Tjeckisk klubbfotboll nära en direktplats i Champions League
Närmast i bild till vänster en målfirande David Pavelka som är en av Slovans viktigaste profiler. Slovan Liberec blev tillsammans med Plzen och Sparta Prag i veckan klart för Europa League.

Tjeckisk klubbfotboll nära en direktplats i Champions League

Framgångarna för tjeckiska klubblag i Europa innebär att en direktplats i Champions League snart kan vara inom räckhåll för de kommande tjeckiska mästarna. Den tjeckiska ligan tycks dra ifrån sina närmsta konkurrenter på koefficient-rankningen och knappar samtidigt in på nationerna strax ovanför.

Tjeckiska Synot Liga är idag rankad 13 i Europa, men för att de tjeckiska mästarna säsong 2017/2018 ska vara direktkvalificerade för Champions League krävs att den tjeckiska ligan klättrar förbi den Schweiziska, som för närvarande är rankad 12. Samtidigt måste Tjeckien behålla avståndet till fjortonplacerade Grekland, som är det enda realistiska hotet underifrån.

Grekland har, precis som Tjeckien, tre lag kvar ute i Europa denna säsong, Olympiakos i Champions League samt Asteras och PAOK i Europa League. Schweiz har två lag (FC Basel och FC Sion) i Europa League och inget lag i Champions League. Eftersom Tjeckien har fler lag i Europa League än Schweiz, är det inte orealistiskt att den tjeckiska ligan skulle kunna klättra förbi den schweiziska på rankningen redan under nuvarande säsong. Det finns en teoretisk chans för tjeckisk klubbfotboll att även passera turkisk under nuvarande säsong, men denna möjlighet ser jag som mindre trolig. Turkiet har nästan exakt samma koefficient som Schweiz, men de har också tre mycket starka lag kvar ute i de europeiska cuperna.

Varje vunnen poäng för de tjeckiska lagen i Europa League kommer hursomhelst att förbättra den tjeckiska ligans koefficient. För tjeckiska fans är det också värt att hålla ett extra öga på hur det går för de grekiska, schweiziska och turkiska klubbarna i europaspelet framöver. Sparta Prag lottades i samma Europa League-grupp som grekiska Asteras Tripolis, vilket gör matcherna dessa lag emellan extra viktiga.  

Länk till UEFAs rankning hittar ni här. En tjeckisk version som är snabbare på att uppdatera än UEFAs offciella hemsida finns på denna länk.

Martin martin.slavia@hotmail.se2015-08-30 13:45:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien