Sveriges motståndare - en fotbollsnation i ständig turbulens
Förbundets ordförande Nikolaj Tolstykh är pressad från samtliga håll

Sveriges motståndare - en fotbollsnation i ständig turbulens

På Torsdag kommer det ryska landslaget till Stockholm i jakt på viktiga poäng i kvalet till EM. På hemmaplan råder en ständig diskussion om hur landslaget ska nå framgång i sitt hemma-VM. Ett förbund i ekonomisk kris, ivrigt påhejade av landets politiker, har lagt fram flera kontroversiella förslag och är i ständig konflikt med de som faktiskt kan driva landets fotboll framåt - klubblagen.

Efter att Ryssland tilldelats VM 2018 gick dåvarande förbundsordföranden, Sergej Furusenko, ut med ett av de minst genomtänkta löftena i modern tid då han utlovade ett VM-guld på hemmaplan.
De flesta fotbollsintresserade skrattade bara bort löftet och man skulle kunna tro att väldigt få har tagit det på allvar. Men de som skriker högst, de hörs också mest. Och när det kommer till idrott i Ryssland tenderar landets politiker ofta att skrika oerhört högt. Många av dem, även om de inte har en officiell post inom fotbollen, menar att VM-guld 2018 är det enda målet och att allt annat skulle vara ett misslyckande.
Därför kallades Fabio Capello till den ryska duman för att beskriva hur han ska gå till väga för att vinna guldet 2018. Det låter som ett skämt, eller hur? Dessvärre är det helt sant.
I sista stund har denna absurda presentation ställts in, utan någon officiell förklaring.
 
Då VM-guld 2018 tydligen är den officiella målsättningen drabbades det ryska fotbollsetablisemanget av panik efter sommarens misslyckade turnering i Brasilien. Mängder av förslag kablades ut från folk som knappt satt sin fot på en träningsplan, det ena dummare än det andra.
Och att det inte finns någon logik, eller någon röd tråd i hur förbundet, som i många fall är bakbundna av politiker, arbetar blev aldrig så tydligt som när Fabio Capello och ordföranden Nikolaj Tolstykh i somras pratade om att skärpa utlänningsregeln i ligan från sju, till max sex utländska spelare på planen samtidigt – för att i nästa andetag prata om att neutralisera utländska spelare så att de kan representera Ryssland på landslagsnivå. Samma förbund tvingar klubbar som har utländska tränare att betala en ”lyxskatt”. Samtidigt betalar man italienaren Fabio Capello €8m om året för att leda deras landslag.
Återigen, det låter som ett skämt – men det är sant.
 
Det absolut mest korkade förslaget för att förbättra landets fotboll kom skrämmande nog från förbundets generalsekreterare, Anatolij Vorobyov, som ville att landslaget skulle spela i den inhemska ligan för att på så sätt spela ihop sig inför VM.
”Landslaget får låna spelarna från klubblagen under ett år så att de kommer väl förberedda till VM”.

Förslaget är egentligen så dumt att det inte ens var värt att kommentera, men det kom från högsta ort och fick enormt genomslag i sporttidningarna. Reaktionerna från Vorobyovs förbundskollegor var skrämmande nog försiktigt positiva, medan klubbledare över hela landet rasade mot idén.
- Flera klubbar i Ryssland har höga ambitioner, men fram till 2018 ska vi tydligen bara rätta oss efter landslagets viljor? Sa Dinamos ordförande, Boris Rotenberg.
- Jag vill egentligen inte ens kommentera det, mer än att det är ett idiotiskt förslag, sa CSKAs tränare Leonid Slutskij.
”Korkat”, tyckte André Villas-Boas, ”inte ens värt att kommentera”, sa Spartaks ordförande Leonid Fedun och en övergripande majoritet i Ryssland har varit djupt kritiska mot idén.
 
Reaktionerna från klubbarnas håll var som väntat hårda, och det var ytterligare ett bevis på hur frostig deras relation med fotbollsförbundet är.
Sedan Nikolaj Tolstykh valdes till ny ordförande 2012 har han och förbundet prioriterat landslagen och gör vad de kan för att förbättra resultaten. Hårt pådrivna av idrottsministern, Vitalij Mutko, som tar varje chans han får att predika sina idéer om skärpta regler för utländska spelare då ”de begränsar utvecklingsmöjligheterna för de ryska spelarna”. Att alla insatta experter och inhemska tränare vittnar om motsatsen, att de ryska spelarna istället blir för bekväma om det finns regler som gynnar dem, verkar inte ha nått fram, varken till Mutko eller hans allierade.
Samtidigt är inte Mutko & Tolstykh bästa vänner de heller. Tolstykh har kritiserats hårt för den ekonomiska kris som förbundet genomgår, men det är ingenting som den nuvarande ordföranden ska lastas för – även om hans kritiker alltid använder det som argument emot honom.
Tolstkyh tog över efter att tidigare ordföranden Sergej Furusenko fått bada i pengar från Gazprom och andra klubbägare som sponsrade landslaget i utbyte mot en ordförande som prioriterade klubblagen före landslaget. Furusenko drev exempelvis igenom bytet till höst/vår-säsong samt att klubbarna fick använda sju, istället för sex utländska spelare samtidigt. Med de enorma sponsorpengarna i ryggen kunde Furusenko anställa Dick Advocaat & Fabio Capello utan att egentligen behöva bry sig om hur många nollor som fanns i deras kontrakt, men efter att Tolstykh valdes till ny ordförande har han fått klara sig utan sponsorhjälp från Gazprom, som en protest mot hur han och resten av förbundet numera arbetar emot klubblagens bästa. Därför har förbundet dragits med usel ekonomi och det har flera gånger ryktats om att Fabio Capello inte har fått ut sin lön, någon han själv dementerat. Men flera trovärdiga tidningar, bl.a. Sport-Express, skrev förra sommaren om hur de ryska spelarna och ledarna själva fick betala för sitt boende i samband med bortamatchen mot Portugal i VM-kvalet.
 
