Håkan Sjöstrand: ”Naivt att tro att VM 2022 inte kommer spelas i Qatar”

Håkan Sjöstrand: ”Naivt att tro att VM 2022 inte kommer spelas i Qatar”

Fotbolls-VM kommer att spelas i Qatar och en bojkott är fel väg att gå. Så resonerar svenska fotbollförbundet, som vill arbeta med ”kritisk dialog” mot myndigheter i Qatar. – Vi sätter press på dem, säger Håkan Sjöstrand som den här veckan reser till Qatar för ett möte med VM-arrangören.

Den oönskade frågan om fotbolls-VM i Qatar har hamnat på svenska fotbollförbundets bord, och är där för att stanna. Åtminstone fram till VM-slutspelet 2022. För att Qatar skulle fråntas mästerskapet vore ”naivt att tro”, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand när SvenskaFans talar med honom.

Tillsammans med förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har Sjöstrand därför försökt arbeta proaktivt i frågan sedan 2016 genom att ta hjälp av internationella aktörer inom frågor som rör arbetsrätt och människorätt, och även göra besök i Qatar.
– När Fifa fattade beslut om VM i Ryssland och Qatar år 2010 var svenska fotbollförbundet redan då kritiska till beslutet. Det var ett ogenomtänkt beslut av Fifa. Dels för att det spelas på vintern i stället för sommaren, dels för att det finns uppenbara brister gällande mänskliga rättigheter och oacceptabla förhållanden för gästarbetskraften i Qatar. Det har vi haft starka åsikter om sedan länge men för att få till en förändring så skulle alla som har åsikter nu behövt agera då, för tio år sedan, säger Håkan Sjöstrand.

Om man tycker att något är fel – varför ska man ställa upp på det?
– Man kan förenklat ha två förhållningssätt till ett sådant här felaktigt beslut. Man kan bojkotta och på så sätt dela in världen i ”vi mot dem” och inte prata med varandra. Ett annat alternativ är att föra en kritisk dialog. Vi har valt att försöka föra en dialog och sätta press på Qatar för att få till de här nödvändiga förbättringarna som vi anser att de behöver göra. Och när vi för en dialog med de experter som är bättre insatta i de här frågorna än oss – som tex människorättsorganisationer internationella arbetsorganisationen (ILO) – så blir vi stärkta i vår uppfattning att det här tillvägagångssättet är bättre än att bojkotta. Vi tror att det är rätt.

Sjöstrand fortsätter:
– Det hade förmodligen varit ett enklare alternativ att stanna hemma, att inte engagera sig och att inte åka till Qatar. För när man engagerar sig så finns det alltid risk för kritik. Det är därför vi tar hjälp av experter och frågar hur vi kan bidra med förbättringar och påverka baserat på våra förutsättningar, möjligheter och begränsningar som fotbollsförbund. Och i sammanhanget kan det vara värt att känna till RF:s ”Internationella riktlinjer för svensk idrott”. Av dom framgår det klart att svensk idrott ska fullfölja sina internationella åtaganden gällande olympiska spel, världsmästerskap, europamästerskap och liknande tävlingar av internationell karaktär oavsett politiska system och oavsett om diplomatiska förbindelser med Sverige föreligger eller inte. RF uppmanar inte heller varken enskilda utövare eller förbund till bojkott.

Vilken makt har Sverige i den här frågan?
– I Sverige och Norden har vi en tradition av att diskutera demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Det ligger högt upp på agendan hos oss. När vi har engagerat oss så ser vi att ännu fler engagerar sig i den här frågan – såväl supportrar som andra nationer och media. Vi har varit pådrivande i den arbetsgrupp som Uefa nyligen tillsatt för att jobba med den här frågan.



Sjöstrand vill poängtera att svenska fotbollförbundet år 2016 gjorde en första resa till Qatar tillsammans med representanter från andra nordiska förbund, och att man har gjort återbesök sedan dess.
– Resan 2016 var ett första steg för att visa på vikten av att Qatar måste respektera mänskliga rättigheter, hur oacceptabla förhållandena är och vilka förändringar som måste ske. I januari 2019 följde vi upp detta med ett nytt möte med Qatars myndigheter. Vi fick även möjlighet att träffa flera gästarbetare då. Det var inget tillrättalagt möte, utan vi fick höra deras ärliga bild av situationen i Qatar. Den uppmaning vi fick av dem var: ”bra att ni kommer hit och lyfter de här frågorna, fortsätt engagera er, överge oss inte”.

– År 2020 hade vi ett nytt möte och fick för första gången träffa Qatars arbetsmarknadsdepartement och deras biträdande minister. Han konstaterade att SvFF var den enda idrottsorganisation som tagit initiativ till ett sådant här möte.

Vad får ni för respons från Qatars representanter på till exempel arbetsmarknadsdepartement? Bryr de sig, eller sitter de med på mötet pliktskyldigt?
– Vi är ju ett fotbollsförbund och jag upplever att mot bakgrund av att vi också varit på plats med vårt landslag gör att de lyssnar på oss med respekt. Man måste ha med sig att förändringar tar tid och att alla länder har sin historia och stolthet och det här är ett land som på 70-talet i princip var pärlfiskare. Att förändra starka kulturer tar tid. Och just arbetsmarknadsministern i Qatar är en av de mest progressiva och drivande. Så: ja, vi sätter press på dem. Och alternativet – att inte göra någonting alls – är enligt mig sämre.

Vad för ni fram under de här mötena? Var gärna så konkret som möjligt.
– Det tydliga budskapet är att de måste respektera de mänskliga rättigheterna och att det måste ske förbättringar för arbetarna i Qatar. Vi framhåller att vi tycker att det går för långsamt, och undrar varför det måste ta så lång tid. Vi anser att det är rimligt att de gör något åt de brister som finns. En del tycker att det är politik men vi tycker att det är medmänsklighet, och det står över politiken. Men däremot anser jag att politiken och myndigheter behöver göra mer utifrån deras ansvar och inte lägga över det på idrotten.

Dödstalen kommer sannolikt att fortsätta stiga i Qatar. Om det här skulle fortsätta utan förbättringar – har ni någon gräns där ni känner att det inte är rimligt att spela VM?
– Det är mycket som inte är som det ska ännu men man ska komma ihåg att det också har skett förbättringar. Det sker steg i rätt riktning när det kommer till arbetsvillkor och jag är själv i direkt kontakt med olika organisationer men även arbetare som jag träffat på plats i Qatar via social medier och får den bilden bekräftad. Jag frågar hur de mår, om de har ett arbete och om de får sin lön. Jag märker att de blir otroligt tacksamma bara över att man bryr sig. Men det behöver såklart ske ännu fler förbättringar, även utanför byggsektorn.

På svensk klubbnivå så har Djurgården och Gais tagit ställning för en svensk bojkott av VM. Om fler klubbar skulle gå samma väg – skulle det ompröva förbundets ställning i frågan?
– Vi deltar redan i ett VM-kval med ambition att nå slutspelet och VM kommer att genomföras i Qatar. Det är naivt att tro att det inte kommer att spelas i Qatar. Det massiva upprop som sker nu på olika håll i vår omvärld borde nog ha skett för tio år om VM skulle ha kunnat flyttas. Och alla initiativ som driver den här frågan framåt är ju bra, men det blir olyckligt när man ställer olika initiativ emot varandra. Vi tror på att fortsätta ta ställning, föra en kritisk dialog och vara på plats och på så sätt få till förändringar.

– Med den kunskap och de insikter som jag har fått genom andra organisationer och efter att ha varit på plats så finns det ingenting som säger att en bojkott vore ett bättre alternativ. Sen är vi helt prestigefria. Om experterna skulle säga att det är bättre att agera på ett annat sätt, så kommer vi såklart att ta till oss av det.

Om en vecka samlas landslaget för att återuppta VM-kvalet med matcher mot Spanien och Grekland. Frågan om migrantarbetarnas villkor i Qatar kommer troligtvis att dyka upp, och enligt Sjöstrand råder enighet i spelargruppen kring frågan.  
– Självklart anser alla i och kring landslaget att mänskliga rättigheter ska respekteras vilket dom i alla sammanhang också framfört. Vi har varit på januariturné i Qatar och i samband med besök i olika länder så blir spelarna alltid upplysta om det finns ”en situation” eller annat som de behöver veta. Amnesty kommer också att delta på vår nästa landslagssamling för att informera spelarna om situationen i Qatar. Spelarna vill ha information och vi ser till att ge dem information.


Martin Ödegaard, Norge, i t-shirt som norska landslaget valde att bära under VM-kvalet i mars.

Under VM-kvalet i mars genomförde Norges landslag en protest för att uppmärksamma situationen för migrantarbetare i Qatar. Inför mötet med Gibraltar värmde de norska spelarna upp med tröjor med budskapet "Mänskliga rättigheter, på och utanför planen". Sjöstrand säger att Sverige inte kommer att göra någon liknande manifestation under VM-kvalet i september och är kluven till värdet i aktionen.
– Det är bra att olika initiativ tas men när en t-shirt kampanj ställs mot och värderas mer än det omfattande och långsiktiga arbete vi har gjort så tycker jag att det framställs en felaktig bild. Vi ser spelare som tar på sig en t-shirt men som sedan åker till Qatar för att få en behandling, eller till sin klubb som får sina största intäkter från ett företag i regionen. Hur trovärdigt blir det? Man kan såklart ta på sig en t-shirt men det är betydligt mer komplext än så.

