VM-truppen presenterad: Flera jokrar, överraskningar och uppseendeväckande petningar
Louis van Gaal har gjort sina val.

VM-truppen presenterad: Flera jokrar, överraskningar och uppseendeväckande petningar

Louis van Gaal presenterade idag Hollands trupp till VM i Qatar. Den innehöll flera överraskningar både vad gäller vilka som kom med och inte kom med.

Truppen hade börjat läcka ut redn under förmiddagen, innan den officiellt presenterades i en video där förbundskapten Louis van Gaal läste upp den, namn för namn. Följande 26 spelare åker till Qatar för Oranjes räkning:

Målvakter

Justin Bijlow, Feyenoord, 6 landskamper/0 mål
Remko Pasveer, Ajax, 2/0
Andries Noppert, Heerenveen, 0/0

Försvarare

Denzel Dumfries, Inter, 37/5
Jeremie Frimpong, Bayer Leverkusen, 0/0
Jurriën Timber, Ajax, 10/0
Stefan de Vrij, Inter, 59/3
Virgil van Dijk, Liverpool, 49/6
Matthijs de Ligt, Bayern München, 38/2
Nathan Aké, Manchester City, 29/3
Daley Blind, Ajax, 94/2
Tyrell Malacia, Manchester United, 6/0

Mittfältare

Marten de Roon, Atalanta, 30/0
Frenkie de Jong, FC Barcelona, 45/1
Steven Berghuis, Ajax, 39/2
Davy Klaassen, Ajax, 35/9
Kenneth Taylor, Ajax, 2/0
Teun Koopmeiners, Atalanta, 10/1
Xavi Simons, PSV, 0/0

Anfallare

Memphis Depay, FC Barcelona, 81/42
Cody Gakpo, PSV, 9/3
Noa Lang, Club Brügge, 5/1
Steven Bergwijn, Ajax, 24/7
Luuk de Jong, PSV, 38/8
Vincent Janssen, Royal Antwerp, 20/7
Wout Weghorst, Besiktas, 15/3

Det var stor konkurrens om platserna med många aktuella spelare. Ingen i truppen kan sägas vara en direkt överraskning, snarare ligger det överraskande i vissa som valdes bort till förmån för andra. De mest uppseendeväckande bortfallen är Mark Flekken, Jasper Cillessen, Sven Botman, Ryan Gravenberch, Guus Til, Arnaut Danjuma, Donyell Malen och Brian Brobbey.

På målvaktssidan är det noterbart att både Cillessen och Flekken lämnats utanför. Cillessen med sina 63 landskamper den mest rutinerade målvakten. Han återvände hem till NEC i sommar i hopp om att spela sig tillbaka in i landslagstruppen, men trots bra spel räckte det inte. Louis van Gaal, som gjorde Cillessen till nummer 1 i VM 2014, sa själv att han hade tårar i ögonen när han ringde Cillessen med beskedet. Men att Flekken inte är med är nästan mer överraskande, Freiburg-målvakten vekrade blivit lite av en van Gaal-favorit över senaste året. Heerenveens Andries Noppert har varit i bra form hela hösten och det har varit mycket snack om att han borde tas ut, överraskningen är kanske snarare att Justin Bijlow, som petats ur en del trupper av van Gaal innan, kom med.

På backsidan är konkurrensen som starkats vilket förklarar varför Newcastles Sven Botman, eller Wolfsburgs Micky van de Ven eller Ajax Devyne Rensch, inte fick plats. van Dijk, de Vrij och de Ligt är huvudnamnen för mittbacksplatserna. Denzel Dumfries och Jeremie Frimpong, som många velat se i truppen ett tag nu, högerbacksalternativ där även mittbacken Jurriën Timber kan spela. Tyrell Malacia är truppens enda renodlade vänsterback men Daley Blind och Nathan Aké kan också spela där.

Gällande mittfältet är Davy Klaassens närvaro kanske lite överraskande för en del, Klaassen har varit in och ut ur Ajax startelva under hösten men främst en inhoppare. Han är dock en van Gaal-favorit med sin spelstil, och hans målsnitt i landslaget, som höjts under van Gaal, säger också något. I övrigt noterbart att Ryan Gravenberch tappat sin plats till kompisen Kenneth Taylor sen han gick till Bayern München. Gravenberch har haft ont om speltid där medan Taylor tagit hans plats i Ajax, och landslaget. I övrigt lär PSV-duon Guus Til och Joey Veerman vara besvikna över att lämnas utanför. Lagkamraten Xavi Simons, som glänst i Eredivisie hela hösten, kom förstås med och är en uppenbar jokerkandidat, någon som kan få ett större genombrott under turneringen.

Det är kanske i anfallet de mest kontroversiella uttagningarna skett. Att Donyell Malen, som haft en tung höst i Borussia Dortmund, inte togs ut är inte så överraskande, men många hade hoppats se Ajax unge center Brian Brobbey i truppen före Vincent Janssen eller Wout Weghorst. Ögonbryn höjdes också över att Noa Lang, som knappt hunnit spela i höst på grund av skada, kom med men inte Arnaut Danjuma. Memphis Depay dras också med skadeproblem och van Gaal har redan deklarerat att han kommer missa premiären mot Senegal.

Uttagningen ger van Gaal flexibilitet mellan olika uppställningar, men vi kan nog räkna med att det blir en 3-5-2 till att börja med, men det kan lätt gå över i 3-4-3, eller 4-3-3.

Holland möter Sengal i första matchen 21 november, sedan Ecuador 25 november och Qatar 29 november i ett VM som Qatar köpt till sig och 6500 migrantarbetare dött för bara mellan 2010 och 2020 enligt en rapport från The Guardian.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-11-11 17:28:14
Author

Fler artiklar om Holland