Rysslands-bloggen: Usla domarinsatser i fokus efter ännu en kontroversiell helg

Efter att Anzji vunnit toppmötet mot Spartak Moskva med 2-1 stod Spartakspelarna mer eller mindre i kö hos journalisterna för att få kritisera domaren, Eduard Malji. Anzji vände matchen efter att Spartak fått Kirill Kombarov utvisad efter två gula kort, varav det andra kändes väldigt hårt. Segermålet kom på stopptid efter ännu en tveksamt dömd frispark och en hårt pressad Unai Emery valde att lägga all skuld på domaren efter matchen. 
- Vi gjorde vad vi kunde. Både med elva och tio man på planen, men idag ville domaren inte att vi skulle få något med oss, sa spanjoren efter matchen. Spartaks sportchef, Valerij Karpin, är aldrig sen med att kritisera domarna och sa efter matchen att han ska tala med fotbollsförbundets ordförande för att få honom att agera mot domaren, Malji, samt domarbasen, Roberto Rosetti. 

Just Rosetti uttalade sig här om veckan kring domarstandarden i landet och sa till landets tidningar att det bara finns två domare av hög klass i Ryssland. Rosettis uppdrag är att utveckla domarstandarden, men känslan är att det blivit sämre sedan italienaren tillträdde i början av 2010. Tillsättningen av Eduard Malji till lördagens match kan och ska ifrågasättas då Malji är en av domarna i landet som har en förkärlek till att vifta med gula och röda kort. På sina åtta matcher i högsta ligan den här säsongen har han hittat 53 gula och fem röda kort, vilket egentligen inte speglar matchbilden i någon utav matcherna. 
Den tjeckiske mittbacken, Marek Suchy, var besviken efter matchen och menade att det är lönlöst för spelarna att ens prata med domarna. - Det finns ingen vits, för de lyssnar ändå inte. Idag var han en katastrof och det är tyvärr inte första gången det händer i den här ligan. Domarna håller en otroligt låg standard, säger Suchy till sports.ru. 
Dmitrij Kombarov, som fick se sin tvillingbror visas ut, gick ännu längre i sin kritik efter matchen. Speciellt angående situationen som gav Anzji frisparken som ledde till 2-1. - Det var uppenbart att domaren gjorde vad han kunde för att de skulle vinna. När han blåste i slutet var jag säker på att han skulle varna Traoré för filmning, men han visade än en gång att hans huvuduppgift var att se till att Spartak skulle förlora. 

Senare under lördagen var det dags igen. Den här gången i Sankt Petersburg när Zenit i matchen mot Kuban fick en högst tveksam straff som i slutändan gav dem segern. Den här gången kunde huvuddomaren, Sergej Karasev, åtminstone hävda att bollen träffade armen, vilket den gjorde, men det är nog säkert att säga att en majoritet av domarna i världen inte hade blåst straff. Kubans ordförande gratulerade efteråt sitt lag till en perfekt genomförd match som man "tyvärr inte kunde få något ifrån p.g.a domaren". Spartak Moskva legendaren, Jegor Titov, rasade även han efteråt och menade att Zenit och Anzji får domslut med sig p.g.a. att de är landets rikaste klubbar. 

Bland experter i Ryssland går diskussionen varm efter helgen och många menar att domarna stått still i sin utveckling medans allt runt omkring har gått framåt. Roberto Rosetti har kritiserats för att enbart lyfta en hög lön, men han försvaras av andra domare i ligan som anser att italienaren måste få tid och att en förändring inte går över en natt. 
Personligen tycker jag inte att domarna i Ryssland är sämre än någon annanstans. Det stora problemet är att det är en för ojämn nivå. Vissa av dem springer i princip runt med det gula kortet i luften i 90 minuter och det är inte alls ovanligt att se åtta gula kort i en relativt snäll match. Att topplagen skulle få fördelar är däremot inget jag själv köper, åtminstone inte mer i Ryssland än i andra länder. Det finns nog inte något topplag i de europeiska ligorna som inte vinner en eller två matcher per säsong efter att domaren blåst en tveksam straff åt dem på hemmaplan, den risken kommer alltid finnas när man spenderar majoriteten av matchen i motståndarnas straffområde.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-10-22 10:19:43
Author

Fler artiklar om Ryssland