Djurgårdens kritik mot förbundet: ”Gör allt för att släta över”
Djurgården är en av två elitklubbar i svensk fotboll som ställer sig emot ett svenskt deltagande i Qatar-VM. Ordföranden Lars-Erik Sjöberg berättar nu att Djurgården var drivande bakom SEF-protesten och anser att förbundet behöver söka bredare stöd för en bojkott av Qatar-VM. – Man behöver få med sig fler andra länder i den här frågan, säger Sjöberg.
En vecka har gått sedan svenska fotbollförbundet stoppades av sin viktigaste intresseorganisation.
Förbundets planer på att förlägga januariturnén till Qatar väckte stor kritik, och Svensk Elitfotboll – som representerar Sveriges 32 elitklubbar och ska upplåta sina spelare till turnén – markerade genom att motsätta sig beslutet. Dagen efteråt backade förbundet och lät meddela att januariturnén inte kommer att förläggas till Qatar.
– Vi blev överraskade när vi hörde om det första gången att de återigen planerade för ett träningsläger i Qatar. Har de (förbundet, reds anm) missat diskussionen och opinionen i denna fråga? Jag såg inte den komma, säger Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg.
– Genom Svensk Elitfotboll gjorde vi vår röst tydlig när frågan om januariturnén kom upp. Jag vill tro att Djurgården Fotbolls tydliga ställningstagandet har bidragit till SEF:s ställningstagande och därmed påverkan på förbundets beslut att man drog tillbaka träningslägret i Qatar, tillägger han.
Bakgrunden är att Djurgården, liksom Gais, är de två elitklubbar i Sverige som tagit ställning emot att Sverige ska spela VM i Qatar på sina respektive årsmöten. Inför Djurgårdens årsmöte i juni motionerade en medlem om krav på en bojkott av Qatar-VM. Djurgården Fotbolls styrelse tog beslutet att ställa sig bakom motionen och landade i ett ställningstagande som omfattar tre punkter:
• Djurgården Fotboll "uttrycker vårt starka ogillande med att VM i fotboll spelas i Qatar 2022 och att turneringen är så präglad av oegentligheter och missförhållanden att Sverige inte bör delta i VM-turneringen om den spelas i Qatar".
• Djurgården Fotboll "kommunicerar det ovanstående på vår egen hemsida samt i korrespondens till Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) där vi därtill uttrycker behoven av att fortsätta verka för konstruktiva och välbehövliga reformer av den internationella fotbollen".
• Djurgården Fotboll "kommer inte att medverka till att marknadsföra VM i fotboll i Qatar i några av våra kommunikationsplattformar".
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson (vänster) och ordförande Lars-Erik Sjöberg (höger).
Lars-Erik Sjöberg berättar att man kände sig tvungna att ta beslutet då man ansåg att svenska fotbollförbundet inte vågade ta ställning.
– Det var en motion inför vårt årsmöte och den första diskussionen vi hade i styrelsen var om vi skulle svara på motionen eller inte. Ibland får vi in motioner kring frågor som vi inte kan eller vill ta ställning till eftersom det ligger utanför vår beslutanderätt. Här hade vi långa diskussioner och kom sedan fram till beslutet att vi ska svara på motionen. Vi känner att vi har ett moraliskt ansvar i den här frågan. Om inte våra företrädare i svenska fotbollförbundet markerar på ett tydligt sätt så blir det vår skyldighet att göra det. Efter att vi kom fram till att vi skulle svara på motionen blev det ganska lätt, säger han.
– Min egen betraktelse är att Fifa och Uefa och andra internationella idrottsorganisationer har haft väldigt svårt att ”rena” sig själva och vi ser ofta mutskandaler och andra oegentligheter kring dem. Jag förstår att det är svårt att få ihop drygt 200 olika medlemsnationer över hela världen kring vad som är rätt och fel, som till exempel mänskliga rättigheter. En majoritet av länderna i världen är inte ju inte heller demokratier. Då ligger det på oss i Sverige – andra nordiska länder och västliga demokratier – att markera, och här har vi inte sagt ifrån ordentligt.
Du är besviken på att svenska fotbollförbundet inte har tagit tydligare ställning i frågan?
– Vi tycker inte att Sverige har stått upp tillräckligt. Sverige är ju också ett av de länder som har varit flest gånger i Qatar på träningsläger. Jag blir personligen upprörd när man hör siffror om alla tusentals dödsfall i Qatar och att siffran ökar hela tiden. En person från förbundet säger att man ska påverka Qatar, genom att åka dit ner, genomföra träningsläger och ta en dialog med beslutsfattarna i landet. Sen kommer en ny rapport att det är ännu fler som har dött. Det händer ingenting. Den här typen av resonemang att om vi åker till länder med mer eller mindre avskyvärda regimer och är där så påverkar vi dem i mer demokratisk riktning samt att de skulle få mer positiv syn kring mänskliga rättigheter håller inte utan är ett önsketänkande.
