Al Bayt Stadium, 2022-11-23 11:00

Marocko - Kroatien

VM premiär: Marocko v Kroatien

VM premiär: Marocko v Kroatien

Vicevärldsmästarna kliver ut på Al Bayt stadion klockan 11:00

Fyra år har gått sedan vi drömde en sommar i Ryssland. Landslaget tog ett silver och lämnade bakom sig oförglömlig tid som kommer sitta inristat i våra minnen resten av livet. 

Redan nu längtar man otåligt som ett nyfiket litet barn efter nästa generation, som ska ta det sista steget mot guldet. Marcelo Brozovic uttalade sig här om dagen:

”I Ryssland tog vi silver, den här gången går vi ett steg längre” 

Låt oss starta resan mot finalen mot Marocko. Även om detta VM på alla sätt och vis, känns fel… 

Marocko
Det är ett av Afrikas nordligaste länder. Med över 33 miljoner invånare, är Marocko 39:e landet i världen efter folkmängd. 

När det kommer på tal om marockansk fotboll, så är man det första landslaget från Afrika att ha vunnit en grupp under ett VM, och detta hände så sent som 1986. 

Fotbolls romantiker finns det gott om, men en är Mustapha Hadji, honom glömmer man aldrig. Anfallaren hade rik fotbollskarriär i franska fotbollsklubben Nancy på 90-talet. För mig blev namnet känt först efter att Hadji gjorde imponerande insatser i VM 1998. Samma år blev spelaren utsedd till årets spelare i Afrika.

 



Idag har Marockos landslag flertal lirare som har talang att överträffa Hadji. Förutom Hakimi, första namnet jag tänker på är Hakim Ziyech, som spelar för Chelsea. Anfallaren har kanske inte fått mycket speltid sedan han anlände till London klubben, men det är en spelare som kommer sätta kroatiska försvaret på prov. 

Marockos form är positiv trots den turbulenta tiden med förbundskaptenen Vahid Halihodzic, som avgick strax efter att landslaget blev spelklara för VM.

Med 5-2-0 på sju senaste matcher, ska vi visa respekt och tänka på gårdagens matcher, där bl.a Argentina åkte på stryk, samt danskarna som fick med sig endast en poäng mot Tunisien. 

Kroatien
Det andas eufori och den positiva stämningen går nästan att röra vid. Spelarnas kroppsspråk talar om en lugn storm som komma skall.

Förbundskaptenen Zlatko Dalic är tillräckligt självsäker, till en gräns att han har nästan inga tvivel kring startelvan. Om det finns några tvivel, då pratar vi om mittbackspositionen Lovren eller Sutalo och ytterhöger som kommer göra sällskap till Kramaric och Perisic.

Nikola Vlasic är ett alternativ som högerytter, men anser att vi har bättre val på den positionen som Mislav Orsic och Lovro Majer. Helst det sistnämnda alternativet från Rennes.

Startelvan 4-3-3
Livakovic - Juranovic HB, Sosa VB, Lovren MB, Gvardiol MB - Brozovic DM, Modric CM, Kovacic CM - Perisic VY, Kramaric FW, Majer HY

Förväntad matchbild
Räkna med ett enormt stöd på läktarna till Marocko! Det är dock något som inte borde spela större roll, eftersom kvalitén är på Kroatiens sida. Jag tippar att Vatreni utnyttjar sitt starkaste vapen tidigt, vilket är centralmittfältet. Förutom centrala spelmotorer, så är vänsterflanken det vassaste hotet som vi kommer se mycket ut av under matchen. Premiärmatcher är ut av stor vikt, det nämnde vi i gårdagens inlägg. Schackrutigt har avancerat vidare från gruppspel i tre raka mästerskap: EM 2016, VM 2018 och EM 2020. Det är en utvecklings kurva som nu sitter i ryggmärgen och jag tvivlar inte på Modric och kompaniet.
 

Tid: 11:00
Domare: Rapallini (Argentina)
Tips: 2-0 (Modric, Kramaric)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-11-23 06:26:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!