EU parlamentet fördömer Qatar och FIFA samt kräver att de döda migrantarbetarnas familjer kompenseras
EU-parlamentet fördömer Qatar och FIFA för brott mot mänskliga rättigheterna i samband med förberedelserna inför det pågående världsmästerskapet. Parlamentet vill även se att aktörerna utökar ersättningen för familjer till arbetare som har kommit till skada.
Under gårdagen godkände EU-parlamentet en resolution om människorättssituationen i Qatar. Ledamöterna uppmanade bland annat Qatars regering att utöka ersättningar för ”alla som drabbats sedan arbetet med fotbolls-VM började, vilket även ska omfatta arbetare som har avdlidit, deras familjer och andra som har råkat ut för kränkningar av sina mänskliga rättigheter” skriver tidningen POLITICO.
I debatten före omröstningen lyfte parlamentet även Qatars bristande respekt för andra mänskliga rättigheter, inklusive kränkningar av yttrandefriheten.
Även FIFA:s roll stod i fokus där lagstiftarna bad organisationen att omgående påbörja ett ”omfattande saneringsprogram” för arbetarnas familjer och för att granska den ”utbredda, systemiska och djupt rotad” korruption som har pågått i landet.
Enligt Human Right Watch fördömde även resolutionen europeiska företag som genom sina samarbeten har möjliggjort för kränkningarna att ske.
”Ledamöterna beklagar döden av tusentals migrantarbetare, främst inom byggsektorn, som hjälpte landet att förbereda sig för turneringen, såväl som alla de skadade”, konstaterade parlamentet i ett uttalande och tillade att den välkomnar ersättningen till familjer genom den så kallade “Workers’ Support and Insurance Fund av Qatars regering” men beklagar att alla inte har tillgång till den.
Den 1 november avvisade Qatars arbetsminister Ali Bin Samikh Al Marri uppmaningen att ersätta migrantarbetare som har utsatts i landet. Han menade istället att landets inhemska reformer är tillräckliga.
När Al Marri vittnade inför EU-parlamentet två veckor senare stod han fast vid sitt uttalande men visade en viss öppenhet för att göra den befintliga kompensationsfonden tillgänglig retroaktivt.
Under gårdagens sammankomst erkände visserligen parlamentet Qatars senaste arbetsmarknadsreformer och sa att parlamentet ”stödjer Qatars senaste ansträngningar för att förbättra arbetstagarnas villkor och rättigheter, som det internationella samfundet har tagit upp” men påpekade att det också krävs att reformerna genomförs fullt ut.
I den antagna resolutionen kritiserades även Qatars behandling av HBTQI-personer och kvinnor. Även FIFA har fått kritik då organisationen har inskrivet i sina stadgor att alla människor ska respekteras oavsett könsuttryck eller sexuell läggning, men har trots det tilldelat VM-värdskapet till ett land som inte uppfyller detta krav.
Under sammankomsten i parlamentet var det därför ett stort antal parlamentariker som bar “one-love” bindeln på sina armar.
Armbindeln är ett sätt att visa stöd för ”en värld utan diskriminering”. Sammanlagt skulle sju lagkaptenerna som deltar i VM bära bindeln under sina matcher, men under måndagen beslutade FIFA att den som bär bindeln kan straffas med ett gult kort.
Enligt den nederländska konservativa ledamoten Antonius Manders var parlamentarikernas val att bära bindeln ett sätt att visa att de är emot all slags diskriminering samt FIFA:s beslut.
Däremot påpeka han att vissa parlamentsledamöter förblev tveksamma till att delta.
– Där ser du kraften i FIFAs långa arm, tillade han.
Efter omröstningen blev den spanska S&D-ledamoten Pedro Marques intervjuad under vilket han kallde torsdagens resolution ”ett viktigt politiskt budskap om Qatar”.
Hans uttalande upprepades även av den tyska parlamnetariken Jan-Christoph Oetjen som tillade att VM aldrig borde ha ägt rum i Qatar.