Truppen inför ödesmötet: Trio tillbaka i landslaget

Truppen inför ödesmötet: Trio tillbaka i landslaget

Štefan Tarkovic slår på stort när han presenterar sin första trupp som förbundskapten för det slovakiska herrlandslaget. På tisdagen stod det klart att Vladimír Weiss, Tomáš Hubocan och Martin Škrtel alla är tillbaka i repre inför ödesmötet mot Nordirland samt avslutningen av UEFA Nations League.

När det i mitten av oktober stod klart att Štefan Tarkovic skulle ta över rodret var det många - dock inte alla - som drog en lättnadens suck. Såväl Ján Kozák själv, som experter och gamla spelare propagerade tidigt för att den tidigare assisterande förbundskaptenen till succétränaren skulle ha tagit över när istället Pavel Hapal aviserades i oktober 2018. De som å andra sidan hör till skalan "inte lika sålda", menar istället att Prešov-sonen är ett osäkert kort, då han inte haft ett ordentligt huvudansvar över ett lag tidigare. 

Men förbundskapten Tarkovic har redan till sin blott första landslagsuttagning slagit på stort. Två spelare som tog farväl av landslaget - och som lämnade gigantiska tomrum efter sig - har han lyckats övertala att komma tillbaka. Och faktum är att det kan vara just deras närvaro som blir den avgörande faktorn till att Slovakien tar sig hela vägen.

Ryktena florerade förvisso redan under Pavel Hapal. Främst var Martin Škrtel aktuell, men när väl laguttagningen inför Irland och Nations League-mötena presenterades lyste hans namn med sin frånvaro. Tomáš Hubocan däremot, den klassiska högerbacken som gjorde det stora jobbet i skymundan, var det aldrig riktigt tal om.
Nu är de båda tillbaka.

Även den kontroversielle och ständigt skandalomsusade Vladimír Weiss gör en återkomst under Tarkovic. Den 30-årige yttern hann endast göra ett framträdande med Hapal innan han i protest lämnade landslaget, av orsaker som än idag inte är helt klara. Nu är den forne Rangersstjärnan tillbaka och har i repre gjort tunga avtryck - framförallt mot just nästkommande motstånd Nordirland. Weiss spektakulära soloräd som ledde till Stanislav Šestáks 1-0-mål är en klassiker - och förhoppningsvis kan Slovan Bratislava-representanten bjuda på nya nummer när slovakerna gästar Belfast om drygt en vecka.

Säga vad man vill om Tarkovic, men att dessa namn väljer att komma tillbaka visar att han är en såväl omtyck som högst respekterad pjäs. 47-åringen kommer med stor rutin efter att ha varit med under vad som är slovakisk fotbolls gyllene år. Under Kozák har Slovakien bland annat, förutom att ha kvalificerat sig till EM, nått sin bästa rankingposition någonsin (14 i världen) och under en period varit ett av världens formstarkaste lag. Nu står laget inför sin viktigaste match på flera år - och med Tarkovic vid rodret känns det tryggare än på länge.

Här är truppen, med 19 av 25 spelare, mot Nordirland i playoffinalen (12/11) samt Nations League-mötena mot Skottland och Tjeckien. Tarkovic meddelade att han, på grund av att vissa spelare i dagsläget sitter i karantän, har tagit ut en mindre "preliminär" trupp som han vill ha komplett senast lördag (7/11).

Målvakter:
Marek Rodák (Fulham)
Dominik Greif (Slovan Bratislava)

Endast två målvakter är så här långt uttagna. Dušan Kuciak, som fanns med senast, står som reserv då han sitter i karantän. Newcastle-keepern Martin Dúbravka är ett givet förstaval, men har sedan i somras varit borta och kommer inte heller att vara tillgänglig i nyckelmötet nästa vecka. Rodák vaktade målet mot Irland och bör, efter sin makalösa insats, vara gjuten när hans frontman inte kommer till spel.

Försvarare:
Peter Pekarík (Hertha Berlin)
Martin Koscelník (Slovan Liberec)
Martin Valjent (RCD Mallorca)
Lubomír Šatka (Lech Poznan)
Milan Škriniar (Inter)
Róbert Mazán (FK Mladá Boleslav)
Tomáš Hubocan (Omonia Nikózia)

Martin Škrtel (Istanbul Basaksehir) - reserv

Det är nästan så att man får gåshud. Att åter få se Hubocan och Škrtel i landslaget trodde man knappast efter deras avsked inför kvalet till EM 2020. Det är egentligen bara Ján Durica som saknas av de som en gång tillhörde en gyllene generation. I övrigt är det ett solitt försvar, där förhoppningsvis Pekarík, Škrtel, Škriniar (tillbaka efter covid) och Hubocan bildar försvarslinjen. Škrtel står som reserv då han i sin senaste klubblagsmatch åkte på en skada, som dock inte anses vara alltför allvarlig. Dávid Hancko är även han aktuell för en comback efter skadebekymmer och corona-insjuknande.

Mittfältare:
Stanislav Lobotka (SSC Napoli)
Patrik Hrošovský (KRC Genk)
Juraj Kucka (Parma)
Ján Greguš (Minnesota United)
Marek Hamšík (Dalian)
Ondrej Duda (1. FC Köln)
Róbert Mak (Ferencváros)
Albert Rusnák (Real Salt Lake)
Vladimír Weiss (Slovan Bratislava)

Likt backarna liknar även mittfältssidan den klassiska från Ján Kozáks tid när nu även Vladimír Weiss figurerar bland namnen. Starka och erfarna namn - framförallt när det kommer till att spela om eller i mästerskap för Slovakien. Stanislav Lobotka släpptes inte, trots upprepade negativa covid-resultat, av Napoli senast, men kommer med stor sannolikhet nu att vara tillgänglig.

Anfallare:
Michal Duriš (Omonia Nikózia)

Adam Nemec är så här långt den ende som inte har gjort comeback av trion som lämnade (Škrtel, Hubocan, Nemec) för två år sedan. Hans situation i klubblaget i Dinamo Bukarest är inte optimal och även om intresset från Tarkovic fanns valde han själv att tacka nej. Just nu finns endast Duriš med som anfallare, då talangen Róbert Bozeník har åkt på en tung i mötet mot Israel. 

Redaktörens elva:
Rodák – Pekarík, Škriniar, Škrtel, Hubocan – Kucka, Lobotka – Hamšík, Duda, Weiss – Duriš

Tidigare ordinarie spelare som fattas i den preliminära truppen:
Martin Dúbravka - skadad
Lukáš Haraslín - Covid
Róbert Boženík - skadad

Spelare i karantän som kan komma att bli tillgängliga:
Dušan Kuciak
Denis Vavro
František Plach
Samuel Mráz
Jaroslav Mihálik

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-11-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM