Tung europaafton för slovaklagen - bara DAC vidare i EL

Tung europaafton för slovaklagen - bara DAC vidare i EL

Žilina och Ružomberok fick båda kapitulera redan i den första rundan i Europa League-kvalet. DAC Dunajská Streda fick däremot segerjubla på Island, vilket innebär att av de tre slovakiska lagen i Europa League - som samtliga spelade på bortaplan - återstår nu bara ett i turneringen.

Efter två veckor med fullt fokus på Slovan Bratislava och skandalen kring det uteblivna mötet på Färöarna skiftade fokuset till resterande slovakiska lag under torsdagskvällen. MŠK Žilina, MFK Ružomberok och DAC Dunjaská Streda klev samtliga in i den första kvalomgången i Europa League, men det var endast ett manskap som orkade stå pall. 

Žilina
Efter turbulenta månader med likvidationsprocesser fram och tillbaka, såg Žilina äntligen fram emot ett nytt äventyr ute i Europa. Till Oswestry, precis vid den engelsk-/walesiska gränsen, skickades vad som mest liknande ett juniorlag för att ta sig an The New Saints. Föga överraskande var det de walesiska helgonen som tog tag i taktpinnen, men de slovakiska gästerna fick in en kvittering på straff innan fulltid. Väl i efterföljande förlängning drog dock walesarna ifrån och vann till slut med 3-1, vilket var ett såväl rättvist som väntat resultat.
   Žilina har nämligen under pandemin frigjort stora delar av seniortruppen - så även till torsdagens kamp - vilket var tydligt. Äldst hos de slovakiska gästerna var Jakub Paur (28). Därefter Ján Minárik och Kristián Vallo, som båda endast är 23 fyllda. Det var inte någon vidare europaerfarenhet šošoni hade skickat till de brittiska öarna, där laget föll och därmed fick ett kort europaäventyr för den här gången.

Ružomberok
På förhand var det MFK Ružomberok som hade fått klart tuffast motstånd av den slovakiska Europa League-trion. I den schweiziska lyxstaden Genève gästade "rosorna" Servette FC - fyra i den inhemska ligan under den gångna säsongen - men bortalaget fick redan efter ett par minuter en gyllene chans genom Matej Kochan att chocka sitt motstånd. Men varken då eller senare i drabbningen fick den slovakiska fjolårsfemman, som dock höll tätt i den första halvleken, in någon boll i motståndarnas nät. Istället vann schweizarna med klara 3-0 och avancerade vidare till den andra kvalrundan.

Dunjaská Streda
DAC har under inledningen av Fortuna Liga tuffat på - och det rejält. Fyra segrar av fyra möjliga, 16 gjorda mål och endast två insläppta. Den fina formen tog laget med sig till Island där man gästade FH Hafnarfjördur. Slovakerna var det mer spelförande laget under stora delar av matchen och fick också in en boll i vardera halvlek. Kroaten Andrija Balic tryckte in 1-0 efter dryga 20 minuter och spiken i kistan satte Eric Ramírez när han skickade in en retur till 2-0 för bortalaget.
   DAC ser ut att bli det starkaste slovakiska laget i Europakvalet, tillsammans med ev. Slovan vars överklagan fortfarande ligger hos idrottens skiljedomstol CAS.

Lottning av nästa omgång i Europa League-kvalet sker den 31:a augusti.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2020-08-28 18:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM