2018-09-09 15:00

Ukraina - Slovakien
1 - 0

Straffmål sänkte Slovakien i Lviv

Straffmål sänkte Slovakien i Lviv

Ett sent straffmål fällde avgörandet inför en åskådartom Lviv Arena i Ukraina på söndagseftermiddagen. Slovakien åkte hem från grannlandet i öst tomhämt och inledde således UEFA Nations League med en förlust.

Det blev ingen lyckad premiär i UEFA Nations League för Slovakiens del. Trots att det under långa delar såg ut att poängen skulle delas i Lviv, åkte slovakerna på en riktig kalldusch med tio minuter kvar av ordinarie matchtid och föll snöpligt. 
   Den första halvleken tillhörde hemmalaget Ukraina som var det mer aktiva laget framåt, men utan att riktigt hota Martin Dúbravka i slovakernas mål. Bortalaget hade det svårare att skapa lägen, där den vassaste möjligheten kom genom Adam Nemec som nickade utanför i den 23:e minuten.

Slovakien ökade tempot något och åt sig sakta in i matchen i den andra halvleken vilket också ledde till fler skapade målchanser. Róbert Mak var en av de mer aktiva slovakerna offensivt - tillsammans med inbytte Ondrej Duda som rörde runt ordentligt i den ukrainska defensiven. På den slovakiska backsidan stod i sedvanlig ordning Milan Škriniar ut med sina briljanta defensiva insatser, där han allt som oftast hade sina motståndare i den berömda "fickan".
   Men i matchens 80:e minut kom en tung motgång för den talangfulle mittförsvararen. Inbytte Viktor Tsygankov föll tämligen enkelt i straffområdet och den grekiske domaren Tasos Sidiropoulos pekade på straffpunkten i en situation som mer var av 50/50-karaktär. Andriy Yarmolenko tryckte till och trots att Martin Dúbravka gick rätt och fick en hand på bollen satt den i nätet bakom Newcastle-keepern.

"Vi förtjänade inte att förlora"

Ján Kozáks manskap gav dock inte upp efter kallduschen. Laget satte full fart framåt - och faktum är att Tomáš Hubocan bara var centimetrar från att rädda en poäng. Efter en rörig hörnsituation släppte Andriy Pyatov en retur som gick rakt ut till Hubocan, vars skott dock inte lyckades trä igenom köttmuren på mållinjen. Närmare än så kom aldrig Slovakien på den åskådartomma Arena Lviv och fick istället se sig beslagna i premiären av Nations League.

– Jag såg det bara från avstånd och kan inte med säkerhet säga om det var straff eller inte. Men enligt grabbarna var det snarare än 50/50-situation. Båda gör rörelser med armarna och han (Tsygankov) faller. Oavsett vad, är det en stor besvikelse för mig, för idag förtjänade vi inte att förlora, sade förbundskaptenen Kozák på presskonferensen efter matchen.

Om drygt en månad är det återigen dags för Nations League där Slovakien kommer att ställas, i en prestigeladdad grannlandsfight, mot Tjeckien. Förhoppningsvis kommer där den första segern i turneringen i jakten på A-ligeavancemang och chansen att kvalificera sig till EM 2020.

– Samlingssida för Nations League hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-09-10 01:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM