig att Slovans fysioterapeut bar på coronaviruset.

Då Slovan inför avfärd följde riktlinjerna som UEFA hade satt inför återstarten av de båda klubblagsturneringarna straffas inte Belasí till den grad att laget automatiskt förlorar matchen och därmed skickas ner till systerturneringen Europa League. Myndigheter på Färöarna gav dock ett ultimatum - där Slovan antingen skulle sättas i en två veckor lång karantän eller återvända hem till Slovakien. Två beslut som i praktiken skulle innebära att mötet inte kunde spelas i utsatt tid och då eventuellt skicka underdogen KÍ till nästa runda.
   Men då inga myndigheter eller andra förbund förutom UEFA har rätt att ta beslut rörande den sportsliga biten inväntades istället ett besked från det hållet - ett besked som kom under onsdagseftermiddagen. Mötet flyttas fram till fredag (21/8) och Slovan måste ha minst 13 negativa test i truppen inför fredagens kamp för att matchen ska kunna avgöras. Detta innebär att laget kommer att skicka ett nytt plan med juniorer och reserver som inte blivit uttagna och därmed inte flugit med till Färöarna.

Ivan Kmotrík, klubbens president, skriver i ett uttalande att man ska göra allt för att spelare som redan är på plats kan bli tillgängliga för spel - så länge de fortsatt har ett negativt test.

"Först och främst vill vi tacka UEFA som har gjort allt för att denna match ska bli av. Vi värderar deras engagemang i en situation där myndigheter på plats istället har gjort allt för att matchen inte skulle spelas. Det är verkligen en märklig situation - enligt UEFA får vi spela, men inte från lokalt myndighetshåll. Vi är glada över att vi fortfarande har en chans att slåss om en plats i nästa runda och vi hoppas att denna fight inte ska avgöras på något annat sätt än på planen."

"Jag vill också klargöra att vi har följt och uppfyllt samtliga riktlinjer som UEFA lagt fram. På Färöarna har samtliga 18 spelare testats negativt för viruset två gånger i följd. Därför ska vi göra ett försök att åter testa dessa spelare för att få ur dem ur karantänen och möjligöra att de kan kliva in i fredagens match. Vi ska göra allt vi kan, men förbereder oss för samtliga scenarier och kommer därför att chartra ytterligare ett plan med nya spelare från Bratislava."

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-08-19 17:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM