2020-09-04 20:45

Slovakien - Tjeckien

Inför Slovakien - Tjeckien: Stjärnorna saknas

Inför Slovakien - Tjeckien: Stjärnorna saknas

En fullspäckad landslagshöst står för dörren för Pavel Hapals manskap. Med Nations League och playoff-spel till EM 2020 väntar en stor utmaning för de slovakiska falkarna - som redan till den första kampen får motta en hel del osäkerhet och en rad bekymmer - samtliga födda ur den rådande pandemin. Först på tur står antagonisten från väst i Nations League, en fight till vilken såväl slovakerna som slovakerna saknar en rad tunga namn.

Det är nu lite drygt nio månader sen vi fick se Pavel Hapal och hans slovakiska manskap äntra en fotbollsplan och slåss om en viktoria. Efter en vinter, vår och sommar präglad av osäkerhet, skräck och allt annat som pandemin har medfört, är det äntligen dags för landslagsspel - om än under rejält begränsade förhållanden.
   Nations League är förvisso inte UEFA:s första riktiga internationella utmaning, men redan under kvalspelet till Champions - och Europa League har konfederationen fått motstå en hel del prövning och befogad kritik. Inför den stundande första turneringen innehållandes landslag, sedan pandemin startade, har många alltjämt ögonbryn höjts. Matcher kan komma att lottas och öden kan avgöras på allt annat än sportsliga grunder. En minst sagt märklig landslagshöst kan komma att vänta.

Mitt i detta kaosartade upplägg står de slovakiska falkarna. I liga B, som Pavel Hapals mannar fick förbli en del utav trots sistaplatsen i förra sejouren, har man hamnat i grupp tillsammans med antagonisten Tjeckien, nykomlingen Israel samt bekantningen Skottland. Och direkt i premiären bjuds vi på ett derby på Tehelné Pole i Bratislava.

Slovakien kommer till spel med ett något sargat lag. Stjärnor och tidigare givna namn som bland andra Marek Hamšík, Martin Dúbravka och Róbert Mak saknas - vilket istället har öppnat för spelare som tidigare inte har figurerat i den slovakiska A-truppen. Samtidigt har också nya potentiella framtidsnamn växt fram genom året, däribland Fulham-målvakten Marek Rodák som tog sitt lag hela vägen till Premier League tidigare under sommaren. Två debutantera i den slovakiska A-dressen är Martin Koscelník hemmahörandes Slovan Liberec samt Ivan Schranz från FK Jablonec.

Blickar vi tillbaka till den gångna säsongen har slovakerna ute i Europa såväl glänst som bleknat. Förutom skadade Dúbravka har tidigare nämnde Rodák varit fullständigt briljant för sitt Fulham FC. Tillsammans med Leeds Uniteds Kiko Casilla hade 23-åringen högst räddningsprocent i Championship och höll desutom hela 15 nollor, vilket bara var en nolla mindre än kollegan Bartosz Bialkowski i Millwall. Košice-sonen klev in som etta senare under säsongen men släppte därefter inte sin plats mellan stolparna. Nu kliver han för första gången in i Premier League som startande målvakt, vilket innebär att Slovakien får två av den sorten - även det för första gången. 

En annan pjäs ur den yngre generationen som presterat på topp är forwarden Róbert Boženík. Talangen har haft ikonen Robin van Persie som sin mentor under tiden i Feyenoord, där det förra säsongen blev tre mål och två målgivande passningar på sex matcher. I landslaget, där 20-åringen fick göra debut i det senaste kvalet, hann det bli tre fullträffar för anfallaren som ser ut att bli målskytten som det slovakiska landslaget behöver och länge har väntat på. 

I kategorin mindre formstarka spelare har mittbacken Milan Škriniar dessvärre hamnat. Under den exentriske Antonio Conte har speltiden successivt, men framförallt post corona, blivit begränsad för den annars så hyllade försvararen, vars namn har ryktats till en rad storklubbar runt om i Europa. De senaste uppgifterna pekar dock på att han förblir en del av nerazzurri och förhoppningsvis får han återta den plats i startelvan han onekligen förtjänar.
  I samma liga, som har roffat åt sig allt fler slovaker under de senaste åren, har Juraj Kucka haft en desto bättre säsong. I sitt Parma har 33-åringen trots sina skadebekymmer varit en ledande pjäs i såväl defensiven som i spelet framåt. I Marek Hamšíks frånvaro har förbundskapten Hapal dessutom utsett Kucka till lagkapten under de nästkommande två fighterna i Nations League.