Så att det är en fotbollsnation i kaos är ingen underdrift. Fabio Capello är under enorm press från alla möjliga håll att leverera resultat och misslyckas han kommer han få stå till svars framför alla möjliga självutnämnda experter som lever i tron om att Ryssland är en stormakt inom fotbollen. Att Capello sitter kvar som förbundskapten efter fiaskot i Brasilien kan tolkas som att förbundet tänker långsiktigt och att man köper den plan som Capello lagt upp inför 2018, men mer troligt är att man helt enkelt inte har råd att sparka honom.
Dagarna innan EM-kvalmatcherna mot Sverige & Moldavien publicerades uppgifter i rysk media om att Fabio Capello har ställt ett ultimatum till förbundet: Antingen avgår Tolstykh, eller så avgår jag. Anledningen, enligt TVrain.ru, var att Capello tröttnat på allt strul kring hans lön.
Uppgifterna bekräftades inte men det spekulerades i att det var ännu en planterad historia för att smutskasta Tolstykh.
 
Och för att förstärka turbulensen som råder kring landslag och fotbollsförbund så har de ledande klubbarna i landet, framförallt Zenit & CSKA Moskva, drivit en hård kampanj om att starta en egen liga som inte behöver anpassa sig efter förbundets regler. Det var därför som Gazprom & Zenit var den drivande kraften bakom förslaget om en Rysk/Ukrainskliga, ett projekt som man än idag inte vet ifall det var seriöst tänkt eller bara använt som ett hot för att avsätta Tolstykh från ordförandeposten. Oavsett vilket så dog idén definitivt när oroligheterna mellan länderna blossade upp, men idén att avsätta Tolstykh har inte dött ut. Snarare tvärtom.
Som ordförande för projektet som var den rysk/ukrainskaligan valdes f.d. CSKA-tränaren (bland annat) Valerij Gazzajev, som under ett års tid reste runt i landet och predikade om alla fördelar med en sammanslagning av ligorna. Nu har Gazzajev återigen börjat figurera i media där han lagt fram sitt åtgärdsprogram för att ”rädda rysk fotboll”, i princip samtliga punkter är till för att gynna klubblagen och Gazzajevs idéer kan lika gärna tolkas som ett valmanifest inför nästa ordförandeval, 2016. Uppbackad av de mäktigaste klubbägarna har Gazzajev alla möjligheter att bli vald, men frågan är bara hur mycket svängrum han skulle få med tanke på att politiker alltmer lägger sig i förbundets arbete. Man kan dessutom ifrågasätta varför inte FIFA anmärker på att landets idrottsminister gång efter gång uttalar sig om hur fotbollen ska skötas och lägger fram lagförslag som tvingar förbundet att anpassa sig. Egentligen är det ingen skillnad på vad skett i exempelvis Bosnien eller Nigeria, två länder som har stängts av en kortare tid från att delta i internationella turneringar. Men med ett VM fyra år bort och goda relationer med Sepp Blatter är sanktioner mot det ryska fotbollsförbundet antagligen långt borta.
 
Ifall all denna turbulens påverkar landslagets prestationer är svårt att säga. Spelarna uttalar sig sällan och angående Capello är det ingen av dem som har kommit med någon offentlig kritik.
Men om Ryssland tror att man ska kunna vinna fotbolls-VM 2018 med nuvarande styre, då är man vansinnigt fel ute. Det är givetvis så att tiden är för knapp för att kunna sätta ihop något projekt som skulle utveckla fotbollen i landet till den grad att Ryssland blir ett världslag på bara fyra år. Det finns gott om talangfulla spelare som givetvis kan utvecklas än mer de kommande fyra åren och se till så att landslaget åtminstone inte skämmer ut sig i sitt eget VM, men med enorma löner, en utlänningsregel som garanterar dem speltid och stor stjärnstatus på hemmaplan finns risken att de spelare med potential att faktiskt bli stora stjärnor på en större scen än den ryska ligan – helt enkelt blir mätta redan vid 24-25 års ålder.
 
Problemet i rysk fotboll är inte ifall Zenit, Spartak, CSKA etc. har sex eller sju utländska spelare på planen samtidigt som många av politikerna och de uråldriga förbundsgubbarna verkar tro. Problemet är att varje år kommer nya regler & nya förslag som ligan ska anpassa sig efter. Ena stunden röstar man igenom ett skifte till höst/vår, för att några månader senare rösta fram en ny förbundsordförande som genast vill byta tillbaka. En dag pratar man om att skärpa utlänningsgränsen, andra dagen vill man ha brasilianska forwards i landslaget. Det är väldigt sällan någon tänker efter eller sjösätter en utredning för att undersöka vad som kan förbättra visa punkter, utan det handlar om att snabbt genomföra en idé, sen får man utvärdera efteråt om det har gått fel - vilket det oftast har gjort.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2014-10-06 11:38:08
Author

Fler artiklar om Ryssland