Tre raka ligaguld - ändå frågetecken kring Semak
Sergej Semak blev historisk när Zenit i början av Maj säkrade sin tredje raka ligatitel. Ingen annan Zenittränare har lyckats vinna tre i rad och även om framgångarna i Europa har uteblivit kan ingen ifrågasätta Semaks plats i Zenits historia. Ändå lever frågetecknen kring tränaren kvar och inför Semaks fjärde säsong lär han ges betydligt mer ansvar än att bara leda laget.
Om man skulle rangordna Sergej Semaks tre säsonger som tränare för Zenit skulle åtminstone jag säga att säsongen 2018/2019 var hans stora tränarprestation. Då fick han inte en krona att spendera inför säsongen utan fick istället spendera en månad med att inventera den oändliga mängd med spelare som Zenit skickat ut på lån under Roberto Mancini. Han tog över en trupp som hans föregångare hade kört i botten med sin typ av fotboll och att Semak på så kort tid kunde förvandla en trupp som på pappret inte såg ut som något märkvärdig är något som ingen kan ta ifrån honom. Visserligen förstärkte Zenit den truppen under vinteruppehållet med Jaroslav Rakitskij, Wilmar Barrios och Serdar Azmoun, tre spelare som än idag är bärande i Semaks startelva, men han tvingades också släppa Leandro Paredes som var spelaren han byggde det mesta av offensiven kring. Dessutom lyckades han ta Zenit till 16-delsfinal i Europa League med en ganska tunn trupp, en prestation som inte låter särskilt märkvärdig men som få andra Zenittränare klarat av sedan Dick Advocaat tog laget hela vägen 2008.
2019/2020 hade Zenit inte bara vinterförstärkningarna från föregående säsong, utan Semak fick även in Douglas Santos, Vyatjeslav Karavajev och Malcom under sommaren. De två första nyckelspelare i Semaks sätt att spela med väldigt offensiva ytterbackar och även om Malcom varit skadad mycket är det svårt att ifrågasätta hans inflytande på laget när han är på planen. Dessutom anslöt Danil Krugovoj, Aleksej Sutormin & Yordan Osorio som alla fungerade som rotationsspelare i truppen. Zenit tog 8p mer än föregående säsong och vann med hela 15 poäng före tvåan Lokomotiv, men missade inte bara slutspel utan även tredjeplatsen i sin Champions Leaguegrupp och det blev ännu ett misslyckat Europacupår för klubben. Med facit i hand var det ingen skam att sluta bakom Lyon som gick hela vägen till semifinal eller RB Leipzig och Benfica, men spelmässigt hade Zenit ingen vidare turnering och det var egentligen första gången på 18 månader som Semak fick utstå viss kritik.
Förutsättningarna inför 2020/2021 var problematiska för alla lag, men inget land hade ett så rekordkort sommaruppehåll som Ryssland. Den 25/7/2020 spelade Zenit färdigt säsongen 2019/2020 och 13 dagar senare var det dags att börja nästa säsong med en Supercupfinal mot Lokomotiv. Under sensommaren och hösten gick Zenit på som en maskin fram till ungefär slutet av Oktober då energin i laget helt enkelt tog slut. Semak hade nästan rullat på samma elva spelare i det mest intensiva av spelschema i flera månader och fick betala priset för det. Zenit var bedrövliga i Champions League och slutade återigen sist och under några tveksamma veckor mot slutet av höstsäsongen såg man dessutom ut att halka efter i ligatoppen. Vinteruppehållet gjorde laget gott och i slutändan kunde Zenit dominera in i mål och vinna ligan med åtta poäng men med ett lägre poängantal än året innan och bara en poäng bättre än Semaks första år.
Det finns två enkla slutsatser att dra av Semaks tre år i klubben. Resultatmässigt är det i princip omöjligt att ifrågasätta honom. Visst är prestationerna i Champions League ett misslyckande men samtidigt gjorde inte hans föregångare mycket mer och Semak har verkligen inte fått samma resurser att röra sig med som t.ex. Spalletti och Villas-Boas fick.
Däremot så har Semak haft hjälp av en sportchef som hans föregångare aldrig fick arbeta med. Javier Ribaltas 2,5 år i klubben var en framgångssaga sett till transfers och Spanjoren lämnar ett stort tomrum efter sig. Ser man till den startelva som Sergej Semak föredrar att spela med så utgör Ribaltas värvningar en stor del av den. Vyatjeslav Karavajev, Jaroslav Rakitskij, (På Semaks rekomendation) Dejan Lovren, Douglas Santos, Malcom, Wilmar Barrios, Wendel & Serdar Azmoun (också Semaks spelare från början) är alla spelare som värvats under Ribala och listan på direkt misslyckade värvningar förblir tom än idag. Faktum är att varenda spelare som Ribalta var med och värvade har spelat en roll i den här treårsperionden som får ses som Zenits bästa någonsin i form av titlar.
Nu är tanken att en ny sportchef ska anställas men att Semak kommer få mer inflytande över värvningar än vad han har haft tidigare. Zenit har större ekonomiska muskler att röra sig med än de andra ryska klubbarna och har fortfarande råd att misslyckas med någon värvning här och där, men Semak har mycket att bevisa på transfermarknaden innan han når upp till arbetet som Ribalta och hans scouter gjorde.
Resurser kommer finnas för att förbättra laget och Zenit är inte i en position där man behöver sälja spelare. Att ryska myndigheter lät en begränsad men fortfarande ganska stor del supportrar besöka matcherna under pandemin har dessutom bromsat de värsta farhågorna kring vad det hela skulle göra med Zenits ekonomi.
Ingen kommer kunna ta ifrån den framgång som Sergej Semak har nått med Zenit, men tvivlen kring honom finns fortfarande kvar efter tre säsonger. Att han är en oerhört populär person i gruppen råder det inga tvivel om och om man ens undrar kring det är det bara att titta på filmerna som klubben publicerar från matchgenomgångar och segerfirande i omklädningsrummet. Semak är en stor ledare, precis som han var som spelare. Däremot finns det fortfarande tvivel kring hans roll som taktiker eller spelarutvecklare. När han tränade Ufa var hans lag fenomenalt starka defensivt med en extremt begränsad budget, men den typen av fotboll skulle aldrig accepteras i Zenit och även om laget kört över allt motstånd i det inhemska spelet ser man svaga och passiva ut när motståndet blir bättre ute i Europa och på två försök i Champions League har Semak inte visat några tecken på att hitta en typ av fotboll som fungerar mot internationellt motstånd.
Säsongen 2021/2022 kommer knappast att avgöra Sergej Semaks öde som tränare i Zenit. Såvida laget inte skulle falla igenom fullständigt och sluta typ sexa så kommer han ha jobbet kvar och av det som sägs från hans chefer i Sankt Petersburg verkar det som att han kommer ha jobbet kvar så länge han själv vill. Men om de sista tvivlen kring hans storhet som tränare ska sopas undan då är det nog läge att visa på någon form av positiv utveckling när Champions League rullar igång igen till hösten, för vill man vara elak kan man säga att egentligen vilken tränare i Ryssland som helst hade vunnit de titlar som Sergej Semak vunnit med Zenit när spelarmaterialet varit så bra. Åtminstone de senaste två säsongerna.