Ser du det som problemfritt att fortsätta med januariturnéer i Qatar?
– Januarilägret är rent sportsligt en viktig pusselbit i vår landslagsverksamhet. Vi har varit på olika ställen bland annat i Abu Dhabi och i regionen tidigare. Att enbart åka dit enbart för att spela fotboll vore problematiskt och det gör vi inte, för det kräver också att vi engagerar oss i de här frågorna. Svensk fotboll bygger på demokratiska värderingar och allas lika värde så det är en självklarhet att stå upp för att mänskliga rättigheter ska respekteras. Men det betyder inte att vi avstår från utbyte med länder som inte lever upp till de kraven. Vi tror, tvärtom, att de möten och dialoger som fotbollen skapar kan få en positiv effekt, snarare än en bojkott.  

Idrottsminister Amanda Lind har i flera olika forum sagt att det vilar ett stort ansvar på fotbollen att inte tilldela nationer som Qatar ett mästerskap – hade ni velat ha mer politisk draghjälp kring de här frågorna?
– Det är klart att idrotten har och ska ta sitt ansvar men samtidigt känns det märkligt om vi ska lösa alla problem som varken politiken eller myndigheter har lyckats lösa eller engagerat sig tillräckligt mycket i. Där kan det bli en liten obalans i olika resonemang. I januari 2020 så tecknade regeringen ett MOU (memorandum of understanding) som bygger på att man ska utbyta erfarenheter kring arbetsrättsliga frågor och att svenska regeringen ska engagera sig i de här frågorna. Vi vet också om att man engagerar sig för att utveckla affärsrelationerna i regionen och bara till Qatar så exporterar olika svenska företag till ett värde på över 2 miljarder om året. Så om det är några som borde engagera sig ännu mer, så är det i så fall politiken. Det är rimligt att det ställs krav på fotbollen som är en så stor idrott men vi kan inte hantera allt som inte politiken och myndigheter ej lyckats lösa.

Men hade du velat ha ett möte med Amanda Lind kring Qatarfrågan, eller mer politiskt och diplomatiskt stöd?
– Man kan fråga sig vilka krav som är rimligt att ställa på ett fotbollsförbund? Jag tycker att vi tar ställning och gör väldigt mycket utifrån våra förutsättningar. Sanningen är ju att vi på grund av det här beslutet av Fifa så måste vi engagera oss väldigt mycket och lägga mycket tid som vi i stället hade kunnat lägga på att utveckla fotbollen. Vi har en dialog med politiken och när vi varit på plats har vi träffat Sveriges ambassadör – men det är ju märkligt om fotbollen ska lösa alla problem finns. Där finns det regeringar och myndigheter som kan engagera sig.

Den här veckan reser Håkan Sjöstrand till Qatar för bland annat ett möte med VM-arrangören Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC).
– Uefa har tillsatt en arbetsgrupp där jag och ett tiotal kollegor från andra nationer kommer åka ner på plats. Nu ska vi träffa Supreme Committe, vi träffar Qatars fotbollsförbund, ILO och internationella byggfacket BWI för att förhöra oss om hur situationen ser ut, vilka förbättringar som har gjorts och inte gjorts och hur planen ser ut framåt beträffande arbetsrättsliga frågor. Det är som med all annan förändring – man måste påpeka saker igen, och igen, och igen.

Sett till hela situationen: hur känner du kring Qatar-VM? Förtar inte allt det här känslan av en fotbollsfest?
– Det är för mig uppenbart att beslutet om VM till Qatar togs på felaktiga grunder. All den tid och energi som vi lägger på den här frågan hade vi kunnat lägga på mer fotbollsrelaterade frågor. Men givet att VM kommer spelas i Qatar så tycker jag att det är rimligt och viktigt att vi engagerar oss. Då får vi se till att göra allt vi kan för att VM ska bli ett riktigt mästerskap med fokus på fotboll, gemenskap och vikten av bra värderingar. Vi måste jobba för att mänskliga rättigheter respekteras och jag vågar påstå att väldigt få andra aktörer inom idrotten har engagerat sig lika mycket som vi har gjort.

* * * * *
Läs även:

SvenskaFans samarbetar med Amnesty
Amnesty svarar: Därför är VM i Qatar kontroversiellt
Så fick Qatar fotbolls-VM 2022

* * * * *
Vad anser du om förbundets hållning i Qatarfrågan?
Diskutera nedan.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2021-08-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om Fair Play Qatar