-
-

Smakstart på EM-kvalet
Róbert Mak blev stor hjälte. | Foto: TASR.

Róbert Mak blev stor matchhjälte när han gjorde mötets enda mål i Kiev - i en match där Slovakien krigade till sig tre tunga poäng.

I den ukrainska huvudstaden tog hemmanationen i sina helgula dräkter emot grannlandet Slovakien, inför välfyllda och stämningsrika läktare. De bägge lagen har mött varandra blott fyra gånger, där samtliga har varit av vänskaplig men framför allt jämn karaktär - och så var också fallet på måndagen.

Redan efter en halv minut fick hemmalaget chansen med en frispark från position strax utanför straffområdet, men Matúš Kozacík och hans försvar agerade stabilt och faran kunde snabbt slussas bort. Ukraina fick totalt tre farliga frisparkslägen, men samtliga gånger tog skotten i muren eller blev på något annat sätt misslyckade. Trots att det var de gulklädda som agerade det mer spelförande laget stora delar av den första halvleken, var det gästerna som skapade chanserna. Sylvassa kontringar genererade i ett skakigt Ukraina-försvar och i matchens 17:e minut kom utdelningen.

Marek Hamšík spelade fram till Róbert Mak, som med en elegant förstatouch slet sig helt fri från sin försvarare och kunde snyggt placera in ettan bakom Andrej Pyatov. Samme Mak, som spelade från start i stället för Miroslav Stoch, hade ytterligare ett farligt läge att utöka, med ett skott som skruvades strax över. Även mittbacken, Ján Durica, var nära med en nick som gick strax över, men närmast var ändå Vladimír Weiss. Ännu en gång stod lagkaptenen, Hamšík, för en fenomenal boll som frispelade den forne Olympiakos-spelaren, som dock i sista stund berövades av bollen i straffområdet. Yttern ropade på straff, men den ukrainske backen verkade ha plockat bollen relativt regelrätt enligt reprisbilderna.

Hemmalaget började skapa farligheter i slutet av halvleken, där bland annat Taras Stepanenko och Roman Zozulya fick varsinn nick räddad av Matúš Kozacik.

I den andra var det ännu jämnare till en början. Hemmalaget jagade ett kvitteringsmål och var nära ett flertal gånger, men återigen var Kozacik i vägen och såg till att spika igen. De blåklädda slovakerna skapade även dem fortsatta farligheter, framför allt genom en formstark Marek Hamšík som levererade en hel del passningar av världsklass. Napoli-kaptenen hade också ett farligt läge, när Weiss snyggt hoppade över bollen vid ett inlägg, men ännu en gång var försvararna i det ukrainska laget stabila hemåt. Man fanns även där och störde när Róbert Mak frispelades och hade ett bra läge att utöka några minuter senare.

Ukrainarna pressade rejält men lyckades inte hitta det slutgiltiga hålet på det slovakiska försvaret. Edmar hade ett jätteläge men skickade bollen över ribban och i slutminuterna av matchen skulle dramatiken få ännu en ny vändning. På en hörna sprang målvakten, Pyatov, upp för att finnas med i anfallet och gjorde också mål. Glädjedödaren, för hemmanationens del, blev dock den skotske domaren, Craig Alexander Thomson. När Pyatov gick upp för att nicka, tryckte han nämligen bort gästernas målvakt som då blev chanslös. Målet dömdes bort och Slovakien kunde till slut gå segrande ur striden.

Därmed fick Repre bästa tänkbara start på EM-kvalet och ställs i oktober mot Spanien hemma i Žilina. Ett Spanien som krossade Makedonien med 5-1 i sin premiär på måndagen.

Matchens lirare: Matúš Kozacik.
Matchens lirare 2: Róbert Mak.