Reality Check 2021: ”Klockan tickar men det är inte för sent”
Bestämda reformer genomförs inte och Amnesty kräver att Fifa tar sitt ansvar. Ny rapport visar att utvecklingen i Qatar har stagnerat och i vissa fall går åt fel håll.
Med bara ett år kvar till fotbolls-VM 2022 börjar tiden rinna ut för Qatar och löftena om att avveckla Kafala-systemet, och att förbättra migrantarbetarnas villkor.
Amnestys nya rapport, Reality Check 2021, visar att utvecklingen inte bara har stagnerat under det senaste året, utan att den i vissa fall också har gått bakåt. De förbättringar som gjorts i lagstiftningen, får litet eller inget genomslag i praktiken.
Till exempel fortsätter arbetsgivare att hindra arbetstagare från att byta jobb. Det finns också stora problem när det gäller löner som inte betalas ut i tid – eller inte betalas ut alls.
Vardagen är fortsatt hård för många migrantarbetare, detta trots förändringarna i lagstiftningen som började genomföras redan 2017.
***
”Klockan tickar men det är inte för sent att förvandla bläcket på pappret till verkliga handlingar.”, säger Mark Dummett, Programme Director hos Amnesty International.
”Nu är det dags för Qatars myndigheter att vara modiga och fullt ut omfamna sitt eget program för arbetsreformer.”, menar han.
I augusti 2020 infördes två nya lagar i Qatar för att stoppa restriktionerna kring migrantarbetare som vill lämna landet eller byta jobb. Lagar som skulle slå hårt mot Kafala-systemet.
”Förändringen kom på pappret men inte på marken. När du går in i företaget och går runt bland arbetarna så ser du att bara mycket små förändringar har skett. Det är fortfarande hemskt.”, säger migrantarbetaren Jacob (fingerat namn) till Amnesty.
De senaste fyra åren har lagar stiftats bland annat för att reglera arbetstid, förenkla möjligheten att få tillgång till rättssystemet och skapa en fond som ska hjälpa till vid obetalda löner.
Att man inte lyckats implementera dessa förändringar i verkligheten gör att exploateringen fortsätter, skriver Amnesty International.
Sent utbetalda eller ej utbetalda löner är fortfarande ett av de största arbetsrelaterade problemen för migrantarbetare. Rapporten visar på fall där arbetare krävts på summor som överstiger fem månadslöner för att få byta jobb i stället för att bli hemskickad.
Amnesty International uppmanar VM-organisatören Fifa att leva upp till sitt ansvar för mänskliga rättigheter kring turneringen.
Fifa måste använda sina resurser, både offentligt och internt, för att pressa Qatars myndigheter till att genomföra reformerna innan premiärmatchen i VM spelas, skriver man.
*****
Ladda ner och läs Reality Check 2021 (på engelska)
Mer läsning:
Migrantarbetarnas dödsfall utreds inte
Kafala-systemet – den främsta orsaken till att migrantarbetare utnyttjas