Viktoria Plzen klart för sextondelsfinal i Europa League!

Viktoria Plzen blev ikväll historiskt, när man för tredje året i rad tog sig till sextondelsfinal i Europa League, en fantastisk bedrift. En dramatisk vändning mot CSKA Moskva innebär att Plzens Europaäventyr återigen kommer fortsätta under vårsäsongen. Plzen besegrade CSKA Moskva hemma med 2-1.

Viktoria Plzen tog ikväll chansen och slutar trea i grupp D. Inför Champions League-gruppspelets sista omgång, var seger hemma mot CSKA Moskva ett måste. Men det såg mörkt ut för Plzen när nigerianen Ahmed Musa nickade in 1-0 för CSKA i den 65:e minuten. Bara två minuter senare skulle dock CSKA bli decimerat till tio man, då den ryske landslagsmannen Alan Dzagojev såg rött efter att ha sparkat ner Václav Procházka.

Med kvarten kvar av matchen nickade Daniel Kolár in kvitteringen efter en hörnvariant. Det skulle sen bli väldigt dramatiskt i matchens slutskede när Plzen tryckte på för ett segermål. I matchens 90:e minut kom det så viktiga målet för Plzen. Inhopparen Tomáš Wágner blev stor matchhjälte när han behärskat tog ner en långboll och helt fri med målvakten dunkade in bollen i mål. 2-1 till Viktoria Plzen! Hela Doosan Arena exploderade i ett enda stort glädjerus.

Fler mål blev det inte och segern innebar att Viktoria Plzen hamnar på samma poäng som CSKA Moskva i grupp D. Båda lagen tog endast tre poäng, men reglerna om inbördes möten gör att Plzen tar sig vidare. I mitt tycke är Plzen väl värda att gå vidare också. Laget har haft oflyt i flera av matcherna och förtjänade att skrapa ihop fler poäng än tre. De kan dock ändå vara stolta över att knipa tredje platsen i en otroligt svår grupp. Manchester City och Bayern München har varit enastående bra och Plzen var ändå nära att ta poäng från båda dessa. Att ta sig till sextondelsfinal i Europa League tre år i rad, är dessutom en historisk bedrift. Ingen tjeckisk klubb har tidigare lyckats med detta.

Detta var Pavel Vrbas sista match som tränare för Viktoria Plzen. Vrba är idag Tjeckiens förbundskapten. Han skrev nyligen på ett fyra år långt kontrakt för det tjeckiska landslaget