Kval till VM 2022: Slovakien i "slavgruppen"

Kval till VM 2022: Slovakien i "slavgruppen"

Innan den efterlängtade EM-festen drar igång nästa ska även kvalet till VM 2022 i Qatar inledas. På måndagskvällen lottades grupperna i Zürich och för slovakernas sådan del blev den utgången tuff - och slavisk.

Knappt en månad efter att EM 2020 fått sina sista lag lottades grupperna till nästkommande världsmästerskap. Det kontroversiella VM-slutspelet i Qatar ska gå av stapeln i november/december 2022 och det europeiska kvalspelet drar igång redan tidigt i vår - innan sommarens EM-fest. På måndagen stod kvalgrupperna klara och för slovakisk del har man hamnat med flera bekanta motståndare.

Segrarna mot Irland och Nordirland samt avancemanget till EM gav Slovakien en plats i den andra seedingpotten tillsammans med lag som Polen, Schweiz, Wales och Sverige. Trots det åkte Štefan Tarkovics mannar på en tuff grupp, från vilken ett lag avancerar direkt till mästerskapet på den arabaiska halvön medan tvåan får en extrachans via playoff. Dessutom har grupp H blivit kvalets överlägset mest slaviska sådana, med fyra av sex lag från antingen Balkan, central- eller östeuropa.
   Från första potten lottades återigen Kroatien som slovakerna som bekant mötte i föregående kval. 2018 års vicevärldsmästare kammade hem gruppen framför tvåan Wales samt Slovakien på tredjeplatsen - men var samtidigt under perioder inte helt solida och övertygande. Mot, vad som då var Pavel Hapals, mannar vann man dock med behagliga 4-0 i Trnava och sedemera 3-1 i Rijeka i en betydligt jämnare match där Róbert Boženík satte sokoli i ledningen i den första halvleken.

Ur pott nummer tre lottades det högst rankade laget Ryssland. Med ryssarna har Slovakien stor erfarenhet sedan självständigheten - den mest färska från EM i Frankrike 2016. På Stade Pierre-Mauroy i Lille fixade Vladimír Weiss och Marek Hamšík vad som blev slovakernas enda seger i gruppspelet, men som också lade grunden till avancemanget från det samma när man blev mästerskapets bästa trea. Matchen slutade 2-1 efter en sen reducering från Denis Glushakov.
  Tittar vi längre bak i historien hittar vi totalt nio fighter lagen emellan. Och siffrorna? De är så jämna de kan bli. Manskapen har tre segrar vardera, lika många matcher har slutat oavgjort samtidigt som målskillnaden står på 8-8.

Från den fjärde potten lottades på måndagskvällen nationen som återigen kommer förvirra en hel mediavärld. Slovenien är en återkommande motståndare i slovakernas kvalspel och har gått och blivit en svår nöt att knäcka, trots att det historiskt sett har varit jämnt resultatmässigt. I det lyckade kvalet till VM 2010, där slovakerna säkrade förstaplatsen framför just Slovenien, Polen, Tjeckien, Nordirland och San Marino, blev det förlust i bägge mötena mot slovenerna - vilket också var Vladimír Weiss (den äldre) två enda förluster. I kvalet till VM 2018 var senast lagen drabbade samman, då var det dock slovakerna som segrade rättvist med 1-0 efter ett mål av den numera landslagspensionerade anfallaren Adam Nemec i slutminuterna.

Ur de två sista pottarna bröts slavlagstrenden när två önationer lottades fram. Cypern respektive Malta är de två klart svagaste lagen i gruppen, men samtidigt också bland de bästa i sin respektive seedingpott. De sistnämnda har slovakerna mött totalt åtta gånger och samtliga förutom en har slutat i slovakiskt segerjubel. Mot kärlekens ö har det blivit tre segrar och en spektakulär förlust genom åren. 

Matchordningen är i skrivande stund ännu inte fastställd. Däremot står det klart att kvalspelet drar igång den 24:e eller 25:e mars 2021 och sträcker sig till mitten av november. Playoff-spelet, slovakernas mest överkomliga mål, avgörs i mars 2022.

Vad tycker du om gruppen?

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-12-08 10:45:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM