Oroligheterna under VM fortsätter: FIFA stoppar regnbågsband och fans trakasseras

Oroligheterna under VM fortsätter: FIFA stoppar regnbågsband och fans trakasseras

Under Englands debutmatch i VM bar inte landslagskaptenen Harry Kane sitt regnbågsfärgade emblem som han hade lovat. Anledningen var ett beslut som FIFA tagit bara timmar innan avspark.

Under matchen mellan Iran och England bar inte Englands lagkapten Harry Kane sin regnbågsfärgade armbindel, något som uppdagades av fans så fort lagen trädde in på planen.

Armbindeln tillhör kampanjen ”OneLove” och är ett sätt för spelarna att visa stöd för en värld utan diskriminering. Sammanlagt har sju lagkaptenerna som kommer att delta i turneringen lovat att bära bindeln, men avsaknaden av den under Englands debutmatch fick genast folk att undra vad som hade hänt med löftet.

Det visade sig att bara timmar innan matchen hade FIFA, som under två månader har avstått från att ge ett svar om kaptenerna kan få bära bindeln, valt att hota med gult kort om någon spelare bar bandet.
Enligt utsägelser från lagen trodde de flesta att de skulle tvingas betala en böter om de bar banden, men hotet om gult kort ledde till att de istället valde att avbryta aktionen helt.

Anledningen är att ett gult kort anses som en varning men spelaren får fortfarande delta i matchen. Men får spelaren två gula kort, vilket skulle ske i den andra matchen som lagen spelar, kan de bli tvingade att lämna planen och riskerar att stängas av från nästa match. 

Beslutet ledde snabbt till att flera nationella fotbollsförbund och fans-föreningar började kritisera FIFA. Bland annat sa Jakob Jensen, chef för Danmarks fotbollsförbund, att organisationen var ”extremt besviken på FIFA” medan det tyska fotbollsförbundets president Bernd Neuendorf kallade det ”ytterligare ett lågt slag”.

Det tyska fotbollsförbundet meddelade kort efter att de överväger rättsliga åtgärder mot FIFA för att förbjuda OneLove-bindeln, ett ärende som i så fall kommer att tas upp inför den internationella sportdomstolen (CAS).

– FIFA förbjöd idag ett deklaration för mångfald och mänskliga rättigheter – det är värderingar som man har förbundit sig till i sina egna stadgar. Från vår synvinkel är det här mer än frustrerande och, tror jag, en handling utan motstycke i VM-historien, säger Neuendorf under en presskonferens i Qatar.

Sedan Qatar tilldelades VM-värdskapet år 2010 har landet blivit kraftigt kritiserat för sina lagar som kriminaliserar homosexualitet, och såväl fans som spelare har öppet beskrivit oron över att komma till landet.

I sin tur har både Qatars myndigheter och FIFA vid flera tillfällen sagt att alla är välkomna till mästerskapet, och att det kommer att vara okej för fans att bära regnbågsfärgade kläder.

Men löftena har blivit ifrågasatta, och under turneringens första dagar blev oron bekräftad när ett flertal fans tvingade att ta bort sina färgglada emblem innan de fick tillträdde till arenorna.

En av dem var den före detta professionella fotbollsspelare Laura McAllister som på twitter skriver hur hon nekades inträde till Ahmed bin Ali Stadium under måndagen eftersom hon bar en supporterhatt med regnbågsfärger

– När vi kom igenom säkerhetskontrollen sa några av säkerhetsvakterna att vi var tvungna att ta av våra hattar. När jag frågade dem varför sa de ”för att det var en förbjuden symbol och att vi inte fick bära den på stadion”. De insisterade på att om jag inte tog av hatten så fick vi faktiskt inte komma in på stadion, berättar hon i en intervju med ITV News och sa att hon gömde hatten för att kunna få bli insläppt.

En annan person som hindras tillträde var den amerikanske fotbollsskribenten Grant Wahl som berättade att han hade stoppats av en säkerhetsvakter för att han bar en tröja med en regnbåge på. Han ska senare ha gripits och blivit kvarhållen i över 30 minuter innan han slutligen fick gå in på arenan, något han berättade om på sin Twitter.

– Jag är okej, men det var en onödig prövning. Jag är i mediacentret och har fortfarande på mig min tröja. Var häktad i nästan en halvtimme. ”Go gays” skriver Qahl och avslutar sitt meddelade med en regnbågsemoji.

Ytterligare en person som utsattes för trakasserier var den brasiliansk journalisten Victor Pereira. Enligt han utsaga ska polisen ha konfronterade honom efter att ha misstagit hans regionala brasilianska flagga från delstaten Pernambuco för en HBTQI-flagga.

Pereira berättar att tjänstemännen ska ha kastat flaggan på marken för att sedan trampat på den. När han började filma händelsen beslagtog poliserna hans telefon, vilket fler människor blev vittnen till.

Regional flagga från delstaten Pernambuco i Brasilien.

Rapporterna om de olika incidenterna ledde till att många började undra vilka riktlinjer som egentligen fanns gällande regnbågsfärger. Sedan tidigare har FIFA sagt att fans är fria att uttrycka sin identitet inom de officiella turneringszonerna utan efterverkningar, men riktlinjerna utanför de officiella zonerna har varit mindre tydliga.

Däremot sa FIFA:s chef för fanupplevelse, Gerdine Lindhout, bara dagar innan turneringen start att ingen kommer hamna i trubbel för att de bär regnbågsfärger.

– Det finns ingen risk: de är välkomna att uttrycka sig, de är välkomna att uttrycka sin kärlek till sina partners. De kommer inte att hamna i problem för offentliga uppvisningar av tillgivenhet, säger Lindhout till ITV News.
Trots det forsatte rapporter komma in om fans som nekades tillträde eller ombetts att gömma föremål med regnbågstema för allmänheten när de rörde sig i officiella zoner. 

En av dem var Justin Martin, en journalistikprofessor som bor i Qatar, och som valde att bära en liten regnbågsflagga på sin tröja när han skulle åka till matchen mellan Wales och USA. 

I tunnelbanan ska han först ha blivit ombedd av två män med officiella volontäruniformer att ta bort symbolen och när han vägrar ska en av männen ha kallat honom äcklig. En kort stund efteråt ska han även ha blivit konfronterad av en civil passagerare.

– Jag knuffades mot dörren till tåget, säger Martin och tillade att personen sedan följde honom runt tunnelbanevagnen medan han filmade honom
Ytterligare två andra personer ska även ha närmat sig Martin under resan, något som har skapat en stor oro hos supportern att bära emblemet igen. Han betonar dock att hans upplevelse av att känna sig otrygg inte representerade hans bredare erfarenheter av Qatar.

– Jag är ledsen. Jag är rädd för att ta med mitt emblem till matchen mellan USA och England på fredag. Det får mig inte att må bra, säger han.

Enligt The Guardian har händelserna med fansen lett till att FIFA och Qatar har inlett ett samtal under tisdagen, och att ett uttalande från värdlandet förväntas göras inom kort.

Under gårdagens match mellan Tyskland och Japan valde även tyska landslaget att hålla för sina munnar när lagbilden tog strax innan avsparken. Enligt den tyska tidningen Bild var det här ett sätt för spelarna att visa att FIFA inte kunde tysta laget.

Det tyska fotbollsförbundet valde efter matchen att twittra ut ett meddelande som i skrivande stund har re-tweetats över 7000 gånger.

”Med vår kaptensbindel ville vi statuera ett exempel för värden som vi lever med i landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Göra oss hörda med andra nationer. Det är inte ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Det borde vara självklart. Men det är det tyvärr fortfarande inte. Det är därför detta budskap är så viktigt för oss. Att förbjuda oss från att bära bindeln är som att hålla för våra munnar. Vår ställning kvarstår”, skriver förbundet.

På bilder från matchen kunde man även se Tysklands inrikesminister Nancy Faeser sitta bredvid Fifas ordförande Gianni Infantino. På hennes bara överarm är en ”one-love” bindel synligt placerad.

LINNEA BERGQVIST2022-11-24 10:27:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar