Efter protesten – vad händer nu med Irans landslag?
VM-turneringen första dagar har har handlat om mer än fotboll. Under debutmatchen mot England valde Irans landslag att vara tysta under nationalsången, ett beslut som kan få konsekvenser.
Världsmästerskapet i fotboll har börjat och matchen mellan Iran och England som följdes av mer än 8 miljoner människor förde med sig mer än nervkittlande dribblingar och storslagna mål.
Enligt tradition ställer lagen upp sig på rad innan spelet börjar medan deras hemlands nationalsång spelas upp. Men när Irans nationalsång började ljuda på arenan rörde spelarna inte en min.
Samtliga stod istället med munnarna stängda och armarna runt varandra, en aktion som visade solidaritet med de pågående oroligheterna i hemlandet.
Sedan i mitten av september har massiva protester genomförts i Iran efter att den unga kvinnan Mahsa Amini avled efter ett våldsamt ingripande av moralpolisen i landet som ansåg att hon bröt mot hijablagarna.
Nästan 100 000 människor antas har deltagit i demonstrationerna som har mötts av kraftigt motstånd av landets säkerhetsstyrkor.
Myndigheterna har även börjat ta till rättsliga åtgärder för att gripa och döma demonstranterna, vilket människorättsgrupper hävdar har lett till att minst 1 000 människor ska ha arresterats.
Ytterligare fem personer ska även ha dömts till döden medan hundratals har avlidit i de blodiga sammandrabbningarna.
Den våldsamma situationen ledde till att den iranska kvinnorättsorganisationer ”Open Stadiums” skrev ett öppet brev till FIFA:s ordförande Gianni Infantino i slutet av september i vilket det krävde att han skulle utesluta Iran från den kommande VM-turneringen i Qatar.
I brevet återkommer Open Stadiums flera gånger till att deras krav inte bara innefattar kvinnors rätt till att delta i sportsammanhang, som i dagsläget är förbjudet, utan att det även handlar om att utplåna de förtryckande ideologier som har format deras liv.
De skriver även att FIFA och det pågående världsmästerskapet kommer att användas som ett verktyg för den iranska regimen, och att de fans som har köpt sina egna biljetter har krävts göra det med hjälp av sina id-kort. Till följd av det, samt den ständiga filmningen som sker under matcherna, är organisationen orolig för hur regim kommer att hantera uppgifterna om fans som vågade visa stöd för protesterna i landet.
Under måndagens match syntes bland annat flera fans bära svarta kläder eller skyltar med slagord som “kvinnor, liv, frihet”, ord som har använts genomgående under protesterna. Flera ska ha skanderade ”Död åt diktatorn” under matchen samt buat när nationalsången spelades upp.
Protesterna i Iran har sedan starten fått stöd av flera atleter, däribland från Sosha Makani som är en före detta målvakten för Irans landslag. I en video på instagram säger han att det är fel att åka till Qatar för att titta på fotbollsmatcher eftersom den iranska regimen kommer att utnyttja sin närvaro på arenorna.
Han lyfter även Nika Shakaranis brutala öde, en ung flicka som dödades av säkerhetsstyrkorna efter att ha deltagit i protesterna. Hon hittades död tio dagar efter att ha lämnade hemmet med tydliga skador på sin kropp, något myndigheterna hävdade beror på att hon har kastades från ett tak eller hoppat självmant.
Bara två veckor senare mördades en 10-årig pojke efter att hans familj hade blivit beskjutna när de satt i sin bil, enligt modern av säkerhetsstyrkor snarare än “terrorister” som myndigheterna hävdat.
Makani betonade att iranier måste använda varje chans att berätta för världen att den islamiska republiken är en ”barnamördare”.
– Den här regeringen och dess smutsiga anhängare mördar en 16-årig flicka och för att undvika konsekvenserna kastar de ner henne från en byggnad, och du tror inte att de kommer att utnyttja dina slagord i fotbolls-VM? Använd din röst för att ropa ”Död åt den barndödande islamiska regimen”, tillade han.
Ytterligare en som har valt att bojkotta det pågående världsmästerskapet är den förre landslagstränaren Mohammad Khakpour. I en text som Open Stadium har skrivit för den tyska tidningen Frankfurt Allgemeine citerar de ett uttalande som den förre detta fotbollsspelaren har sagt om den pågående situationen i landet.
“Mitt Team Melli [Smeknamn för herrlandslaget], mitt landslag, är de unga som dör på gatorna. Ali Daei, Ali Karimi, Javad Nekounam – alla dessa tidigare förbundskaptener vill inte ha något med detta VM att göra. Den som protesterar eller till och med bara tar av sig sin hijab överlämnar sig själv och sina familjer till myndigheterna. Det här är vad som hände med bergsklättraren Elnaz Rekabi, bågskytten Parmida Ghassemi och strandfotbollsspelarna som inte sjöng med i nationalsången. De visade alla enkla gester av solidaritet med iranierna. Och när de kom hem och blev påhejade kom revolutionsgardet med tårgas” lyder citatet.
De nämnda fotbollspelarna: Ali Daei, Javad Nekounam och Ali Karimi, har likt Khakpour valt att tacka nej till sina inbjudningar till Qatar.
Karimi, som idag lever i exil i Dubai, har öppet stöttat de pågående protesterna i Iran sedan de började. På sin twitter har den före detta fotbollsspelaren lagt upp en rad meddelanden i vilket han kritiserar regim och säger att han står bakom befolkningen och kvinnorna som varje dag beger sig ut på gatorna för att protestera. Han skriver även att fotbollen inte bör ta mest plats just nu.
”Som ni vet går Irans folk för närvarande igenom en mycket svår tid. Internationell media ignorerar till stor del våra kamper. Just nu finns det viktigare frågor för mig än fotboll och jag vill vara med mitt folk och vara deras röst” skriver Karimi.
Men några som inte har kommenterat den pågående situationen är spelarna i det nuvarande herrlandslaget i Iran. Enligt vissa kan det bero på påtryckningar av regimen eller kontraktskrav som hindrar de från att uttrycka sig politisk. Laget träffade även landets ledare innan de skulle åka till Qatar, ett möte som de fick kraftig kritik för av demonstranterna i hemlandet.
Men under en presskonferens på söndagen gjorde Ehsan Hajsafi, Irans landslagskapten, ett uttalande i vilket han visade stöd för de som kämpar i hemlandet.
– Vi måste acceptera att situationen i vårt land inte är bra och att vårt folk inte är nöjda, de är missnöjda. Vi är här, men det betyder inte att vi inte ska vara deras röst, eller att vi inte ska respektera dem. Vad vi än har är deras, sa kaptenen.
Knappt ett dygn senare genomfördes aktionen av landslaget inför miljontals människor, ett beslut som ansågs som ett positivt initiativ. Däremot var oron stor för vilka konsekvenser laget skulle få för sitt val att vara tysta under nationalsången.
Under protesterna gång har många människor tystnads eller försvunnit, liksom deras familjer och flera atleter som har tagit ställning har senare gjort uttalanden i vilket de ber om ursäkt för sitt agerande: något som många tror har skett under tvång av regim.
Landets makthavare har vid flera tillfällen även förkastat idrottsmäns involvering i frågan om protesterna i landet, och det dröjde inte länge efter att matchen hade genomförts innan den iranska ledamoten Mehdi Chamran gjorde ett uttalande i vilket ha sa att staten aldrig kommer att tillåta att någon förolämpa landets nationalsång.
– Vi kommer aldrig att tillåta någon att förolämpa vår nationalsång och flagga. Den iranska civilisationen har en historia på flera tusen år, denna civilisation är lika gammal som alla europeiska och amerikanska civilisationer, sa Chamran.
Även tidningen Kayhan, som anses stå väldigt nära Irans ledare Ali Khamenei, valde att ventilera sin frustration över aktionen där de skrev att “utländska medier har fört en hänsynslöst och aldrig tidigare skådat psykologiskt mediakrig under flera veckor mot detta team” och menade att spelarna hade blivit pressade att agera.
“Denna kampanj sparade inte på krutet för att skapa en klyfta mellan det iranska folket och medlemmarna i det iranska fotbollslandslaget, såväl som att producera falska dikotomier. Denna politiska mediarörelse, främst från Londonbor, med stöd och samordning av lokala patrioter, från film- och sportkändisar till medier och telegramkanaler, och till och med reformistiska politiska figurer, har gått samman för att attackera spelarna” skriver tidningen.