2018-11-16 20:45

Slovakien - Ukraina

Vinna eller försvinna - ska Hapal frälsa Slovakien?

Vinna eller försvinna - ska Hapal frälsa Slovakien?

Pavel Hapal gör sin första landskamp som förbundskapten för det slovakiska herrlandslaget - och det med kniven mot strupen direkt. Slovakien måste plocka full pott i de återstående två matcherna mot Ukraina respektive Tjeckien, för att inte degraderas ner till liga C i UEFA Nations League.

Den värsta stormen har lagt sig och sedan några veckor tillbaka har man kunnat blicka framåt. Nattklubbsäventyr och avgående förbundskaptener är numera historia och det slovakiska landslaget verkar vara mer laddat än någonsin under årets sista landslagssamling.

Vid rodret för det slovakiska laget är numera nämligen Pavel Hapal. Tjecken ledde U21-landslaget till stora framgångar och blev snabbt en favorit när Ján Kozák klev av och en ny tränare skulle presenteras. Det mer eller mindre första 49-åringen gjorde var att plocka in Miroslav Stoch, som inte spelat landslagsfotboll på över två år, och som har tagit tjeckiska Fortuna Liga med storm. 

Men förbundskapten Hapal kommer knappast in för att i god tid bygga upp ett lag. Tvärtom. Läget är något otacksamt för den nye tränaren, då Slovakien kliver in i den tredje UEFA Nations League-omgången på fredagskvällen med kniven mot strupen. Efter att ha förlorat de två inledande fighterna måste repre nu plocka full pott för att inte degraderas ner till liga C och få ett sämre utgångsläge inför det kommande EM-kvalet.

Matcherna mot Ukraina och Tjeckien var dock otroligt jämna. Båda drabbningarna kunde ha slutat i segrar för slovakerna, som förutom en blek halvlek mot tjeckerna, knappast var sämre än sitt motstånd. Nu vilar dock istället en kolossal press över laget, vars nya förbundskapten säkerligen har ingjutit hopp och ny energi till de två kommande drabbningarna. Pavel Hapal förespråkar ett mer offensivt, fartfyllt och rörligt spel, vilket kommer att passa toppspelarna Marek Hamšík, Ondrej Duda, Stanislav Lobotka, Miroslav Stoch m.fl som handen i handsken - och tränaren har påtalat att det kommer att göras ändringar i startelvan. Några allt för drastiska lär det dock inte bli, men bland annat vill tjecken utnyttja kreatörerna Hamšík och Duda genom att placera båda på det centrala innermittfältet.

Potentiell elva:
Dúbravka – Pekarík, Škrtel (C), Škriniar, Hubocan – Lobotka – Stoch, Hamšík, Duda, Weiss – Bero

Fredagsaftonens motstånd Ukraina har redan säkrat gruppsegern när laget anländer till Trnava. Andrij Sjevtjenkos manskap övertygade och vann samtliga matcher med uddamålet-men kommer trots det faktumet att avancemanget redan är klart, definitivt gå för att plocka hem full pott i den nyfödda turneringen. Slovakerna har haft jämna och bra matcher med Ukraina - och med Pavel Hapals tillträdde och "ny tränare"-tur har nog slovakerna ett fint utgångsläge på förhand trots den enorma pressen som vilar på lagets axlar.
   En seger är ett måste och frågan är nu om den nye förbundskaptenen har kommit för att frälsa det slovakiska landslaget - eller om sokoli faller än djupare ner i svackan.

Veríme.
Slovensko do toho!


UEFA Nations League
SLOVAKIEN – Tjeckien
Datum: Fredagen 16 november 2018, 20:45
Plats: Štadión Antona Malatinského, Trnava
Domare: Nikola Dabanovic, MNE
TV - Sverige: C More Play, start 20:45
TV - Slovakien: RTVS 1, start 20:25


– Samlingssida för Nations League hittar du här.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2018-11-15 23:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM