Tyskland - Slovakien
3 - 0

Tyska maskinen för mäktig för Slovakien
Slovakiskt uttåg ur EM 2016

Mästerskapsäventyret är över för slovakisk del. Detta efter en svag första halvlek där den tyska maskinen dominerade och gick upp i en 2-0-ledning innan pausvilan.

De slovakiska fotbollsherrarnas äventyr i EM 2016 är över. I Lille blev den regerande världsmästaren Tyskland för mäktig och gick segrande ur striden med komfortabla 3-0.

Precis som väntat var det den tyska maskinen som tog tag i taktpinnen från start. Bollinnehavet dominerade man och det blev ofta farligt när man kom till anfall mot det uppbrutna slovakernas försvar. Skadan på Tomáš Hubocan märktes nämligen tydligt, då Norbert Gyömber, som vanligtvis spelar på det defensiva mittfältet, inte riktigt trivdes i sin roll på vänsterkanten, vilket skapade oro i hela backlinjen.

Slovakerna skulle få en kalldusch redan efter åtta minuter. På en hörna från höger nådde bollen till slut Jerome Boateng, som på ett vackert sätt dunkade in 1-0 längst gräset bakom Matúš Kozácik. Det blåklädda försvaret blev för stillastående och bolltittande, när tyskarnas stjärna fick ladda från distans.
  Baklängesmålet var på ett vis viktigt för slovakerna. Man behövde nu definitivt gå framåt och skapa något själva, vilket man ett flertal gånger hade goda tendenser till. När det kom till de avgörande passningsögonblicken slarvade man dock oftast bort bollen, där framför allt Juraj Kucka hade en mindre bra dag på jobbet. Snea passningar, dåliga mottagningar och ett allmänt ganska lojt spel från Milan-mittfältaren, som var på en något ovan position på högerkanten.

Märklig tysk straff räddades
Den polske domaren Szymon Marciniak blåste i matchens 14:e minut för straff. Martin Škrtel varnades för att ha "puttat" Mario Gomez som föll väldigt lätt och Mesut Özil hade chansen att kunna utöka den tyska ledningen från elvameterspunkten. Rättvisa skulle dock skippas då Matúš Kozácik läste Arsenal-stjärnans försök och räddade.
  Straffräddningen gav slovakerna en gnutta energi och självförtroende. Även om det inte skapades en myriad av målchanser från det slovakiska anfallet, var man betydligt mer offensiva än i mötet mot England. Lagets klart farligaste läge kom strax innan pausvila. Ett snabbt och vackert anfall ledde till att Peter Pekarík måttade med ett inlägg från högerkanten, som prickade huvudet på Juraj Kucka. Tyska Manuel Neuer visade dock varför han är en av världens bästa målvakter, då han vid krysset stötte bort bollen till en hörna. Denna målchans visade sig bli helt avgörande för hela matchen.
 Repre hade en bra period med en hel del anfallsvilja, men istället för en kvittering skulle tyskarna utöka. Julian Draxler förnedrade Juraj Kucka strax utanför straffområdet med en fin men enkel fint, innan han snyggt serverade Mario Gomez som från nära håll tryckte in 2-0.

Mario Gomez gick från sina 86 kg till 10...

... men efterföljande straff räddade Matúš Kozácik

Offensivt Slovakien i andra
Mario Gomez mål i slutminuterna av halvleken var, för att använda en klyscha, psykologiskt viktigt för tyskarna. Att ligga under med två mål mot världens bästa fotbollsnation är svårt att vända, men i den andra halvleken skulle slovakerna gå ut för fullt. Redan efter bara några minuter skapade man återigen ett jätteläge - och återigen var det Juraj Kucka som avslutade. Marek Hamšík fick bollen i straffområdet efter ett inlägg, varpå han hittade fram till en framrusande Kuco. Skottet var hårt men rakt på Neuer, som räddade enkelt.
 Det offensiva spelet fortsatte och det kändes inte som en omöjlighet om en reducering skulle komma. Nästa farliga läge kom på en frispark från bra avstånd, en frispark som tog i muren och gick - konstigt nog - till en tysk inspark.
Men precis som i den första halvleken skulle istället Tyskland hitta nät i den slovakiska "pressen". Efter en hörna från höger lämnades Julian Draxler helt fri och dunkar in 3-0 bakom Matúš Kozácik. Ett oerhört svagt försvarsarbete som straffade sig och nu var hoppet om en ny sensationsskräll så gott som borta.

Det blåklädda Slovakien fortsatte dock med sitt offensiva spel och där var man inte helt ofarliga. Tyskarna drog på sig gula kort och frisparkar, som dessvärre inte utnyttjades av Ján Kozáks manskap. Efter 3-0-målet valde förbundskaptenen att byta ut Michal Duriš mot veteranen Stanislav Šesták som därmed gjorde sin sista landskamp i den slovakiska dressen.

Det märktes tydligt att Slovakien var bättre när man spelade en mer offensiv fotboll, i jämförelse med den mer defensiva. Tyskarna blev mer eller mindre chockade av slovakernas plötsliga framfart, men hade trots allt relativt bra kontroll på matchen och fick den dit de ville.
  Slutligen tog den slovakiska offensiven slut. Återstående kvart var en enda lång väntan på slutsignalen. När Kornel Saláta kom in i slutminuterna hade samtliga slovakiska spelare fått minuter i mästerskapet, där endast reservmålvakterna, Ján Mucha och Ján Novota blev utan.

Den tyska maskinen blev för mäktig för slovakerna, som dock i den andra halvleken hade varit värda att få in ett mål. Matúš Kozácik såg samtidigt till att den tyska ledningen inte rann iväg, bland annat med sin straffräddning och sitt fina ingripande på stopptid i andra halvlek.

Mästerskapet är därmed slut för Slovakien. Storfavoriten Tyskland kommer att ställas mot vinnaren av Spanien och Italien i en av kvartsfinalerna.

(En längre text om Slovakiens mästerskap kommer vid ett senare tillfälle)

Slovakisk samlingssida (matchinfo etc) för EM 2016 hittar du här.