– Jag har varit säkert trettio gånger i Ryssland framför allt i mitt jobb under 25 år och min uppfattning är tydlig: det blir inte bättre utan sämre efter varje mästerskap som de arrangerat i Ryssland. Sådana här turneringar påverkar inte de här nationernas syn på vad som tex är demokrati. Vissa länder vill ju arrangera dessa stora mästerskap för att marknadsföra sig själva både internt och externt men länder som tex Ryssland, Kina och nu Qatar har ju ingen ambition att bli mer demokratiska eller acceptera mänskliga rättigheter för det, fortsätter han.
– Samtidigt förstår jag att förbundet har svårt att ta beslut om bojkott av VM i Qatar själva utan att ett antal andra länder gör det också. Qatar skulle aldrig från början fått arrangera fotbolls-VM och nu är det svårt att ändra det beslutet trots att det uppenbart var så mycket felaktigheter och mutor i samband med valet av arrangörsland. Men om det finns tillräckligt många länder i Europa som enar sig med en röst i den här frågan så kanske men kan få till exempel sponsorer att agera. Och då kan det bli som med hockey-VM i våras – att det flyttas från Vitryssland till Lettland. Här tror jag vi supportrar kan ha väldigt stor genomslagskraft om vi engagerar och driver frågan i våra egna länder för att påverka vårt eget nationsförbund och sponsorerna.
Håkan Sjöstrand har motiverat besöken i Qatar med att man för en ”kritisk dialog”, och blandar in tex internationella fackförbund och människorättsorganisationer – hur ser du på det?
– Jag tycker inte att jag har hört från deras sida att ”det är för jäkla dåligt att det har blivit såhär” och att Qatar aldrig skulle ha fått arrangera VM och nu gör man allt för att släta över med sådant resonemang. Samtidigt har vi nu hört det ett antal gånger om deras dialoger med Qatar och motivering varför svenska landslaget skall vara på träningsläger i landet men kan konstatera att inget har blivit bättre i landet kring dessa frågor.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
I en längre intervju med SvenskaFans säger Håkan Sjöstrand att det är ”naivt att tro att VM inte kommer spelas i Qatar” och menar att förbundet nu behöver göra det bästa av situationen. Lars-Erik Sjöberg ser däremot ett potentiell scenario där VM faktiskt skulle kunna ställas in.
– Tyvärr tror jag att VM kommer att spelas i Qatar. Men – man ska också veta att det kan hända saker väldigt fort. Om opinionen från oss gräsrötter blir tillräcklig stark i olika länder och helst även i större fotbollsnationer i Europa så kan vi dra igång en rörelse som gör att sponsorer och andra viktiga beslutsfattare tycker det blir jobbigt. Då skulle det kunna bli en kedjereaktion. Och det finns faktiskt flera länder som har infrastruktur och anläggningar som skulle kunna arrangera ett VM, även i november – som till exempel i USA och Brasilien.
Tror du att ert beslut i styrelsen kan leda till ringar på vattnet inför andra klubbars årsmöten nästa år?
– Definitivt. Jag hoppas att det här kan hjälpa supportrar i andra klubbar som vill påverka och även göra det lättare för andra klubbars styrelser att ta samma beslut som Djurgården. Jag skulle också bli förvånad om den inte dyker upp på flera årsmöten till nästa år. Sen kan man hoppas på att det inte bara sker i Sverige. Det måste ske i flera europeiska länder för att det ska få någon påverkan på att VM ska flyttas.
Ni har varit tydliga kring att Sverige inte borde spela VM i Qatar, och att ni inte kommer att marknadsföra VM i era kanaler. Hur ställer ni i er ett scenario där en av era spelare blir uttagna till VM-slutspelet?
– Det är en svår fråga som vi har diskuterat men där vi inte har tagit något slutligt beslut. Personligen skulle jag tycka det vore väldigt negativt om vi skulle förbjuda en spelare att spela ett VM-slutspel. Det vore inte till gagn för Djurgården eller spelaren i fråga. Vi markerar gärna som den klubb vi är, men det vore väldigt tråkigt att förbjuda en spelare att spela ett VM-slutspel om de får chansen. Men det är en svår fråga.
Hur skulle du vilja se att svenska fotbollförbundet arbetar fram till VM?
– De får ta tillbaka den här frågan (om januariturnén) nu och fundera på varför det blev så här. Jag kan tycka att de måste vara mer tydliga i sin grundåsikt. Vi har en direkt påverkan på SEF som medlem och sedan får SEFs representanter i förbundets styrelse driva frågan framåt. Men Sverige kan inte göra något själva. Jag skulle vilja att man sonderade terrängen i flera andra europeiska länder för att se vad man kan göra. Man behöver få med sig fler andra länder i den här frågan.
* * * * *
Läs även:
• Förbundet backar om januariturné i Qatar
• Krönika: ”Inser förbundet allvaret i frågan?”
• Q&A – Därför är VM i Qatar kontroversiellt