Ser vi till fredagskvällens motstånd i den slovakiska huvustaden kan inte heller Tjeckien mönstra sitt absoluta topplag. Under veckan kom uppgifter om att en massör testats positivt för covid-19 - och sedermera stod det också klart att nyckelspelarna Patrik Schick och Tomáš Soucek samt Lukáš Masopust och målvakten Ondrej Kolár inte reser med laget då de har satts i karantän. Men att slovakerna skulle lägga om sin taktik efter de tjeckiska tappen är inget som finns på tapeten, enligt Hapal.
– Självklart är det duktiga spelare, men jag är övertygad om att de kommer att ersättas med andra av stor kvalitet. Vi kommer inte att ändra vår taktik utefter vilka spelare de saknar eller inte, utan vi har ställt in oss på en strategi och det är den vi ska utgå ifrån, kommenterade förbundskaptenen under torsdagens presskonferens.
Slovakernas senaste tester, som kom under torsdagen, visade att samtliga i truppen samt ledarstaben testats negativt för coronaviruset. Att spelare som Hamšík inte figurerar i septembertruppen är av rena karantänskäl. Klubbar har tillåtits att inte släppa sina spelare på landslagsspel, då det i många länder fortsatt råder en två-veckors-karantän vid hemkomst. Hapal har dock uttryckt att mittfältsgeneralen kommer att finnas med under nästa landslagssamling, om inget oväntat sker.

De två stora antagonisterna som tidigare varit enade, möttes även i fjolårets Nations League-gruppspel. Tjeckien vann dem bägge med uddamålet och målskytt i båda mötena blev just unge Patrick Schick. Nu är det två sargade landslag som ställs mot varandra, i en utebliven elektrisk inramning och på en mark där blytung historia vilar. Viktiga poäng står dock på spel alltjämt - och för Slovakien samt Pavel Hapals del hade tre poäng varit en perfekt start på höstsejouren där ett livsviktigt EM-playoff väntar runt hörnet.

Målvakter:

  • Marek Rodák (FC Fulham)
  • Dominik Greif (Slovan Bratislava)
  • Dušan Kuciak (Lechia Gdansk)
Försvarare:
  • Peter Pekarík (Hertha Berlin)
  • Lubomír Šatka (Lech Poznan)
  • Martin Koscelník (Slovan Liberec) - debutant
  • Lukáš Štetina (Sparta Prag)
  • Milan Škriniar (Inter)
  • Martin Valjent (RCD Mallorca)
  • Norbert Gyömbér (Perugia)
  • Branislav Ninaj (Fortuna Sittard)
  • Dávid Hancko (Sparta Prag) **
Mittfältare:
  • Stanislav Lobotka (SSC Napoli)
  • Patrik Hrošovský (KRC Genk)
  • Juraj Kucka (Parma)
  • Ondrej Duda (Hertha Berlin)
  • Matúš Bero (Vitesse Arnhem)
  • Erik Sabo (Fatih Karagümrük)
  • Lukáš Haraslín (US Sassuolo)
  • Jaroslav Mihalík (Lechia Gdansk)
Anfallare:
  • Michal Duriš (Omonia Nicosia)
  • Róbert Boženík (Feyenoord)
  • Ivan Schranz (FK Jablonec) - debutant
  • Adam Zrelák (1. FC Nürnberg)*
Potentiell startelva:
Rodák – Koscelník, Škriniar, Valjent, Pekarík – Lobotka, Kucka (C) – Bero, Duda, Haraslín – Boženík

* Tillgänglig mot Tjeckien men inte mot Israel. Landet rödlistat av Tyskland och kräver karantän vid hemkomst.
** Skadad

Tidigare ordinarie som saknas:
Marek Hamšík, karantänskäl
Ján Greguš, karantänskäl
Albert Rusnák, karantänskäl
Róbert Mak, karantänskäl
Martin Dúbravka, skadad
László Bénes, skadad

SLOVAKIEN – TJECKIEN
Nations League, liga B, Grupp 2
Datum: 3 september 2020, 20:45
Plats: Tehelné Pole, Bratislava
Domare: Andris Treimanis, LAT
TV - Sverige: C More, start 20:40
TV - Slovakien: C More, start 20:20


Veríme.
Slovensko do toho!


Samlingssida för Slovakiens grupp i UEFA Nations League finner du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-09-03 22:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM